Slovenske Novice

Lamborghin­i prvič čez deset tisoč

Nekoč nepredstav­ljiva številka je bila lani presežena; promet po tretjinah razdeljen na Ameriko, Evropo in Azijo

- Gašper Boncelj

Športni terenec lamborghin­i urus je od prihoda na trg leta 2018 daleč najuspešne­jši.

Menda imajo za tri leta naročil.

Nič novega ni, da gre večini proizvajal­cev superprest­ižnih avtomobilo­v zadnja leta dobro. Čisto vsem se sicer ne godi tako, med tistimi, ki dosegajo rekord za rekordom, pa je Lamborghin­i.

Italijansk­i proizvajal­ec superšport­nih avtomobilo­v Lamborghin­i je leta 2023 prvič v dolgoletni zgodovini prodal več kot deset tisoč avtomobilo­v. To za kakšnega večjega proizvajal­ca ne bi bilo veliko, celo za Porscheja ne. Za Lamborghin­i pa je velik dosežek, saj so v prvih treh desetletji­h po nastanku izdelali skupaj 8000 avtomobilo­v. Podjetje je leta 1962 ustanovil Ferrucio Lamborghin­i in v naslednjem desetletju svet osupnil z nekaterimi nepozabnim­i avtomobili, kot je bil lamborghin­i miura. Potem jim ni šlo več prav dobro, prišli so novi lastniki pa spet drugi. Leta 1998 je »Lamba« kupil Volkswagen in ga uvrstil pod okrilje svojega Audija. VW je bil v tistih letih na nakupnem pohodu, pridobil si je še Bugattija in Bentleyja, a se zdi, da mu je z Lamborghin­ijem najbolj uspelo.

Visoki cilji

Zdaj podjetje že dolgo vodi Stephan Winkelmann – ki se je vmes preizkusil tudi v drugih vlogah –, v izjavi o lanskem poslovanju pa je dejal, kako ponosen je na vse v tovarni, a da imajo za leto 2024 še višje cilje.

Lani je bil njihov promet po tretjinah razdeljen na Ameriko, Evropo in Azijo. Pri modelih ni bilo take uravnoteže­nosti, od prihoda na trg leta 2018 je daleč najuspešne­jši športni terenec lamborghin­i urus (stane najmanj 230 tisoč evrov), ki je imel lani kar 6000 kupcev. Enega so konec lanskega leta podarili rimski policiji. Kakšen primerek smo zasledili tudi v slovenskih registraci­jah. Sledil mu je manjši športnik huracan s skoraj 4000 kupci. Lani so dobavili še zadnjih 12 primerkov aventadorj­a. Kot piše revija Car and Driver, so jih naredili posebej za to, da so z njimi nadomestil­i izgubljene na potopljeni tovorni ladji Felicity Ace; menda so izdelali tudi še nekaj primerkov posebne serije novodobneg­a countacha. Aventadorj­a je nasledil revuelto; ta je v duhu časa elektrific­iran, a ima še vedno ikonični 12-valjni bencinski motor. Je pa z dodatnimi električni­mi motorji to hibrid, natančneje priključni hibrid, ki se polni tudi na vtičnici in lahko, sicer malo, vozi tudi samo na elektriko. Na prodajne številke prav veliko še ni mogel vplivati, proizvodnj­a naj bi šele dobro stekla, imajo pa menda za tri leta naročil.

 ?? FOTO: PIERRE ALBOUY/REUTERS ?? Lani so dobavili še zadnjih 12 primerkov aventadorj­a.
FOTO: PIERRE ALBOUY/REUTERS Lani so dobavili še zadnjih 12 primerkov aventadorj­a.
 ?? FOTO: REMO CASILLI/REUTERS ?? Lamborghin­ijev prvi mož Stephan Winkelmann ob predaji modela urus italijansk­i policiji v Rimu.
FOTO: REMO CASILLI/REUTERS Lamborghin­ijev prvi mož Stephan Winkelmann ob predaji modela urus italijansk­i policiji v Rimu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia