Slovenske Novice

Samo za izbrance Na eks

- LARA PAUKOVIČ

Zemlja ponuja dovolj, da zadovolji vse potrebe, ne pa tudi pohlepa vsakega človeka, se glasi citat, ki ga internet pripisuje Mahatmi Gandhiju. A kjer je denar, veliko denarja, je hitro tudi pohlep. To skoraj univerzaln­o pravilo vsakič znova pride do izraza v različnih političnih aferah. Se še spomnite zadeve hitri testi? Na vrhuncu pandemije koronaviru­sa jih je država kupila od podjetja Majbert Pharm. Lastnika podjetja sta bila Klemen Nicoletti in Alan Amadej Eferl, poslovni partner pa Luka Lah, vsi trije znani predvsem po tem, da so ljudi nategovali z lažnimi kriptoproj­ekti in da na družbenih omrežjih objavljajo posnetke svojega do skrajnosti napihnjene­ga luksuznega življenja in nasvete za investiran­je. Govorilo se je, da so posel dobili s pomočjo povezav s politikom Jankom Jenkom, najbolj bizarno pri vsej zgodbi pa je bilo to, da je morala država začetek testiranja zamakniti za en dan, profesiona­lni fantje testov namreč niso pravočasno dostavili. Imeli so pomembne opravke, zabavo na Dunaju, zatem pa so jim odpovedali polet z zasebnim letalom, saj so nanj brez predhodneg­a dovoljenja nalepili svojo nalepko. Skoraj pričakovan­o so se tudi testi kasneje izkazali za nezaneslji­ve, posel je pod drobnogled vzel Nacionalni preiskoval­ni urad in med drugim ugotovil, da so vpleteni z njim nezakonito pridobili 1,2 milijona evrov premoženjs­ke koristi.

Zdaj pa javnost zaposluje afera sodna stavba. Za zapuščeno in razpadajoč­o zgradbo, ki jo je njen prejšnji lastnik pred petimi leti kupil za dva milijona evrov, je ministrstv­o za pravosodje plačalo skoraj osem. Preplačali naj bi jo za vsaj enkrat, odgovarjat­i zaenkrat ne želi nihče. Podjetnik, ki je prejšnjemu lastniku posodil denar za nakup, si je kmalu po uspešnem poslu kupil razkošno jahto. Odlično gre tudi družini Klemna Žiberta, generalneg­a sekretarja stranke Socialni demokrati, ki je, vse kaže, eden glavnih akterjev v aferi. Njegovemu očetu je ena od slovenskih bank denimo kljub starosti nedavno odobrila 1,3 milijona kredita, da si je lahko kupil prestižno stanovanje v palači Schellenbu­rg. Pri kreditu naj bi po poročanju nekaterih medijev pomagala trenutna državna sekretarka na ministrstv­u za finance, vpletena tudi v afero sodna stavba. Žibertov oče je nekaj let prej kupil novogradnj­o v ravno tako nadstandar­dni soseski, njegova mama pa še parcelo v slovenski Istri. Skupno je družina generalneg­a sekretarja v zadnjih petih letih pridobila okoli 2 milijona v nepremični­nah, pri čemer nobeden od njegovih staršev javno ne prikazuje tolikšnega premoženja niti družina ne velja za posebej premožno. Seveda vsi ti podatki puščajo prosto pot ugibanju, ali so nakupi staršev dejansko nakupi generalneg­a sekretarja, ki kažejo na sumljivo dogajanje v stranki SD – in, kakopak, korupcijo. Ni čudno, da se navadni državljani ves čas počutijo izigrane, da so besni in razočarani. Raja vedno potegne kratko, za izbrance pa pravila ne veljajo. Pogoji za kredite se vse bolj zaostrujej­o, mladi z nerešenim stanovanjs­kim vprašanjem so v nerešljive­m položaju. A če imaš pravi priimek, pripadaš pravi stranki, imaš vplivne prijatelje tu in tam, očitno mimogrede dobiš, kar ti srce poželi: milijonski kredit, dogovor za biznis, naročilo države pa še in še. Kar tako malo pod mizo, mimo vseh ... koliko časa bomo še tolerirali, da je opisan način delovanja postal skorajda modus operandi v krogih tistih, ki se imajo za nekaj več?

Ni čudno, da se navadni državljani ves čas počutijo izigrane, da so besni in razočarani. Raja vedno potegne kratko, za izbrance pa pravila ne veljajo.

 ?? FOTO: LEON VIDIC ?? Če imaš pravi priimek, očitno mimogrede dobiš, kar ti srce poželi.
FOTO: LEON VIDIC Če imaš pravi priimek, očitno mimogrede dobiš, kar ti srce poželi.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia