Slovenske Novice

Specialci so se borili za na stop v Torinu

Kranjska Gora je gostila specialno olimpijado v treh disciplina­h Zadnje igre pred štirimi leti opravili le teden pred zaprtjem države

- •

KRANJSKA GORA »Danes imamo smučarski tek na 1000 metrov, moram zmagati!« »Saj boš, samo vse daj od sebe. To je sprint od starta do cilja!« »Ma kak sprint? Sprinta se samo zadnjih 100 metrov, prej pa je treba porazdelit­i moči. V sprint moraš priti svež,« nas je podučil nastopajoč­i na specialni olimpijadi na prekrasno urejenem smučarskot­ekaškem centru Confine v Ratečah. »Jaz imam tako tremo, kot bi bil na olimpijadi!« je dodal njegov moštveni kolega. »Saj si na olimpijadi. In to na specialni. Midva sva specialca!« Ga je v pristnem smehu podučil sprinter. Specialna olimpijada Slovenije je športno gibanje za osebe z motnjami v duševnem razvoju. Pred dnevi so se zbrali na že 17. izvedbi zimskih iger. Gostila jih je Kranjska Gora, tekmovanja v veleslalom­u so potekala na smučišču Brsnina, krpljanje in smučarski tek pa v centru Confine v Ratečah. Tekmovali so v treh športih. Za gledalce je bilo zagotovo najzanimiv­ejše navijanje za krpljarje, saj teh tekmovanj nismo vajeni.

Številni presežki

Prve zimske igre specialne olimpijade Slovenije segajo v 1992., leto pozneje pa je slovenska ekipa že tekmovala na prvih zimskih svetovnih igrah v Schladming­u. Razmah, ki ga je v 32 letih doseglo specialnoo­limpijsko gibanje v Sloveniji, kaže same presežke in odlične rezultate. V Kranjski Gori je tekmovalo 150 tekmovalce­v iz 28 šol in zavodov iz vse Slovenije ter ekipi iz Italije in Avstrije.

Najprej so bila na vrsti predtekmov­anja v vseh treh disciplina­h. Veleslalom je bil razdeljen na tri kategorije; začetni, lažji in težji, seveda v dveh tekih, za ženske in moške. V krpljanju so tekmovali v teku na 800, 400, 200, 100 in 50 metrov, v smučarskem teku pa na 5000, 2500, 1000, 500 in 100 metrov.

» TO JE PRILOŽNOST, DA SE DRUŽIJO, SPOZNAJO, ZABAVAJO, PLEŠEJO, SE IMAJO LEPO IN PREDVSEM ČISTO DRUGAČE KOT V ŠOLAH IN ZAVODIH.

Po celodnevne­m predtekmov­anju je sledilo svečano odprtje 17. zimskih iger v Alpski vasici sredi Kranjske Gore. Predstavil­o se je vseh 28 šol in zavodov oziroma ekip. Odprtje je bilo bučno, vmes pa so nastopajoč­e in navijače pozdravili najprej predsednic­a Zveze Sožitje Branka Perne in potem županja Občine Kranjska Gora Henrika Zupan ter guvernerka Zveze Lions klubov Slovenije mag. Breda Pečovnik. Za plesni ritem je poskrbel Denis Porčič - Chorchyp. Sledila je žurka s plesom v hotelu Kompas. Mimogrede, zadnje igre so pred štirimi leti spravili skozi šivankino uho pred koronskim obdobjem. Točneje, samo en teden pred zaprtjem države!

Spoznavajo svet

Podelitev medalj najboljšim je potekala po finalnih obračunih v vseh disciplina­h, čast je pripadla Urši Bogataj, Juretu Koširju, Iztoku Čopu in Matiji Volontarju. »Bistvo specialne olimpijade ni samo šport. To je priložnost, da se družijo, spoznajo, zabavajo, plešejo, se imajo lepo in predvsem čisto drugače kot v šolah in zavodih,« nam je povedala Urška Kustura, izvršna sekretarka Specialne olimpijade Slovenije. »Poleg tega spoznavajo Slovenijo in tudi svet, kamor morda sami ne bi nikoli šli. Kranjska Gora je letošnji gostitelj, boljših terenov si skoraj ne moremo predstavlj­ati. Slovenski tekmovalci so izbrali te tri športe, ki smo jih videli v dveh dneh. Na svetovnih igrah je športov še več, tudi deskanje na snegu, hitrostno in umetnostno drsanje, hokej oziroma floorball.« Krpljanje je, kot rečeno, najzanimiv­ejše za gledalce: »Ta šport je bil v program mednarodne specialne olimpijade dodan zato, ker lahko trening poteka tudi na pesku ali travi. Tako se lahko zimskih svetovnih iger udeležujej­o tudi tekmovalci iz držav, kjer sicer snega niso vajeni. Na tekmovanji­h specialne olimpijade v Sloveniji lahko nastopijo vsi športniki z motnjami v duševnem razvoju, 18 najboljših in najhitrejš­ih pa napreduje na največje tekmovanje, na zimske svetovne igre, ki jih bo prihodnje leto gostil italijansk­i Torino. Tam bo nastopilo sedem alpskih smučarjev in smučarjev tekačev ter štirje krpljarji. Vse to pa ne bi bilo mogoče brez dveh pomembnih partnerjev, Zveze za šport invalidov Slovenije – Slovenskeg­a paralimpij­skega komiteja in Zveze Sožitje, krovne slovenske organizaci­je za pomoč osebam z motnjami v duševnem razvoju.«

 ?? ?? Jure Košir je podelil priznanja najboljšim v veleslalom­u.
Jure Košir je podelil priznanja najboljšim v veleslalom­u.
 ?? ?? Krpljanje je privabilo največ gledalcev.
Krpljanje je privabilo največ gledalcev.
 ?? FOTOGRAFIJ­E: MIROSLAV CVJETIČANI­N ?? Skupaj zmoremo več je bil glavni moto 17. specialne olimpijade.
FOTOGRAFIJ­E: MIROSLAV CVJETIČANI­N Skupaj zmoremo več je bil glavni moto 17. specialne olimpijade.
 ?? ?? Ekipa, ki je skrbela za celotno organizaci­jo 17. specialne olimpijade v Kranjski Gori.
Ekipa, ki je skrbela za celotno organizaci­jo 17. specialne olimpijade v Kranjski Gori.
 ?? ?? Trenerji so bili njihovi angeli varuhi in motivatorj­i hkrati.
Trenerji so bili njihovi angeli varuhi in motivatorj­i hkrati.
 ?? ?? Urška Kustura: »Bistvo specialne olimpijade sta druženje in zabava, šele potem šport.«
Urška Kustura: »Bistvo specialne olimpijade sta druženje in zabava, šele potem šport.«

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia