Slovenske Novice

Maraton pretekel s cigareto v ustih

Dveletna prepoved atletske zveze ga ni izučila Verižni kadilec 42 km zmogel v treh urah in 42 minutah

- A. J.

CHEN MOUXIAN je prvič prišel na mednarodne naslovnice leta 2022, ko so fotografij­e, na katerih teče na maratonu Xin'anjiang, obšle svet. Takrat 50-letni tekač je pritegnil pozornost, ker je imel med tekom ves čas v ustih prižgano cigareto. Takoj ko je ena ugasnila, že si je v usta vtaknil novo. Na družbenih omrežjih so se razvnele razprave o njegovih atletskih sposobnost­ih, pa tudi kritike zaradi spodbujanj­a nezdrave razvade ter izpostavlj­anja drugih tekačev škodljivem­u tobačnemu dimu. Slednje je pretehtalo tudi pri Kitajski atletski zvezi (CAA), zato se je odločila, da bo tekaču za dve leti prepovedal­a udeležbo na maratonih. A kot kaže, ga to ni izučilo, saj se je 7. januarja letos po dveh letih odsotnosti znova pojavil na maratonu Xiamen 2024 v Fujianu – spet s cigareto v ustih. Stric Chen, kakor ga ljubkovaln­o kličejo navijači, naj bi bil soustanovi­telj tekaške zveze Zhejiang Xianju Road in maratona v provinci Zhejiang v njegovem rojstnem kraju Taizhou. Na maratonu v začetku januarja je kljub temu, da je med tekom ves čas kadil, pretekel 42 kilometrov v treh urah in 33 minutah.

Po polemiki glede kadilske razvade strica Chena pred dvema letoma je Kitajska atletska zveza (CAA) predlagala pravilo, da bi športnikom kadilcem, ki kadijo med uradnimi tekmovanji, prepovedal­i udeležbo. CAA je zaradi Chenove kršitve uvedla pravilo, da bo »necivilizi­rano vedenje tekačev, kot so iztrebljan­je na odprtem, kajenje ali teptanje cvetličnih gredic ali zelenih površin, ki vplivajo na tekmo in varnost drugih tekačev, povzročilo diskvalifi­kacijo«, na podlagi katerega so mu lahko izrekli kazen.

Čeprav dandanes nihče več ne dvomi o škodljivos­ti kajenja, pa se vseeno poraja vprašanje, kako je mogoče, da uspe nekomu s cigareto v ustih preteči razdaljo, ki je ne zmore niti velika večina športnikov nekadilcev.

Zaradi njega želi atletska zveza uvesti novo pravilo.

 ?? ?? Kritiki se hudujejo, da z dimom škoduje drugim tekačem.
Kritiki se hudujejo, da z dimom škoduje drugim tekačem.
 ?? FOTOGRAFIJ­I: WEBIO ?? Zdi se, da ima železna pljuča.
FOTOGRAFIJ­I: WEBIO Zdi se, da ima železna pljuča.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia