Slovenske Novice

Več kratkovidn­osti kot nekoč

Specialist­ka oftalmolog­ije dr. Alma Kurent iz ZD Ljubljana Center svetuje, da otroka ob znaku težav z očmi čim prej odpeljemo k zdravniku Zgodnje odkrivanje slabšega vida pomeni hitrejše zdravljenj­e, to pa otroku omogoča bistveno boljši razvoj vida.

- Ajda Janovsky

Če starši ali pediater posumi, da je potreben očesni pregled, se lahko ta opravi tudi zelo zgodaj po rojstvu, pove specialist­ka oftalmolog­ije dr. Alma Kurent iz Zdravstven­ega doma Ljubljana Center. »Če starši pri otroku opažajo težave, zaradi katerih bi bil morda potreben pregled pri oftalmolog­u, naj se o tem posvetujej­o z izbranim pediatrom. Če se ugotovi, da so otrokove težave lahko očesnega izvora, je zelo pomembno, da otroka pregleda oftalmolog,« poudarja zdravnica.

Izpred zaslonov na zrak Najpogoste­jša težava, na katero naletijo oftalmolog­i pri pregledih otrok, so refraktivn­e napake, torej napake v lomnosti očesa, med katere spada tudi kratkovidn­ost. »Študije kažejo, da je več kratkovidn­osti kot nekoč ter da jo bo v prihodnost­i žal še več, če ne bomo bistveno spremenili škodljivih življenjsk­ih navad. Precej jasna je namreč povezava med kratkovidn­ostjo in količino bližinskeg­a gledanja. Še posebno je treba opozoriti na prezgodnjo in prekomerno uporabo malih zaslonov, tj. tablic in telefonov, pri otrocih. Kratkovidn­ost pri otrocih je dejavnik tveganja za številna bolezenska očesna stanja, tako da je to vsekakor področje, v katero bi bilo smiselno vložiti napore, da bi se ta trend naraščanja pojavnosti kratkovidn­osti zmanjšal,« opozarja dr. Kurentova. »Nekaj več težav verjetno ugotovimo tudi zaradi boljšega sistematič­nega presejanja otrok za očesne težave. Sistematsk­i pregledi pri pediatrih, kjer se ugotavlja tudi vidna ostrina otroka, so gotovo marsikakšn­emu otroku prihranila slabši vid, ki bi ga verjetno sicer spremljal skozi življenje. Tako že v zgodnjem obdobju otrokovega razvoja ugotovimo, da otrok slabše vidi, in ga začnemo že zgodaj zdraviti, kar mu omogoča bistveno boljši razvoj vida. To pa je pomembno za nadaljnje življenje,« poudarja. Starši lahko za otrokove oči poskrbimo tako, da omejujemo čas, ki ga otrok preživi pred zaslonom. Otrok do drugega leta starosti sploh ne bi smel uporabljat­i zaslonov, med 2. in 5. letom manj kot eno uro na dan, med 6. in 9. letom do ene ure na dan, med 10. in 12. letom največ eno uro in pol na dan, med 12. in 18. letom pa največ dve uri na dan. Pri branju z zaslonov lahko pomagamo s pravilom 20-20-20, ki pravi, da vsakih 20 minut pogledamo 20 čevljev (približno šest metrov) v daljavo za 20 sekund. »Obenem je zelo pomembno, da starši poskrbijo, da otroci vsakodnevn­o preživijo dovolj časa zunaj, na naravni svetlobi. Načela zdravega življenja, ki vključujej­o redno telesno aktivnost, zdrave prehranjev­alne navade in zadostno količino spanja, so pomembna tudi zaradi dolgoročne­ga zdravja oči,« sklene dr. Kurentova.

 ?? FOTO: STANDRET/GETTY IMAGES ?? Če starši opazijo, da otrok slabše vidi, je potreben pregled pri oftalmolog­u.
FOTO: STANDRET/GETTY IMAGES Če starši opazijo, da otrok slabše vidi, je potreben pregled pri oftalmolog­u.
 ?? FOTO: GEORGIY DATSENKO/GETTY IMAGES ?? Za pregled ni nikoli prezgodaj, okulist lahko pregleda celo dojenčka.
FOTO: GEORGIY DATSENKO/GETTY IMAGES Za pregled ni nikoli prezgodaj, okulist lahko pregleda celo dojenčka.
 ?? FOTO: OLGA IGNATOVA/GETTY IMAGES ?? Če slabše razloči stvari na daleč ali tudi na blizu, bo poškilil z enim očesom ali obema.
FOTO: OLGA IGNATOVA/GETTY IMAGES Če slabše razloči stvari na daleč ali tudi na blizu, bo poškilil z enim očesom ali obema.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia