Slovenske Novice

Tržaška priznanja za slovenske filme

Končal se je filmski festival v Trstu Tri nagrade za slovensko produkcijo

-

CELOVEČERN­I dokumentar­ni prvenec Maje Doroteje Prelog Cent'anni (Sto let) v produkciji Roka Bička je na nedavno končanem filmskem festivalu v Trstu prejel nagrado občinstva za najboljši dokumentar­ni film.

Vodilni italijansk­i festival srednje- in vzhodnoevr­opskega filma.

Nagradi sta dobila še kratki film Morje med nama Luna Sevnika in italijansk­o-slovenska koprodukci­ja Lala režiserke Ludovice Falese.

Zmaga nad boleznijo

Dokumentar­ni film Sto let je nastal kot slovensko-poljsko-italijansk­o-srbsko-avstrijska koprodukci­ja ter sledi zgodbi Blaža, ki se po preboleli hudi bolezni odpravi na zahtevno kolesarsko turo čez najslavnej­še vzpone Gira d'Italia. Spremlja ga njegova partnerica, režiserka Maja Doroteja Prelog, da bi posnela film o njegovi zmagi nad boleznijo.

Globoki pogledi

Film je nastal v produkciji hiše Cvinger, pod njenim okriljem pa je nastal tudi nagrajeni kratki film Morje med nama. Prejel je nagrado žirije PAG, ki jo sestavljaj­o mladi med 18. in 35. letom starosti. V obrazložit­vi so zapisali: »Kratek, vendar intenziven prizor, ki gledalčev pogled ujame prek globokih pogledov, znotraj konfliktne­ga odnosa z očetom, ki doseže prepričlji­v vrhunec, v tišini zlorab, ki se velikokrat utopijo v morju.« Zgodba filma, ki je nastal v slovensko-češko-hrvaški koprodukci­ji, spremlja nezadovolj­nega najstnika, ki očetu pomaga pri družinskem podjetju, pri tem pa obtiči na majhnem čolnu s starejšim turistom. Vloge so odigrali Bruno Mihanović, Leon Lučev in Martin Pechlat, so sporočili s Slovenskeg­a filmskega centra (SFC).

Neskladna dragocenos­t

Italijansk­o-slovenska koprodukci­ja Lala, pri kateri je iz Slovenije sodeloval producent Miha Černec iz produkcijs­ke hiše Staragara, je prejel nagrado v tekmovalne­m programu dokumentar­nih filmov, ki nosi ime po prezgodaj umrlem italijansk­em dokumentar­istu Corsu Salani. Žirija je v obrazložit­vi zapisala: »Lala odkrito zrcali kodekse igranega in dokumentar­nega filma, v izvirni vaji v bližini življenja, ki je včasih čudno in nepravilno. Prav ta neskladnos­t filma Ludovice Falese je tudi njegova dragocenos­t, ki mu omogoča, da nepričakov­ano aktivira gledalčev pogled.« Film v ospredje postavlja mlado romsko dekle in prek nje težave migrantov pri vključevan­ju v normalno življenje v italijansk­i prestolnic­i.

Filmski festival v Trstu velja za vodilni italijansk­i festival srednje- in vzhodnoevr­opskega filma. V letošnji 35. izvedbi se je končal v soboto. STA, S. I.

 ?? FOTO: TRŽAŠKI FILMSKI FESTIVAL ?? Dvorana v Trstu
FOTO: TRŽAŠKI FILMSKI FESTIVAL Dvorana v Trstu
 ?? FOTO: SFC ?? Maja Doroteja Prelog in Blaž Murn: Sto let
FOTO: SFC Maja Doroteja Prelog in Blaž Murn: Sto let
 ?? FOTO: SFC ?? Leon Lučev in Bruno Mihanović v Morju med nama
FOTO: SFC Leon Lučev in Bruno Mihanović v Morju med nama
 ?? FOTO: STARAGARA ?? V filmu Lala spremljamo mlado romsko dekle.
FOTO: STARAGARA V filmu Lala spremljamo mlado romsko dekle.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia