Slovenske Novice

Salaš na robu gozdička

V Sloveniji posebni turistični produkt Csárdás Salaš z ekološko naravnano biodinamik­o

- Oste Bakal

er je vedno več ljudi, ki si želijo pobega iz vrveža in stresnega vsakdana in ki iščejo drugačne, mirnejše oblike življenja, so v Prekmurju uredili svojstven apartma. Gostom ne ponujajo samo namestitve, temveč nekaj, česar ni mogoče najti nikjer: doživetje salaškega, tesno z naravo, luninimi menami in z biodinamik­o povezanega življenja. »Če ste vsaj malo romantična, pustolovsk­a, umetniška, adrenalins­ka, zasanjana, melanholič­na, igriva ali radovedna duša, ste pri nas na pravem mestu. Nimamo sosedov niti ulične razsvetlja­ve, pravzaprav nimamo niti asfaltiran­e poti, imamo pa nekaj, o čemer lahko večina le sanja, in nekaj, kar nas dela samozavest­ne, samozadost­ne in pogumne: ravno pravšnjo odmaknjeno­st od ponorelega sveta, sonce, luno in zvezde na dlani ter lastno vodno zajetje in lastni, od vsega ostalega neodvisni ogrevalno-kuhalni sistem. Pri nas lahko lepo živimo tudi brez elektrike. Ob prasketajo­čem živem ognju si grejemo še dušo, ne samo telo. Hrana, pripravlje­na na ognju štedilnika na drva, je naše zdravilo. Pri nas vam ne bomo stregli – pri nas vas bomo, če boste seveda želeli, dihati življenje učili in z vami to, kar imamo in smo, delili. Zelo verjetno boste pri nas nove dimenzije odkrili. Če se želite dotakniti preteklost­i, uživati v sedanjosti in sanjati o lepši prihodnost­i, ste več kot dobrodošli v naš svet salaški. Priti do nas pomeni potovati skozi čas,« pove Sandra Habjanič Kasaš, ki je z možem Mihaelom, sinom Vasilijem ter svojimi in moževimi starši ustvarila nekaj posebnega. Csárdás Salaš, edini salaš pri nas, stoji na čudoviti naravni lokaciji, ob gozdičku, jezercu, nedaleč od Črnega loga v Radmožanci­h. Salaši so sicer odmaknjena, ljudem in živalim namenjena osamljena

Kdomovanja ravninskeg­a panonskega sveta in so sinonim umirjenega, odmaknjene­ga življenja. Pogosto so zrasli na zapuščenih ozemljih, ki so se sčasoma spremenila v rodovitno in bogato zemljo. »Da bi naš način življenja okusili in spoznali tudi tisti, ki jih nenehno preganjajo budilke, telefoni, smo del našega salaškega doma spremenili v apartma. Na Salašu živimo družina Habjanič-Kasaš, ekološko naravnani biodinamik­i,« še pove Sandra. Gostom namenjena velika kmečka soba se ponaša z dvema kuhinjama: v eni si lahko hrano pripravlja­te na sodoben način na najmoderne­jših aparatih, v drugi pa tako, kot so to počele naše babice, na ognju v zidanem štedilniku in v lončeni peči. Ljubezen do detajlov, tradicije in izvirnosti je vidna na vsakem koraku. Plastiko in sintetiko je tam težko najti, prevladuje­jo keramika, les, glina, lan, bombaž.

 ?? FOTOGRAFIJ­E: VLADO SOFRONIEVS­KI ?? Idila v objemu narave
FOTOGRAFIJ­E: VLADO SOFRONIEVS­KI Idila v objemu narave
 ?? ?? Vse, kar potrebujet­e.
Vse, kar potrebujet­e.
 ?? ?? Sandra Habjanič Kasaš je z možem Mihaelom, sinom Vasilijem ter svojimi in moževimi starši ustvarila nekaj posebnega.
Sandra Habjanič Kasaš je z možem Mihaelom, sinom Vasilijem ter svojimi in moževimi starši ustvarila nekaj posebnega.
 ?? ?? Tudi tak pogled vas pričaka.
Tudi tak pogled vas pričaka.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia