Slovenske Novice

Z nožem nad mimoidoče

Na železniški postaji v Parizu ranil tri ljudi, enega huje Državljan Malija z dovoljenje­m za bivanje v Italiji sovraži Francijo

- •

PARIZ Na železniški postaji Gare de Lyon, drugi največji v Franciji, prek katere potuje okrog 150 milijonov potnikov na leto, je 32-letni državljan Malija, ki je leta 2016 prebegnil v Italijo ter tam tri leta pozneje dobil dovoljenje za bivanje, zažgal svoj nahrbtnik, nato pa se z nožem v roki spravil nad naključne mimoidoče. Enega od njih je zabodel v trebuh in ga hudo ranil, še dva sta utrpela površinske ureznine. Vsi trije se zdravijo v bolnišnici in naj bi povsem okrevali. Policisti so napadalca kmalu prijeli, napada pa ne obravnavaj­o kot teroristič­no dejanje, saj Sagou Goun Kassogue po ugotovitva­h preiskoval­cev nima nikakršnih povezav s katero od teroristič­nih ali verskih skupin, zato ga bo tožilstvo najverjetn­eje obtožilo zaradi kaznivega dejanja poskusa umora.

Kassogue je sicer v preteklost­i na družabnih omrežjih večkrat objavil izredno sovražne posnetke, uperjene proti Franciji in Francozom ter kolonializ­mu, ki naj bi ga izvajali v njegovem rodnem Maliju. Kot kolonializ­em je Kassogue, ki naj bi trpel za hudimi psihičnimi težavami in bi moral minuli konec tedna obiskati psihiatrič­no kliniko v Torinu, označil tudi prisotnost francoske vojske v Maliju, ki se je tam borila proti teroristič­nim skupinam, med njimi Al Kaidi. »Afrika ne bi smela nikoli odpustiti Franciji. Čez tri mesece bom počival v miru, naj me Alah sprejme v svoje kraljestvo,« je med drugim na posnetku, objavljene­m v začetku decembra lani, dejal 32-letnik. Po napadu so železniško postajo, ki je bila takrat nabito polna, nemudoma evakuirali, francoski notranji minister Gerald Darmanin pa se je prek družabnega omrežja zahvalil ne le reševalcem nujne medicinske pomoči, ki so poskrbeli za ranjene, ampak tudi vsem, ki so obvladali storilca »tega nesprejeml­jivega dejanja«. B. K. P.

Napadalca so kmalu prijeli, napada pa ne obravnavaj­o kot teroristič­no dejanje.

 ?? FOTO: GONZALO FUENTES/REUTERS ?? Po dogodku so postajo preplavili policisti, preiskoval­ci, tudi pripadniki vojske.
FOTO: GONZALO FUENTES/REUTERS Po dogodku so postajo preplavili policisti, preiskoval­ci, tudi pripadniki vojske.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia