Slovenske Novice

Sočna in okusna kuhana rebra

Po kuhanju jih še petnajst ali dvajset minut pustimo v vodi; postrežemo jih z naribanim hrenom ali kislim zeljem

- Alenka Kociper

Vodo, v kateri so se kuhala, lahko porabimo, če ne vsebujejo umetnih dodatkov.

ustna miza se je zapovedano šibila pod krepkimi, mastnimi, danes bi dodali, nezdravimi jedmi. Tradicija veleva, da se v teh dneh strežejo svinjina, predvsem kuhana ali pečena krača, in prekajena rebra. Kot nam je povedal izkušeni mesar Miran Ivanetič iz Črnomlja, so Belokranjc­i nekoč najraje skuhali prav rebra, ki so jih narezali in kar potresli s svežim naribanim hrenom. Namesto hrena se k rebrom poda tudi kislo zelje, ki ga lahko potresemo z vročimi ocvirki.

Priprava reber seveda ni zahtevna, preprosto jih skuhamo in postrežemo, bolj pomembno je, kje in kakšna kupimo. Industrijs­ko pripravlje­na se seveda ne morejo primerjati s tradiciona­lno dimljenimi, kakor jih pripravlja­jo tudi v mesnici našega sogovornik­a. »Meso damo v suhi razsol, to pomeni, da ga natremo s soljo in poprom, dodamo česen in lovor ter pustimo stati

Pod pet do sedem dni. V tem času sol oziroma začimbe prodrejo v notranjost mesa, ki ga tako pripravlje­nega damo v dimnico. V postopku hladnega dimljenja meso dimimo z bukovimi drvmi, temperatur­a pa pri tem ne preseže petnajst stopinj,« pojasni Ivanetič in doda, da postopek dimljenja traja od dva do pet dni, odvisno od velikosti kosov mesa. Kot lahko razberemo, to ni termično obdelano oziroma je surovo, zato ga moramo pred zaužitjem skuhati. Rebra kuhamo vsaj eno uro, morda uro in pol, odvisno od velikosti kosa. Kuhana pustimo v vodi še kakšnih dvajset minut. »Tako bo meso ostalo sočno in bo polnega okusa, če ga takoj vzamemo iz vode, pa se bo izsušilo,« pojasni Ivanetič.

Na vprašanje, ali je voda, v kateri se je kuhalo meso, uporabna, Ivanetič odgovori: »Če je pripravlje­no na tradiciona­lni način, torej začinjeno zgolj z naravnimi sestavinam­i in ne vsebuje umetnih dodatkov, jo uporabimo brez skrbi. Vanjo zakuhamo poljubno zelenjavo in na primer riž in dobili bomo nadvse okusno juho.« Sicer pa se na mesnem pustnem jedilniku znajdejo tudi drugi kosi svinjine, zlasti krača in glava, pa tudi kuhane klobase. Ker je bil čas po kolinah, je ostalo še kaj za v kislo juho, na primer svinjski parkeljci, če se je kosilo zdelo premalo mastno, pa so vse skupaj zabelili z ocvirki.

 ?? FOTO: VLADIMIR MIRONOV/GETTY IMAGES ?? Za pusta je na mizi svinjina, predvsem kuhana, na primer rebra ali krača.
FOTO: VLADIMIR MIRONOV/GETTY IMAGES Za pusta je na mizi svinjina, predvsem kuhana, na primer rebra ali krača.
 ?? FOTO: IGORR1/GETTY IMAGES ?? Preden rebra dimijo, grejo za nekaj dni v razsol.
FOTO: IGORR1/GETTY IMAGES Preden rebra dimijo, grejo za nekaj dni v razsol.
 ?? FOTO: ANDRII POHRANYCHN­YI/GETTY IMAGES ?? Zraven postrežemo svež nariban hren.
FOTO: ANDRII POHRANYCHN­YI/GETTY IMAGES Zraven postrežemo svež nariban hren.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia