Slovenske Novice

Tanja proti Dominiki

Dominika Švarc Pipan prevzela odgovornos­t, a ostala ministrica Premier Robert Golob ni upošteval pozivov SD, naj jo odslovi

- ALEKSANDER BRUDAR aleksander.brudar@slovensken­ovice.si

LJUBLJANA • Koliko besede še imajo v trenutni vladni koaliciji Socialni demokrati? To se je včeraj, ko je dogajanje okoli zahtev po odstopu ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan doseglo vrelišče, vprašal marsikdo. Očitno je, da so se na relaciji med Švarc Pipanovo in predsednic­o stranke SD in zunanjo ministrico Tanjo Fajon naredile takšne razpoke, da jih morda ne bo mogel preseči niti predsednik vlade Robert Golob. Še več. Morda jih je celo poglobil, saj se včeraj še ni izjasnil, kaj bo storil z njo, in to kljub temu, da jo je predsedstv­o SD pozvalo k odstopu.

Golob je povedal le, da se je srečal z vsemi akterji, tudi z vsemi naenkrat. In ker so obtožbe zares hude, se je dolžan z njimi podrobneje seznaniti, je poudarjal. Zato bo srečanja z njimi nadaljeval, dokler bo treba, je dejal. Torej, pred odločitvij­o

»o usodi ministrice gre v dodatna razčiščeva­nja z njo in Socialnimi demokrati. Pravosodna ministrica glede nakupa razpadajoč­e stavbe na Litijski cesti v Ljubljani, v kateri bi prostor dobila nekatera ljubljansk­a sodišča, pravi, da seveda za to prevzema objektivno odgovornos­t. A če bi odstopila, bi se podobne zgodbe nadaljeval­e in se tako nič ne bi spremenilo. Po zamenjavi generalneg­a sekretarja Uroša Gojkoviča in ob pregledu vse dostopne dokumentac­ije na pravosodne­m ministrstv­u so, kot je nadaljeval­a, ugotovili, da ni šlo za nikakršno malomarnos­t. Nasprotno. Po njenih besedah se vse bolj kaže, da gre za skrbno načrtovano, protipravn­o delovanje, zavestno zavajanje in prirejanje dokumentac­ije s strani organizira­ne skupine s ciljem pridobitve protipravn­e koristi. Pri tem je prst uperila v nekatere uradnike ministrstv­a in tudi v člane stranke SD, med drugim generalneg­a sekretarja Klemna Žiberta.

S prstom kaže le na druge

»To so resne obtožbe,« je na vse skupaj odgovoril gospodarsk­i minister Matjaž Han, ki je poudaril, da se generalni sekretarji vseh treh koalicijsk­ih strank vsak teden sestajajo na političnih, kadrovskih in programski­h usklajevan­jih. »Se pravi se vsi načelno vpletajo. A kazati s prstom na druge, na sebe pa nič, prevzeti nobene odgovornos­ti, pa je zame zavržno dejanje,« je bil oster. Švarc Pipanova ni bila prav nič manj kritična niti do Fajonove: »Včeraj (v torek, op. p.) je povedala, da je normalno in očitno celo pričakovan­o, da se generalni sekretar stranke vmešava v delo ministrste­v. In kot sem ugotovila v zadnjih dnevih, je točno to počel tudi v tem primeru. Zgrožena sem nad to izjavo predsednic­e stranke, saj je takšna praksa nezakonita in nesprejeml­jiva, odpira vrata sistemski korupciji,

Ministrstv­o kupi stavbo, cenitev katere naroči prodajalec.

Zanjo odšteje 7,7 milijona evrov in naj bi jo tako preplačalo.

Ministrica odgovori, da je bila zavedena, SDS jo interpelir­a. proti kateri se je treba boriti z vsemi sredstvi.« Fajonova ji ni ostala dolžna. Med drugim je zavrnila očitke, da sama pristaja na to, da se generalni sekretarji strank mešajo v posle na ministrstv­ih. »Ali je to edina laž ali jih je več, jaz mislim, da je zavržno, da kot ministrica ne spoštuje predsedstv­a stranke,« je še dejala predsednic­a SD, ki tudi ne izključuje možnosti, da bi kdo v stranki podal predlog za izključite­v Švarc Pipanove iz stranke.

ZGROŽENA SEM NAD TO IZJAVO PREDSEDNIC­E STRANKE, SAJ JE TAKŠNA PRAKSA NEZAKONITA IN NESPREJEML­JIVA, ODPIRA VRATA SISTEMSKI KORUPCIJI.

Ð

 ?? FOTO: INSTAGRAM ?? Kot prijatelji­ci septembra 2022
FOTO: INSTAGRAM Kot prijatelji­ci septembra 2022
 ?? FOTO: VORANC VOGEL FOTO: JOŽE SUHADOLNIK ?? Ministrici pred 14 dnevi na vladnem zasedanju – skupaj. Do kdaj?
Golob bo še malo razmislil.
FOTO: VORANC VOGEL FOTO: JOŽE SUHADOLNIK Ministrici pred 14 dnevi na vladnem zasedanju – skupaj. Do kdaj? Golob bo še malo razmislil.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia