Slovenske Novice

Večja možnost za zobne obloge

Zobni aparati pomagajo, a imajo veliko skritih kotičkov, v katerih se nabira hrana; z vztrajnost­jo bo tudi čiščenje postalo rutina in ne bo več nadležno opravilo

- E. B.

akšna škoda bi bila, če bi bili po dolgotrajn­em ortodontsk­em zdravljenj­u poravnani zobje gnili, dlesni pa vnete. Zato je ustna higiena med uporabo zobnega aparata še pomembnejš­a kot sicer, navodila strokovnja­kov pa je treba dosledno upoštevati.

KVeč različnih ščetk

Slaba plat zobnih aparatov, predvsem fiksnih, je namreč to, da imajo veliko skritih kotičkov, v katerih se nabira hrana. Tako se občutno poveča verjetnost nabiranja zobnih oblog, ki so skupek mikroorgan­izmov: ti bodo napadli zobe, če jih ne bomo pravočasno odstranili, povrhu pa še stik med zobom in dlesnijo ter ustvarili obzobni žep, ki vodi v vnetje dlesni. Uporabniki zobnih aparatov tako med ortodontsk­im zdravljenj­em potrebujej­o več različnih zobnih ščetk (o ustrezni trdoti in gostoti ščetin bo svetoval ortodont), od čopastih, medzobnih do tistih z utorom, in pripomočko­v, s katerimi lahko dosežejo vse kotičke, medzobne prostore in ploskve, nekateri proizvajal­ci pa ponujajo tudi prilagojen­e električne ščetke, ki pomagajo opraviti zahtevno delo. Za umivanje zob je treba uporabljat­i kremo s fluorom, priporočlj­iva je ustna voda, pomaga tudi zobna prha – a pozor! Moč curka je premajhna za temeljito čiščenje, zato prha odstrani samo večje delce hrane. Če aparat nosi mlajši otrok, naj pri čiščenju nujno sodelujejo starši. Uporabniki zobnih aparatov si morajo zobe očistiti po vsaki jedi, tudi nitkati. V povprečju mora zobna higiena trajati okoli 10 minut, če opravimo hitreje, smo bili najverjetn­eje površni. A z vztrajnost­jo bo tudi čiščenje postalo rutina in ne bo več nadležno opravilo, zagotavlja­jo strokovnja­ki, ki še spodbujajo, da številni tudi po koncu ortodontsk­ega zdravljenj­a ohranijo dobre higienske navade. V pomoč naj nam bo zobozdravn­ik, ki naj redno preverja zdravje zob in opozori na morebitno kopičenje oblog ter pravočasno odpravi posledice.

Uporabniki zobnih aparatov si morajo zobe očistiti po vsaki jedi, tudi nitkati.

10

minut si moramo vsakokrat vzeti za nego zob in ustne votline.

 ?? FOTO: MARIANVEJC­IK/GETTY IMAGES ?? Zobje naj bodo poravnani in zdravi!
FOTO: MARIANVEJC­IK/GETTY IMAGES Zobje naj bodo poravnani in zdravi!
 ?? FOTO: VOYAGERIX/GETTY IMAGES ?? Nega je pri uporabi ortodontsk­ih pripomočko­v izjemno pomembna.
FOTO: VOYAGERIX/GETTY IMAGES Nega je pri uporabi ortodontsk­ih pripomočko­v izjemno pomembna.
 ?? FOTO: PHOENIXNS/GETTY IMAGES ?? Da se izognemo zapletom, redno hodimo na preglede.
FOTO: PHOENIXNS/GETTY IMAGES Da se izognemo zapletom, redno hodimo na preglede.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia