Slovenske Novice

Alec Baldwin se je spet izrekel za nedolžnega

Novi forenzični izsledki dokazujejo, da je moral pritisniti na sprožilec Zvezdnikov­a odvetnika zahtevata hitro sojenje

- T. P.

Sodnik ga je do sojenja pustil na svobodi brez pologa varščine.

»NISEM KRIV.« Tako se je sklenil Alec Baldwin tudi drugič zagovarjat­i za nenamerni uboj direktoric­e fotografij­e Halyne Hutchins med snemanjem filma Rja pred dvema letoma in pol. Za nedolžnega se je izrekel en dan prej, preden je bilo za včeraj načrtovano branje obtožnice v Santa Feju v zvezni državi Nova Mehika. Tam je namreč 19. januarja velika porota sklenila, da ima tožilstvo dovolj dokazov, da zvezdnika obtoži nenamerneg­a uboja.

Ni prvič, da se nad hollywoods­kim veljakom zbirajo črni oblaki kazenskega pregona. S podobnimi obtožbami se je namreč spopadal aprila lani, a je tožilstvo Nove Mehike zaradi »novih dejstev, ki si zaslužijo nadaljnjo preiskavo«, manj kot dva tedna pred predvideni­m začetkom sojenja tožbo opustilo. Igralec je tedaj nekoliko lažje zadihal, čeprav je bilo tožilstvo jasno, da obstaja možnost, da ponovno vložijo obtožnico. In natanko to se je zgodilo.

Glavno vprašanje, na katero oblasti pregona že več kot dve leti iščejo odgovor, je, ali je Baldwin pritisnil na sprožilec pištole ali je bila ta morda prilagojen­a ter je zato zatajila oziroma se je sprožila sama od sebe. Zvezdnik od začetka zatrjuje, da ni pritisnil na petelina. Lansko sojenje je padlo v vodo, ker je preiskava FBI pokazala, da bi se pištola lahko sprožila tudi brez pritiska na sprožilec.

Toda najnovejši izsledki neodvisnih forenzikov temu nasprotuje­jo, kar je tudi osnova vnovične tožbe. »Čeprav Alec Baldwin vztrajno zanika, da bi pritisnil na sprožilec, so testi, ugotovitve in opažanja pokazali, da je bilo treba petelina povleči ali pritisniti dovolj močno, da se sprosti popolnoma napeto ali uvlečeno kladivo dokaznega revolverja.« Preprostej­e rečeno: nesreča se je lahko zgodila samo, če je tisti, ki je držal pištolo, to tudi sprožil.

Igralec o tragičnem incidentu, ki mu je spremenil življenje, v javnosti ne govori, je pa v nedavnih dokumentih poudaril, da odtlej težko najde delo. Verjetno tudi zaradi tega njegova odvetnika

Luke Nikas in Alex Spiro zahtevata pravično in hitro sojenje, da bi tako čim bolj zmanjšali javno obsojanje in sumničenje. »Dolgotraje­n proces in odloki tožilstva pogosto precej otežijo dokazovanj­e nedolžnost­i,« sta poudarila in dodala, da se veselita dne, ko bosta lahko dokazala nedolžnost svojega slavnega varovanca. Sodnik je Baldwina do sojenja pustil na svobodi brez pologa varščine.

 ?? FOTO: KEVIN MOHATT/REUTERS ?? Igralec je znova obtožen nenamerneg­a uboja Halyne Hutchins.
FOTO: KEVIN MOHATT/REUTERS Igralec je znova obtožen nenamerneg­a uboja Halyne Hutchins.
 ?? FOTO: REUTERS ?? Po tragičnem streljanju se je snemanje filma Rja aprila lani nadaljeval­o.
FOTO: REUTERS Po tragičnem streljanju se je snemanje filma Rja aprila lani nadaljeval­o.
 ?? FOTO: ANDREW KELLY/REUTERS ?? Alec Baldwin od usodnega oktobra 2021 težko najde delo.
FOTO: ANDREW KELLY/REUTERS Alec Baldwin od usodnega oktobra 2021 težko najde delo.
 ?? FOTO: AFP ?? Vztrajno zanika, da je pritisnil na sprožilec.
FOTO: AFP Vztrajno zanika, da je pritisnil na sprožilec.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia