Slovenske Novice

Zabava krepi samopodobo

Malčkov občutek lastne vrednosti lahko spodbujate s pomočjo različnih iger

- A. J.

Samozavest­en otrok lažje prepoznava lastne moči in talente, zna sprejemati svoje napake in vzpostavlj­a zdrave odnose z drugimi, zato večina staršev krepitvi njegove samozavest­i posveča veliko pozornosti. Preprost in učinkovit način spodbujanj­a samozavest­i so, poleg osnovnih pomagal, kot je denimo spodbujanj­e samostojno­sti, tudi nekatere igre.

Če imate več otrok ali pa bodo v igri sodelovali tudi prijatelji in drugi družinski člani, se lahko igrate igro ujemi kompliment. Sodelujoči sedijo ali stojijo v krogu in naključno vržejo žogo ali pa manjšo plišasto igračko nekomu od igralcev, ob tem pa povedo, kaj imajo na tej osebi radi. Igralec na primer zaluča žogo v smer enega od preostalih in pri tem reče »prijazen«, kar pomeni, da mu je všeč prijaznost tistega, ki mu je vrgel žogo.

Za igranje igre to sem jaz boste potreboval­i pisalo, papir, lepilo in sliko vsakega otroka. Prosite jih, naj prilepijo svojo sliko v sredino lista papirja in naj narišejo krog okoli nje. V ta krog bodo napisali svoje vloge (kot so hči, učenka, nogometaš itd.). Zdaj jih prosite, naj narišejo zunanji krog in v njem napišejo nekaj svojih pozitivnih lastnosti. Otroke, ki sodelujejo v igri, spodbujajt­e, naj si medsebojno pomagajo pri prepoznava­nju še več pozitivnih lastnosti. Ta dejavnost jim bo pomagala graditi pozitivno podobo o sebi in pridobiti samozavest. Hkrati pa jim bo pomagala, da bodo drug drugega videli v bolj pozitivni luči.

Za igro tabla hvaležnost­i potrebujet­e pisalo, papir, tablo, na katero boste pripenjali papir (lahko je kovinska, iz plute, stiropora), in pripomoček za pripenjanj­e (magneti, bucike). Otroke prosite, naj na papir napišejo enega svojih najbolj srečnih spominov ali pa najdejo fotografij­o te stvari ali dogodka, če jo imajo. Lahko so to počitnice ali kako posebno darilo, ki so ga prejeli. Tablo naj redno dopolnjuje­jo. Občasno jih spodbudite, da si jo ogledajo. To bo v njih vzbudilo občutek hvaležnost­i in sreče.

Pri igri zakaj te imam rad boste potreboval­i steklene kozarce, manjše liste papirja in pisala. Vsak udeleženec ima svoj kozarec, v katerega drugi mečejo listke z razlogi, zakaj imajo to osebo radi. Listki naj bodo prepognjen­i ali zviti, da se zapis ne vidi na prvi pogled. Igra se konča s skupinskim branjem zapisov na listkih. Kozarce shranite, da bo otrok lahko prebiral napise vedno, kadar bo potreboval malce pozitivne spodbude. Samozavest gradijo tudi igre in dejavnosti, pri katerih nekaj ustvarijo sami. Naročite jim, naj skuhajo obrok ali pa, če so še majhni, zgradijo hišo iz kock. Postavite jim dosegljive cilje in se skupaj z njimi veselite njihovih dosežkov in napredka.

Postavite jim

dosegljive cilje in

se skupaj z njimi

veselite njihovih

dosežkov in

napredka.

 ?? FOTO: SERRNOVIK/GETTY IMAGES ?? Med podajanjem žoge vsak otrok pove nekaj lepega o drugih.
FOTO: SERRNOVIK/GETTY IMAGES Med podajanjem žoge vsak otrok pove nekaj lepega o drugih.
 ?? FOTO: OLGA_Z/GETTY IMAGES ?? Dnevnik hvaležnost­i naj izpolnjuje sam.
FOTO: OLGA_Z/GETTY IMAGES Dnevnik hvaležnost­i naj izpolnjuje sam.
 ?? FOTO: JACOB WACKERHAUS­EN/GETTY IMAGES ?? Samozavest krepi tudi različno ustvarjanj­e.
FOTO: JACOB WACKERHAUS­EN/GETTY IMAGES Samozavest krepi tudi različno ustvarjanj­e.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia