Slovenske Novice

Boj z neozdravlj­ivo boleznijo na filmu

Celine Dion želi širiti ozaveščeno­st o sindromu toge osebe Diagnozo so ji zdravniki postavili pred dobrim letom

- T. P.

POTEM KO so ji zdravstven­e težave, ki jim ni vedela imena, že več kot eno leto močno grenile življenje in je bila zaradi njih prisiljena v letu 2021 odpovedati vrsto koncertov, so Celine Dion decembra 2022 zdravniki postavili bolečo diagnozo. Zbolela je za skrajno redko in neozdravlj­ivo nevrološko boleznijo, za sindromom toge osebe, ki prizadene eno osebo na milijon in o kateri tudi sodobna medicina še ne ve prav dosti. In čeprav se kanadska pevka z vsakim atomom energije bori, da bolezen ne bi preveč napredoval­a, se zaveda, da ima kot znana osebnost edinstveno priložnost, da iz prve roke ozavešča o tej zdravstven­i uganki in pripomore k temu, da bi sodobna znanost sčasoma odkrila zdravilo ali ustrezno zdravljenj­e. Zato je vrata odprla filmarki in oskarjevsk­i nominirank­i Irene Taylor, ki je na filmski trak lovila minulo prekleto leto njenega življenja z vsemi vzponi, padci in stiskami.

Za dokumentar­ec I Am: Celine Dion (Sem: Celine Dion), ki bo prišel na pretočno platformo Amazon Prime, je pravice že odkupil studio Amazon-MGM, ki obljublja intimen vpogled v Celinino življenje. V njeno preteklost, prežeto z glasbo, za katero Kanadčanka živi in diha, kot tudi v njeno sedanjost, v kateri se je morala spopasti z boleznijo, za katero prej niti vedela ni, da obstaja. »Zadnja leta sem bila postavljen­a pred veliko izzivov. Od diagnoze do tega, da sem se morala z boleznijo naučiti živeti in jo vsaj nekoliko krotiti, a ji hkrati ne dopustiti, da me definira,« je v napovednik­u za prihajajoč­i dokumentar­ec, ki pa zaenkrat še nima datuma premiere, dejala pevka. Priznala je, da je v tem zadnjem letu boleče občutila, kako pogreša nastopanje in obraze svojih oboževalce­v. »Med to odsotnostj­o in umikom iz javnosti sem sklenila dokumentir­ati ta del svojega življenja, tudi zaradi upanja, da bom s svojo zgodbo morda pomagala komu v podobni stiski.«

Celine je zloveščo diagnozo bolezni, ki prizadene hrbtenjačo in možgane, razkrila decembra 2022. In čeprav je od takrat disciplini­rano sodelovala s strokovnja­ki, je lansko poletje lahko le sporočila, da kljub naporom še niso odkrili prave kombinacij­e zdravil, ki bi ji vsaj delno pomagala. V iztekanju lanskega leta pa je njena sestra Claudette sporočila, da Celine sicer ne izgublja upanja, a da boj vseeno izgublja, saj naj ne bi več imela nadzora nad mišicami. »Želim, da veste, da še nisem dvignila rok!« pa kljub vsemu zatrjuje odločna zvezdnica, več kot očitno borka, ki kljub nehvaležni­m okoliščina­m upa, da bo nekoč spet pela.

2022. JE IZVEDELA, da je neozdravlj­ivo bolna.

 ?? FOTO: KRISTIN CALLAHAN/ACE PICTURES ?? V minulih treh letih in pol se je le enkrat pojavila v javnosti.
FOTO: KRISTIN CALLAHAN/ACE PICTURES V minulih treh letih in pol se je le enkrat pojavila v javnosti.
 ?? ?? V dokumentar­cu I Am: Celine Dion razkriva minulo leto svojega življenja.
V dokumentar­cu I Am: Celine Dion razkriva minulo leto svojega življenja.
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Kljub vsemu upa in sanja, da bo spet pela.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Kljub vsemu upa in sanja, da bo spet pela.
 ?? ?? Režijo je prevzela Irene Taylor, ki ji je dokumentar­ec The final Inch prinesel oskarjevsk­o nominacijo.
Režijo je prevzela Irene Taylor, ki ji je dokumentar­ec The final Inch prinesel oskarjevsk­o nominacijo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia