Slovenske Novice

Najlepši sladoled ližejo na Japonskem

V kavarni v Kjotu strežejo sladoledne šopke Vrtnice, lilije in druge vrste rož so videti kot prave

- A. J.

LJUDJE NE JEMO le z usti, temveč tudi z očmi: slastna jed nam bolj tekne, če je tudi postrežena na privlačen način. V dobi mobilnih telefonov, ko ljudje svoje obroke radi poslikajo in fotografij­e objavijo na družbenih omrežjih, je videz hrane še bolj pomemben. Nič čudnega, da je kavarna (Thisis) Shizen v Kjotu med najbolj priljublje­nimi tako med domačini kot turisti. V njej vam namreč ponudijo sladoled na resnično nepozaben način – v obliki šopka. Cvetlice, od vrtnic do lilij in japonskih kamelij, so izdelane nadvse natančno in so prave male umetnine. Strežejo pa tudi sezonske sladoledne šopke.

Kavarna v nakupovaln­em kompleksu ShinPuhKan je zaradi posebnih sladoledov zaslovela po vsem svetu. Navdušene stranke zasipavajo instagram in tiktok s posnetki kreacij in kavarna je neuradno obveljala za lokal z najlepšim sladoledom na svetu.

Kot poročajo stranke, pa sladoled ni le lep, ampak tudi zelo okusen. Pripravlje­n je iz paste sladkega rdečega fižola, ki ji domačini pravijo anko. Pasta je pripravlje­na iz posebne vrste fižola azuki, ta po okusu in teksturi spominja na sladki krompir. Užitni šopki so na voljo v različnih barvah in okusih, ki jih v kavarni zamešajo na željo stranke. Sladoledni šopek stane 1650 japonskih jenov (okoli 10 evrov). Kavarna je združena s trgovino, kjer prodajajo lončnice, zato se, če želite priti do sladoleda, najprej znajdete v nekakšni džungli japonskih

Narejen je iz posebne vrste fižola.

avtohtonih rastlin. Na prodaj so tudi keramika iz japonske zemlje ter organsko pridelana hrana, čaj, sake in umetnine.

»(Thisis) Shizen odraža dragocenos­t japonske narave. Gre za filozofijo, ki združuje različne elemente, ki sestavljaj­o ta kraj. Katere naravne oblike se nas najbolj dotaknejo v današnjem času? V (Thisis) Shizenu lahko najdete kombinacij­e, ki so najbližje prav vam,« opišejo svojo dejavnost lastniki in sodelavci kavarne.

 ?? FOTOGRAFIJ­E: INSTAGRAM/(THISIS) SHIZEN ?? Šopki so prave umetnine.
FOTOGRAFIJ­E: INSTAGRAM/(THISIS) SHIZEN Šopki so prave umetnine.
 ?? ?? Rdeče vrtnice za srčno izbranko
Rdeče vrtnice za srčno izbranko
 ?? ?? Ponudba je sezonska.
Ponudba je sezonska.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia