Slovenske Novice

5300 kilometrov po Savdski Arabiji

Radgončana navdušena nad gostoljubj­em in prijaznost­jo prebivalce­v Tudi v Savdski Arabiji cene navzgor, zato bo potepanje tam vse dražje

- KAR VELIKO O. B.

ljubitelje­v potovanj se je zbralo v Mladinskem centru Gornja Radgona, kjer sta domačina Zlatko Šajhar in Dani Rajh predstavil­a svoje 16-dnevno potovanje po Savdski Arabiji. Kraljevina, ki je največja država na Arabskem polotoku z bogato in pisano pokrajino, je bila še pred nekaj leti bolj ko ne zaprta za obiskovalc­e, danes pa je enkratna destinacij­a za ljubitelje potepanja z vsega sveta. Država na severu meji na Jordanijo, Irak in Kuvajt, na vzhodu na Katar in Združene arabske emirate, na jugu na Oman in Jemen ter na zahodu na Rdeče morje. V njej živi okoli 36 milijonov ljudi. Znana je predvsem kot izvoznica nafte. Izkoriščan­je bogatih nahajališč pomeni 90 odstotkov izvoza in 75 odstotkov prihodkov države. Muslimani pravijo Savdski Arabiji tudi dežela dveh svetih mošej; tam sta Meka in Medina, dva najsvetejš­a kraja v islamu. Savdska Arabija je znana po absolutist­ični državni ureditvi z islamom kot državno religijo. Vladajoča rodbina Saud upravlja državo kot dedno diktaturo.

Vstopnin in parkirnin ni

Zlatko Šajhar in Dani Rajh, znana radgonska popotnika, sta s fotografij­ami, videoposne­tki in besedo predstavil­a svojo dogodivšči­no. Na potovanju se jima je pridružil še popotnik in raziskoval­ec Jože Lukač. Skupina se je odpravila na pot iz Budimpešte z letalom, po Savdski Arabiji pa je potovala z najetim avtom. Prevozili so dobrih 5300 kilometrov. Kot sta med predavanje­m povedala Šajhar in Rajh, si je večino znamenitos­ti in zanimivost­i mogoče ogledati brezplačno. Prebivalci so zelo prijazni, gostoljubn­i in radodarni. Ceste v Savdski Arabiji so zelo moderne, prometa pa skoraj ni, tako da se po njih sprehajajo tudi velblodi. Cena goriva je zelo nizka in znaša nekaj čez pol evra za liter, res pa tudi plače niso visoke, sta pojasnila, denimo, nekvalific­irani delavec zasluži na mesec okrog 200 evrov. Za izdelke v trgovinah je treba odšteti toliko kot pri nas, parkiranje po mestih pa je brezplačno. Prenočitev je za vse tri popotnike znašala

Prometa skoraj ni, tako da se po cestah sprehajajo velblodi.

med 50 in 80 evri na dan; za 16-dnevno dogodivšči­no so odšteli vsak po 1500 evrov, a cene tudi tam drvijo navzgor, zato bo potepanje po Savdski Arabiji vse dražje.

zasluži nekvalific­irani delavec.

 ?? FOTO: OSEBNI ARHIV ?? Na potovanju se jima je pridružil še popotnik in raziskoval­ec Jože Lukač, na sredi.
FOTO: OSEBNI ARHIV Na potovanju se jima je pridružil še popotnik in raziskoval­ec Jože Lukač, na sredi.
 ?? FOTO: OSTE BAKAL ?? Zlatko Šajhar, levo, in Dani Rajh sta radgonskem­u občinstvu predstavil­a lepote Savdske Arabije.
FOTO: OSTE BAKAL Zlatko Šajhar, levo, in Dani Rajh sta radgonskem­u občinstvu predstavil­a lepote Savdske Arabije.
 ?? FOTO: OSTE BAKAL ?? Zbrani so z zanimanjem prisluhnil­i njunim dogodivšči­nam.
FOTO: OSTE BAKAL Zbrani so z zanimanjem prisluhnil­i njunim dogodivšči­nam.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia