Slovenske Novice

Največja noč Na eks

- IZAK KOŠIR

Osemindvaj­setega januarja 1985 se je odvila noč, ki ji v zgodovini sodobne glasbe ni podobne, kaj šele enake. Dobrodelni dogodek, v katerem so ameriški pevci in pevke stopili skupaj za Afriko oziroma natančneje Etiopijo, je Netflix v povsem svežem dokumentar­nem filmu označil za »Največjo noč v popu«. No, morda je ta naslov vseeno nekoliko pretiran, vsekakor pa je šlo za neponovlji­vo snemanje, ki je trajalo vse do zgodnjih jutranjih ur in pri katerem imamo zdaj končno vpogled tudi v zakulisje. Še živeči sodelujoči so se namreč zavoljo dokumentar­ca ponovno zbrali in spregovori­li o tistem nepozabnem druženju, na katerem je sodelovalo kar 46 zvezdniški­h glasov, med njimi tudi Michael Jackson, Willie Nelson, Bob Dylan, Ray Charles, Diana Ross, Stevie Wonder, Smokey Robinson, Paul Simon, Tina Turner, Dionne Warwick, Lionel Richie, Billy Joel in Bruce Springstee­n.

Britanec Bob Geldof, največji dobrodelne­ž med rockerji in največji rocker med dobrodelne­ži, je bil sicer prvi, ko je nekaj tednov prej izdal dobrodelni singel Do They Know It's Christmas? (Ali vedo, da je božič?), pri katerem so sodelovala nekatera takrat največja imena britanske glasbene scene – med njimi tudi Paul Young, Boy George, George Michael, Simon Le Bon (Duran Duran), Bono (U2), David Bowie, Phil Collins, Paul McCartney, Status Quo, Bananarama in Paul Weller. Američani kakopak niso želeli zaostajati in so zato pristavili svoj precej veliki lonec. Pesem We Are The World (Mi smo svet), ki je nato postala mednarodni hit in je še danes med desetimi najbolje prodajanim­i singli vseh časov, sta napisala in več tednov gulila Lionel Richie in Michael Jackson. Slednji sicer za soavtorja ni bil prva izbira, a Stevie Wonder ni vračal klicev, zato se je ekipi pridružil šele kasneje. Kako toliko zvezdnikov in njim pripadajoč­ih obveznih egov ter polnih urnikov zbrati na kup na istem kraju ob istem času, je bila že v idejni fazi logistična nočna mora, a očitno so jim bile »zvezde« naklonjene, saj je imela organizaci­jska ekipa neverjetno srečo – v Los Angelesu so namreč 28. januarja podeljeval­i glasbene nagrade American Music Awards, kar je pomenilo, da bo celotna glasbena smetana že tako ali tako v mestu, kar je pobudnike dobrodelne­ga snemanja pesmi odrešilo številnih zapletov, od finančnih do potovalnih. Obenem pa je bil voditelj prireditve prav Lionel Richie, ki je vsak odmor in odhod z odra izkoristil za lobiranje pri pevkah in pevcih, naj po dogodku ne gredo na zabavo ali domov, temveč v glasbeni studio, kjer je že vse pripravlje­no za snemanje pesmi, za mešalno mizo pa jih že tudi čaka producents­ki velikan Quincy Jones, ki je med glasbeniki užival visoko spoštovanj­e in je veljal za nekakšno avtoriteto.

Na vhodnih vratih studia je pisalo: »Svoj ego pustite zunaj.« To je bilo jasno navodilo, da pri plemenitih namenih ni časa za zvezdniške muhe.

Kot pričajo sodelujoči v Netflixove­m dokumentar­cu, jim je nekako uspelo. Nekatere največje ameriške pevke in pevce tistega časa so nekako prepričali in zbobnali v studio, na vhodnih vratih katerega je pisalo: »Svoj ego pustite zunaj.« To je bilo jasno navodilo, da pri plemenitih namenih ni časa za zvezdniške muhe. Delovali so usklajeno – za višji cilj. Držali so se za roke, stali okoli mikrofonov, nihče ni snemal posebej v svoji sobi, temveč vsi skupaj – za trenutek, za eno noč so bili vsi eno. Vsi so bili (glasbeni) svet. Z izjemo Princea, ki je imel v tistem času rivalstvo z Jacksonom in je zahteval, da lahko posebej posname kitarski solo, a da v zboru ne bo prepeval. Zaradi tega je zamudil enkratno priložnost, da postane del zgodovine. Vsi pač nimajo vedno dobrega dneva (ali noči).

Pesem We Are The World je za Afriko zbrala v danes preračunan­ih 168 milijonov dolarjev.

 ?? FOTO: NETFLIX ?? Pri pesmi We Are The World so sodelovala največja imena ameriške glasbene scene.
FOTO: NETFLIX Pri pesmi We Are The World so sodelovala največja imena ameriške glasbene scene.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia