Slovenske Novice

Bencinski karavan

Opel astra končno še z izvedbo sports tourer; menjalnik je lepo povezan z bencinskim trivaljnik­om

- Gašper Boncelj

Pri Oplu so si nekoč ob izvedbi avtomobilo­v s podaljšani­m prtljažnik­om zanje izmislili ime karavan (opel olympia caravan iz leta 1952), ki je potem postalo skoraj splošna oznaka za tovrstne izvedbe. Pri Oplu karavanski izvedbi modela astra zdaj pravijo astra sports tourer, z nekaj zamika je dopolnila ponudbo osnovne kombilimuz­ine. Po preizkušnj­i lahko rečem, da je škoda, da je ni bilo že od vsega začetka.

Treba je bilo počakati

Astra je bila že lani pripravlje­na povsem na novo, na skupni osnovi s prav tako popolnoma novim peugeotom 308. A medtem ko je francoski tekmec razmeroma hitro dobil še karavansko izvedbo, so morali Oplovi predstavni­ki vsaj pri nas na sports tourer čakati skoraj leto dni. Zdaj je le tu. Sicer mi kombinacij­a bele karoserije in črnih platišč nikakor ni blizu, toda takšna je pač bila testna, vselej lahko izberemo drugo. Sicer pa astra kot karavan deluje ostro, a dokaj čisto, brez pretiranih dodanih (pod)linij.

Družinski prtljažnik

S 4,64 metra je za 27 cm daljša od kombilimuz­ine, a ni prezajeten avtomobil. Seveda se dodatni centimetri najbolj poznajo v prtljažnik­u, ki je zdaj res družinski. Skoraj 600 litrov je osnovne prostornin­e, torej za več potovalk, če podremo zadnjo klop, dobimo dobrih 1600 litrov. Poleg tega ima ta karavan še eno koristno značilnost, druga klop se podira v razmerju 40/20/40, kar je danes tudi pri dražjih avtomobili­h redko in omogoča elegantnej­ši prevoz daljših predmetov, če hočete, smuči.

Prostora je dovolj Zadaj je dovolj prostorno, spredaj pa sta sedeža še posebno dobra. Drugače kot v peugeotu voznik na merilnik gleda skozi volanski obroč, torej zelo klasično. Na sredini armaturne plošče je zmerno velik zaslon, ki se upravlja na dotik, najpomembn­ejše funkcije pa imajo tudi kolesce in stikala. To je dobro. Spodaj je vzvod samodejneg­a menjalnika, pretikanje po voznih programih je logično, zraven si lahko nastavljam­o še vozne programe, pogrešal sem le tipko auto hold, ko bi avtomobil po zaviranju in ustavitvi sam ostal na mestu. Tudi tamkajšnjo plastiko v slogu klavirskeg­a laka bi zlahka pogrešil.

Zadaj je dovolj prostorno, spredaj pa sta sedeža še posebno dobra.

Dobre vozne lastnosti

Menjalnik s pretvornik­om navora ima osem stopenj in je zelo lepo povezan z bencinskim trivaljnim motorjem (prostornin­a 1,2 litra, moč 96 kW). Prestavlja res gladko. Čeprav nad trivaljnim­i motorji načeloma nisem ravno navdušen, je ta deloval dobro, z ustrezno odzivnostj­o, zmerno glasnostjo in solidno porabo (okoli 6

l/100 km). Tudi vozne lastnosti astre so dobre, v resnici jo je bilo kar veselje voziti. Avtomobil, ki je dokaj dobro opremljen, po ceniku stane 31 tisoč evrov, če se odločimo za njihov paket financiran­ja, ponujajo še popust. Omenjeni znesek ni majhen, posebej velik pa glede na današnje cene tudi ne.

Opel astra sports tourer 1.2 GS line

 ?? FOTOGRAFIJ­E: GAŠPER BONCELJ ?? Karavanska astra na trg prihaja šele eno leto po kombilimuz­ini, zelo zanimiva utegne biti za družine.
Za volanom ne manjka zaslonske tehnike, a je vendarle še precej klasičnih rešitev.
FOTOGRAFIJ­E: GAŠPER BONCELJ Karavanska astra na trg prihaja šele eno leto po kombilimuz­ini, zelo zanimiva utegne biti za družine. Za volanom ne manjka zaslonske tehnike, a je vendarle še precej klasičnih rešitev.
 ?? ??
 ?? ?? Oplove sodobne linije so ostre in hkrati čiste, takšna je tudi astra sports tourer.
Oplove sodobne linije so ostre in hkrati čiste, takšna je tudi astra sports tourer.
 ?? ?? Prtljažnik je zelo prostoren in praktično povečljiv.
Prtljažnik je zelo prostoren in praktično povečljiv.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia