Slovenske Novice

Ogroženo Jadransko morje

Stanje kitov in delfinov kljub pestrosti vrst slabše kot pred desetletji Človeški dejavniki negativno vplivajo na morske ekosisteme

- •

LJUBLJANA Jadransko morje je eno najbolj obremenjen­ih sredozemsk­ih območij, stanje kitov in delfinov v njem pa je kljub pestrosti njihovih vrst slabše kot pred desetletji, so izsledke znanstvene študije povzeli v društvu Morigenos. To je sodelovalo pri pripravi pregledne študije o kitih in delfinih v Jadranskem morju, v kateri so znanstveni­ki pregledali in strnili obstoječe znanje o jadranskih kitih in delfinih ter podali smernice za njihovo dolgoročno varstvo. Študija, objavljena v znanstveni reviji Acta Adriatica, kaže na večplastno­st stanja v Jadranu. Po eni strani je pestrost vrst kitov in delfinov v tem morju večja, kot si marsikdo predstavlj­a, saj tukaj stalno živi kar pet vrst, še dve pa se občasno pojavljata. Po drugi strani pa je Jadransko morje eno najbolj obremenjen­ih sredozemsk­ih območij, izpostavlj­eno mnogim človeškim dejavnikom, ki negativno vplivajo na stanje morskih ekosistemo­v in neposredno ogrožajo tudi jadranske kite in delfine. Najpogoste­jša vrsta v Jadranu je progasti delfin, ki živi v globokem južnem Jadranu, v Sloveniji ga vidimo redko. Druga vrsta, ki je najbolj razširjena po celotnem Jadranu in živi tudi v slovenskih vodah, je velika pliskavka. V Jadranu je bil nekoč pogost tudi navadni delfin, a je danes izjemno redek. Občasno se pojavljata tudi brazdasti kit ter kit glavač, druge vrste pa Jadransko morje obiščejo le redko. Med njimi je recimo kit grbavec, ki je leta 2009 dva meseca bival v slovenskih vodah.

Kljub tem podatkom je stanje kitov in delfinov v Jadranu danes slabše, kot je bilo pred desetletji. Jadranski kiti in delfini so izpostavlj­eni mnogo grožnjam, med njimi so skupne posledice degradacij­e in izgube habitatov, prekomerni izlov njihovega plena, naključne smrtnosti v ribolovnih orodjih, antropogen­i hrup, plastični odpadki, kemično onesnaženj­e in podnebne spremembe. STA

Gre za eno najbolj obremenjen­ih sredozemsk­ih območij.

 ?? FOTO: MARCIAL GONZALEZ/GETTY IMAGES ?? V obdobju med 19. stoletjem in sredino 20. stoletja je bilo namerno pobitih na tisoče delfinov. Simbolična fotografij­a.
FOTO: MARCIAL GONZALEZ/GETTY IMAGES V obdobju med 19. stoletjem in sredino 20. stoletja je bilo namerno pobitih na tisoče delfinov. Simbolična fotografij­a.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia