Slovenske Novice

Bob Odenkirk je daljni sorodnik angleškega kralja

Ameriški zvezdnik nad odkritjem ni bil najbolj navdušen Več hollywoods­kih veljakov povezanih z evropsko aristokrac­ijo Upodobitev sluzastega odvetnika v seriji Pokličite Saula je igralcu prinesla pet nominacij za zlati globus in šest za emmyja.

- T. P.

V SAULU GOODMANU, prevarants­kem in kot jegulja izmuzljive­m odvetniku iz uspešnice Kriva pota in njeni predzgodbi Pokličite Saula, je le malo, če sploh kaj, kraljevske­ga in dostojanst­venega. Toda Bob Odenkirk, ki mu je lik brezvestne­ga odvetnika, ki mu je bliže svet kriminala in podzemlja kot zakona, prinesel kar šest emmyjevski­h nominacij, je še kako aristokrat­ski. No, tako mu je razkrila vsaj dokumentar­na serija Finding your roots, ki s pomočjo rodoslovni­h in genetskih raziskoval­nih tehnik brska po družinski zgodovini svojih gostov. In je v Odenkirkov­em primeru odkrila, da je zvezdnik v daljnem sorodstvu z angleškim kraljem Karlom III.

Kot drugi izmed sedmih otrok se je rodil in odraščal v okolici vetrovnega Chicaga. Prepričan, da je od glave do peta, z vsako kapljico krvi, Američan. Zato je v nejeveri onemel, ko mu je raziskovan­je družinskeg­a drevesa razkrilo vezi s Starim svetom. Še več, z njegovimi najvišjimi sloji. Voditelj priljublje­ne dokumentar­ne serije Henry Louis Gates Jr. mu je namreč povedal, da so njegove prednike izsledili do prapraprap­rapradeda Friedricha Carla Steinholza. Ta se je leta 1755 rodil v nemškem mestu Plön, spočet v zunajzakon­ski aferi tamkajšnje­ga vojvode iz nemške dinastije Oldenburža­nov, ki so se s porokami povezali z evropskimi kraljevimi družinami. »Očitno sem del zgodovine, za katero se mi sanjalo ni, da bi bil z njo lahko kakor koli povezan. Sem Američan, ne monarhist. V to sploh ne verjamem!« kapljica modre krvi v njem na Boba ni naredila pretiraneg­a vtisa. »Vse je malce sprevrženo. Razumem, da so se družbe gradile okoli monarhov in vodij ter da se je to prenašalo iz generacije v generacijo. Tako je povsod na svetu, v vseh civilizaci­jah. Toda demokracij­a nam je pokazala nekaj boljšega, tega bi se morali držati.«

Nad novico, da je povezan, četudi zelo daljno, z evropsko aristokrac­ijo, je nekoliko vihal nos. Nikoli ni bil in ne bo rojalist! A ko je slišal, da je v daljnem sorodstvu z britanskim kraljem Karlom III., je zaigral na nekoliko drugačne strune. »Morda to nekoliko spremeni moje mnenje. To je smešno za počiti! Noro!« je planil v krohot, ko je slišal, da naj bi bil bratranec v 11. kolenu s Karlom III. Ameriški igralec je bil, kot rečeno, precej presenečen nad odkritjem svojega plemiškega rodu. Toda, roko na srce, to sploh ni tako nenavadno in redko, kot nas večina verjetno misli. Nekatere povezave veljakov zabavne industrije z evropsko aristokrac­ijo so celo že dokaj dobro dokumentir­ane. Madonna, nedvomno kraljica škandalov in pop glasbe, je namreč tudi v resnici nekoliko kraljeve krvi – k svojim daljnim sorodnikom namreč prišteva tudi kraljico Camillo, ženo trenutnega britanskeg­a kralja. Obe lahko vsaka na svojem družinskem drevesu sledita prednikom do francoskeg­a mizarja Zacharieja Cloutierja, zaradi katerega sta sestrični v desetem kolenu. Nadalje Benedict Cumberbatc­h v britanski seriji Hollow Crown kralja

Richarda III. ni le upodobil, temveč sta tudi zelo oddaljena bratranca. Angelina Jolie pa naj bi bila po materini strani povezana s pokojno angleško kraljico Elizabeto II. Še več, koreninam družine Angelinine mame Marcheline Bertrand lahko sledimo vse do 12. stoletja in je bila v sorodstven­ih vezeh tudi s francoskim kraljem Filipom I. Francoskim.

 ?? FOTO: AUDE GUERRUCCI/REUTERS ?? Bob Odenkirk ne verjame v monarhijo.
FOTO: AUDE GUERRUCCI/REUTERS Bob Odenkirk ne verjame v monarhijo.
 ?? FOTO: PRESS ?? Zaslovel je kot izmuzljiv, brezvesten odvetnik Saul.
FOTO: PRESS Zaslovel je kot izmuzljiv, brezvesten odvetnik Saul.
 ?? ?? Angelina je po materini strani v daljnih sorodstven­ih vezeh tako s pokojno kraljico Elizabeto II. kot s francoskih vladarjem Filipom I. Francoskim.
Angelina je po materini strani v daljnih sorodstven­ih vezeh tako s pokojno kraljico Elizabeto II. kot s francoskih vladarjem Filipom I. Francoskim.
 ?? FOTO: EDUARDO MUNOZ/REUTERS ?? Madonna ima skupnega prednika s kraljico Camillo.
FOTO: EDUARDO MUNOZ/REUTERS Madonna ima skupnega prednika s kraljico Camillo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia