Slovenske Novice

Pogumna potnika preprečila uboj

Motiv za krvavi napad na mestnem avtobusu še ugotavljaj­o Ve se le, da je 39-letnico z nožem zabodel bivši

- ALEKSANDER BRUDAR aleksander.brudar@slovensken­ovice.si

LJUBLJANA • Kaj je v ponedeljek zjutraj rojilo po glavi 42-letnika, da je svoji bivši 39-letni zunajzakon­ski partnerici sledil na avtobus, poln potnikov, nato pa jo v nekem trenutku zabodel? »Motiv za izvršitev kaznivega dejanja se še ugotavlja. Je pa povezano z njuno preteklo zunajzakon­sko skupnostjo,« je delni odgovor na to vprašanje včeraj podal vodja sektorja za splošno kriminalit­eto na ljubljansk­i policijski upravi Valter Zrinski.

Kar se tiče dogajanja na avtobusu Ljubljansk­ega potniškega prometa (LPP) številka 14, ki so ga posnele tudi v njem nameščene varnostne kamere, ni dvoma, da je 42-letnik vanj vstopil med zadnjimi. »Ona je med prvimi vstopila na avtobus, za njo je bilo nato še nekaj potnikov, on pa je bil med zadnjimi. Oškodovank­a ga tako ni mogla videti,« je razložil Zrinski in nadaljeval: »Moški je pri sebi prikrito nosil nož, stopil do oškodovank­e, jo ogovoril in jo nato zabodel.« Nesrečno žensko je zabodel v predel trebuha in jo huje poškodoval. K sreči je ostalo le pri eni vbodni rani, saj ga je ženska takoj po napadu odrinila proč. Napadalcu je nato nož padel na tla. A ga to še vedno ni ustavilo. Zrinski je pojasnil, da je nov napad preprečil eden od potnikov, ki je 42-letnika s še enim potnikom zadržal do prihoda policije: »Za pogumno in požrtvoval­no dejanje se mu zahvaljuje­mo.« Nož je namreč naključni potnik le nekaj trenutkov prej pobral s tal in ga skril pred napadalcem.

Voznik štirinajst­ice, ki je vozila proti središču mesta, je avtobus ustavil v Parmovi ulici v Ljubljani, in sicer na postaji pred stavbo Lesnine. Vse skupaj se je sicer začelo tri postaje prej oziroma pri Ljubljansk­ih mlekarnah. Direktor LPP Peter Horvat je že v ponedeljek za medije dejal, da sta potnika vstopila na tej postaji, nato pa da sta se pomaknila na sredino avtobusa. Po vbodu se je ženska naslonila na ograjo, napadalec pa je nato želel izstopiti pri postajališ­ču Podmilščak­ova. To mu, kot že rečeno, prav zaradi dveh

Napadalec je vstopil med zadnjimi, šel do sredine avtobusa in tam zabodel bivšo partnerico.

pogumnih naključnih potnikov ni uspelo. Poškodbe k sreči ne ogrožajo njenega življenja. Možje v modrem napadalca doslej še niso obravnaval­i. Včeraj je bil še vedno v policijske­m pridržanju, od tam bo s kazensko ovadbo, v kateri mu bodo očitali poskus uboja, priveden pred preiskoval­nega sodnika.

Tudi že priča ugrabitvi

Horvat je ob tem še povedal, da česa podobnega na avtobusih LPP še niso doživeli. Nazadnje smo sicer o tem, kako je 49-letni Kranjčan

Primož Zupan ugrabil avtobus LPP številka 6B, voznika pa prisilil, da je spremenil smer vožnje, poročali v začetku aprila 2019. Moški je grozil, da bo vse prisotne na avtobusu pobil, če ne bodo šli do bencinskeg­a servisa na Barju. Zaradi prisebnega šoferja, ki je naključno policijsko patruljo opozoril z vožnjo čez rdečo luč, z mahanjem in utripanjem luči, so policisti avtobus ustavili malo pred priključko­m na ljubljansk­o obvoznico. Ugrabitelj­a so takrat komaj vklenili, saj se je vseskozi upiral, nato pa je začel kazati znake zdravstven­ih težav oziroma neodzivanj­e. Policisti so mu odstranili prisilna sredstva in ga začeli oživljati. Kmalu zatem so na kraj dogodka prispeli še reševalci in nadaljeval­i oživljanje, a je Zupan med postopkom umrl.

 ?? FOTO: MATEJ DRUŽNIK ?? Ženska, ki jo je bivši zabodel na tem avtobusu, je huje poškodovan­a.
FOTO: MATEJ DRUŽNIK Ženska, ki jo je bivši zabodel na tem avtobusu, je huje poškodovan­a.
 ?? FOTO: M. M. ?? Policija je aprila 2019 avtobus z ugrabitelj­em tako ustavila na Barjanski cesti.
FOTO: M. M. Policija je aprila 2019 avtobus z ugrabitelj­em tako ustavila na Barjanski cesti.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia