Slovenske Novice

Terilnega doma

-

posledice poplav. Po čiščenju so odprli okence v steni – kamena volna je bila suha. »Oddahnili smo si in rekli to je to: posušili in razkužili bomo ter znova položili tlake,« opisuje Isabelle. Toda dva tedna pozneje je v hiši, v kateri že mesece brnijo sušilci prostora, začelo smrdeti in teči iz zidov.

Zdravje se ji slabša

»Zarezali smo in v steni je bila voda, dva centimetra mulja, rumena in zelena plesen. Začeli smo jokati, zakaj tega nihče ni ugotovil prej,« omeni Isabelle. Kamena volna je bila vlažna, zato so morali rezati stene za vnovično sušenje. Preselili so se v stanovanje, razliko med bivališčem­a Vanessa še kako občuti: »Nisem bila čudežno zdrava tam, ampak sem bila pa mnogo, mnogo bolje.« Sredi prostora, kjer so živeli pred poplavo, mati poudari: »Če ne popravimo tako, kot je treba, sem ne moremo več priti. Odkar smo se preselili, se Vanessa počuti mnogo slabše.« Čakajo jih odstranite­v izolacije, zamenjava oken in vrat, sten, ki so zaradi poplav porezane na višini 160–170 cm, pa vnovična priprava estrihov ter zaključna obdelava tlakov. Ko bo po številnih opravilih njihov dom znova primeren za bivanje, ga bodo morali na novo opremiti, vključno z Vanessino rehabilita­cijsko opremo. Strošek ureditve in vrnitve v domovanje je približno 200.000 evrov, ocenjujejo. Obnova bo dolga, Vanessa pa v resnici ne ve, kako ogrožen je njen srčno-žilni in dihalni sistem. Ni ji bilo lahko stopiti pred javnost s težavami, ki jo pestijo vse življenje, toda družina sama nima potrebnih sredstev.

Pri zbiranju so jim priskočili na pomoč pri Društvu za kulturo inkluzije, pomoč za družino Bera zbirajo tudi prek računa SI56 0201 0025 8652 697 (namen: NENI) ter SMS-sporočil s ključno besedo NENI5 ali NENI10 na 1919. Neni je, pojasni mama, hčerin vzdevek iz mladosti: »Ko je bila Vanessa majhna, so jo otroci klicali Neni. Ozre se po pritličju ter pojasni, da je najpomembn­ejše, da uredijo stene, okna in kuhinjo za prvo silo: »Pa bomo sedeli na vrečah, če bo treba.«

LET JE STARA Vanessa Bera.

»ÐČE NE POPRAVIMO TAKO, KOT JE TREBA, SEM NE MOREMO VEČ PRITI.

 ?? FOTO: TOMICA ŠULJIĆ ?? Mati in hči sta hvaležni dobrim ljudem, ki so pripravlje­ni pomagati.
FOTO: TOMICA ŠULJIĆ Mati in hči sta hvaležni dobrim ljudem, ki so pripravlje­ni pomagati.
 ?? FOTO: TOMICA ŠULJIĆ ?? Ko so odprli stene, so našli mulj, vodo in plesen.
FOTO: TOMICA ŠULJIĆ Ko so odprli stene, so našli mulj, vodo in plesen.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia