Slovenske Novice

Žibert odstopil pred Švarc Pipanovo

Premier sprva ni prisluhnil nameri pravosodne ministrice, a si je čez dan premislil

- TOMICA ŠULJIĆ tomica.suljic@slovensken­ovice.si

LJUBLJANA • Ko je v ponedeljko­vi noči pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan povedala, da je premierju Robertu Golobu ponudila odstop, a ga ta ni že takoj sprejel, je pokomentir­ala: »Gotovo si bo tudi sam vzel čas za premislek.« Golob ji je sprva ponudil, da ostane ministrica toliko časa, kolikor je potrebno, da se situacija res razčisti. To je še vedno aktualna pravosodna ministrica razkrila skoraj teden dni zatem, ko jo je njena stranka SD soglasno pozvala k odstopu.

Vmes, ko Golob ni poslušal odločitve SD, ampak se je odločil za razčiščeva­nja – česar, denimo, ni storil pri kmetijski ministrici Ireni Šinko ali poslanki Mojci Šetinc Pašek, tudi ne denimo pri notranji ministrici Tatjani Bobnar –, je s tem ustvaril trikotnik napetih odnosov med sabo, Švarc Pipanovo in SD. Po polnih koših obtožb, ki so sicer letele na vse strani, najbolj pa v smer generalneg­a sekretarja SD Klemna Žiberta, je slednji včeraj dopoldne nepreklicn­o odstopil. Zunanja ministrica in predsednic­a SD Tanja Fajon je prek omrežja X objavila: »Sprejemam in spoštujem odločitev Klemna Žiberta za odstop z mesta glavnega tajnika SD.« Žibert ni odstopil le za stranko, ampak tudi za svojo družino, v premoženje katere so se vtaknili mediji in javnost. Na dogajanje se bo predvidoma danes širše odzvala Fajonova. Kdaj se bosta neposredne­ga razčiščeva­nja zamršenih odnosov lotila Golob in SD, prav tako še ni jasno.

Se je pa Golob vsaj po tej potezi SD izjasnil in pozno popoldne sprejel odstop Švarc Pipanove, ki bi ga naj predvidoma v tednu dni seznanila z njenimi končnimi ugotovitva­mi glede nakupa spornega stavbe: »Ministrica je zagotovila, da bo v vmesnem času poskrbela za nemoteno delo resorja ter polno sodelovanj­e ministrstv­a v vseh morebitnih postopkih,« so sporočili iz Golobovega kabineta. Tako pravosodna ministrica medtem kljub sprejetemu odstopu še naprej preiskuje primer nakupa stavbe in odkriva podrobnost­i, ki bi jih lahko preiskala pravočasno pred podpisom pogodbe o nakupu sodne stavbe. Med zadnja konkretna dognanja spada precej obtožujoča izjava Švarc Pipanove: »Tista cenitev je bila v celoti ponarejena, od podpisa do fotografij in do vsega«, ter valjenje (kazenske) odgovornos­ti na »četo strokovnja­kov in strokovnih služb na ministrstv­u«. Takih trditev seveda ni možno preveriti, dokler še traja preiskava.

Nič nenavadneg­a, da je jezik zasrbel tudi vodjo opozicije Janeza Janšo: »Ko izbruhne afera, se objektivno najbolj odgovoren, predstojni­k organa, ki je dokončno odločil o spornem nakupu, naenkrat prelevi v preiskoval­ca? To je možno samo v Sloveniji,« je ugotavljal na omrežju X. Ob robu poudarimo dejstvo, da nakup že na dveh ministrstv­ih preiskuje pristojni organ, Nacionalni preiskoval­ni urad. Vse pa kaže, da bo zdaj zahteva Janševe SDS po interpelac­iji pravosodne ministrice padla v vodo. Viharja še zdaleč ni konec, saj Golob ne sledi željam SD; tako premier ohranja tudi napetost med največjima koalicijsk­ima strankama, ki se tudi tako že merita za iste glasove na prihajajoč­ih evropskih volitvah. Sicer je pomembno, a prav tako nejasno, kako bo Golob sklenil plačno premirje s stavkajoči­mi sodniki – ter se posledično izognil njihovemu napovedane­mu bojkotu sodelovanj­a v volilnih komisijah za evropske volitve. Od Švarc Pipanove, ki zdaj še med sestopom išče nepravilno­sti v lastnih poslih, si najbrž ne more obetati velike podpore ali koristi pri reševanju težav s sodniki. Golob bo novega ministra začel iskati naslednji teden. Težave v Sloveniji pa se s tem samo še kopičijo, ne pa rešujejo.

TISTA CENITEV JE BILA V CELOTI PONAREJENA, OD PODPISA DO FOTOGRAFIJ IN DO VSEGA.

Težave v Sloveniji se s tem samo še kopičijo, ne pa rešujejo.

 ?? FOTO: BORUT ŽIVULOVIĆ ?? Ponudila je odstop, a ga najprej ni sprejel.
FOTO: BORUT ŽIVULOVIĆ Ponudila je odstop, a ga najprej ni sprejel.
 ?? FOTO: ČRT PIKSI ?? Klemen Žibert ni več generalni sekretar stranke SD.
FOTO: ČRT PIKSI Klemen Žibert ni več generalni sekretar stranke SD.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia