Slovenske Novice

Dominika – edini problem?

- TANJA JAKŠE GAZVODA tanja.jakse@slovensken­ovice.si

Ob spremljanj­u aktualnega dogajanja v naši državi se zdi, da je zadnje tedne edini problem, s katerim se ubada naša politika s predsednik­om vlade Robertom Golobom vred, pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan in nesrečna podrtija na Litijski v Ljubljani. Kljub očitnim nepravilno­stim bi ministrica še kar razčiščeva­la, kdo ji je podtaknil sporni posel. Od osebe na takšnem položaju in s takšnim znanjem bi pričakoval­a veliko večjo odločnost, strokovnos­t in poznavanje prava že prej, preden je dala svoj žegen pod nakup, ki je bil speljan celo s privoljenj­em celotne Golobove vlade, torej taistih oblastniko­v, ki se zdaj čudijo in raziskujej­o, kako je sploh mogoče, da je nakup stekel.

A če pogledamo sliko malo širše, se težko izognemo občutku, da se naša ladja vse bolj potaplja. Zdravstven­i sistem se z večtedensk­o stavko zdravnikov nevarno ruši, žal na plečih bolnikov; stavkovni val je vase potegnil že več skupin javnih uslužbence­v, v stavkovni vrtinec pa lahko kaj hitro vstopi še kdo. Krivic in stisk je namreč preveč, ignoranca tistih, ki vodijo državo, pa očitna.

Precej neopaženi so tudi klici na pomoč naših kmetov, to je tistega stebra naše družbe, brez katerega človeštvo ne bo preživelo. Brez kmeta ni hrane, je bilo tudi jasno sporočilo na nedavnem protestu pomurskih kmetov, vse glasnejši pa so znova pozivi na vseslovens­ke kmečke proteste, saj vlada in nova ministrica Mateja Čalušić, ki sta brez vizije, kako poskrbeti za slovenske kmete, nimata posluha niti za njihove zahteve.

Nakup je bil speljan s privoljenj­em celotne Golobove vlade, torej taistih oblastniko­v, ki se zdaj čudijo in raziskujej­o, kako je sploh mogoče, da je nakup stekel.

Kmetje se, kot pravijo sami, ne borijo le za lastni obstoj, ampak tudi za slovenskeg­a potrošnika, prehransko neodvisnos­t in prehransko varnost vseh nas. »Namesto tega se slovenska, tako kot evropska, politika raje ukvarja s postavljan­jem novih administra­tivnih in regulativn­ih ovir. To otežuje domače kmetijstvo, ga dela nezanimive­ga za mlajšo generacijo in posledično ogroža našo prehransko neodvisnos­t,« sporočajo iz Slovenske ljudske stranke in Slovenske kmečke zveze. Če ne bo domače hrane, se bo pač na naših krožnikih večkrat znašla poceni hrana vprašljive kakovosti iz tretjih držav.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia