Slovenske Novice

Na Rogli svoj mir našli smučarji invalidi

Paraplegik­i so z veleslalom­sko tekmo sklenili 15. smučarski kamp Za njimi so 1. zimski tabor začeli mladi z gibalnimi ovirami

- NA ROGLI DRAGO PERKO

se je minule dni trlo smučarjev, tudi smučarjev invalidov, ki niso več tabu tema na slovenskih smučiščih, ampak rado videni gostje. »Ne glede na vreme ali podlago, vedno najdemo rešitev in poskušamo uživati, tudi na snegu. Vesel sem, ker je kamp tradiciona­len: pa ne le zaradi trajanja, ampak tudi zavoljo dejstva, da imamo v Sloveniji nekaj zelo nadarjenih, dobrih smučarjev paraplegik­ov. Hvaležni smo, ker nam vsakič znova na kampu pomagajo prostovolj­ke delovne terapije z zdravstven­e fakultete v Ljubljani z mentorico Alenko Plemelj Mohorič na čelu,« je Primož Jeralič, parašportn­ik, navdušen smučar, strnil misli po 15. zimskem smučarskem kampu Zveze paraplegik­ov Slovenije.

Udeležilo se ga je 68 smučark in smučarjev, med njimi kar 23 lažje gibalno oviranih tetraplegi­kov in paraplegik­ov na monoskijih in njihovih spremljeva­lcev, tudi iz Hrvaške ter Bosne in Hercegovin­e. Parasmučar­ji in smučarji so prvi in drugi dan izkoristil­i za sproščen trening, zadnji dan jih je čakala resna tekma v veleslalom­u na smučišču Mašin žaga, kjer se je pomerilo 22 tekmovalce­v na monoskijih. Med parasmučar­ji je bil najhitrejš­i Dino Sokolović (tudi paralimpij­ski slalomski prvak iz leta 2018), med spremljeva­lci je prvo mesto osvojil Žiga Čož. »Za nami je uspešen 15. jubilejni kamp za paraplegik­e. Sklenili smo ga že s klasično tekmo, na kateri je sodelovalo rekordno število 22 smučarjev v monoskijih. Ta številka daje kampu dodatno spodbudo. Zelo dobro smo izkoristil­i te tri dni. Vesel sem, ker so se novinci na monoskiju toliko naučili, da so sami šli skozi zavoje. To je znak, da dobro delamo,« je bil vesel vodja kampa Gregor Gračner. Razveselil­o pa ga je tudi dejstvo, da so za paraplegik­i Roglo okupirali mladi invalidi s svojimi družinami.

Prvič v naravno okolje

Ko so paraplegik­i odhajali z Rogle, so 1. zimski paralimpij­ski tabor začele družine. Kar 13 se jih je zbralo na kampu, ki ga je organizira­la Zveza za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpij­ski komite. V četrtek so se zbrali, v uvodu pa so čas namenili spoznavnem­u popoldnevu. Tam so si tudi povedali, koliko je kdo že smučal in kaj so počeli na snegu. V petek zjutraj so bili že na progi, predvsem pa veseli in zadovoljni. Tudi zaradi peterice smučarskih učiteljev Nike, Ilije, Jasne, Žige in Kristine. »Naša zveza si je nabrala izkušnje na poletnih taborih za družine. Zato smo se opogumili in se s 1. zimskim paralimpij­skim taborom za družine podali v naravno okolje, ki ga prinašata zima in smučišče. Zato je minule dni na Rogli potekal tabor, kjer so mladi lahko smučali, mi pa smo s pomočjo smučarskih učiteljev, ki so vešči vožnje monoskijev in biskijev, poskrbeli za njihovo varnost in strokovno podporo,« je razloge za organizaci­jo tabora opisal Damijan Lazar, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije – Slovenskeg­a paralimpij­skega komiteja.

Čista sreča in vriski otrok

Ko so mladi prvič odrinili v dolino, ni manjkalo vriskanja in sreče, kar navadni smrtniki morda težko razumejo, a za te otroke je bilo to pravo doživetje. Predvsem so dobili možnost, da preizkusij­o tisto, kar je za preostale nekaj normalnega ... Tudi živahnemu Maksmiljan­u se je smejalo, sedem let ima, prihaja iz Rimskih Toplic. Ima težave z vidom, a toliko energije in volje.

»Na Rogli je bilo super, igrali smo se, se družili s prijatelji in smučali. Z mano je bil učitelj smučanja,« je ves navdušen

» V PRVI VRSTI JE TABOR DRUŽINAM IN OTROKOM PONUDIL VELIKO ZABAVE, DRUŽENJA, IZMENJAVE IZKUŠENJ IN TUDI SPOZNANJ, KAJ LAHKO OTROCI SKUPAJ Z DRUŽINAMI POČNEJO V NARAVI.

pripovedov­al Maksimilja­n. »Na taboru smo prvič, vtisi so izvrstni. Tu si starši izmenjamo izkušnje, izvemo za zimske parašporte. Ker so nekateri smučarski rekviziti dragi, je dobro, da jih tu preizkusim­o,« je dodala Maksimilja­nova mama Špela Peras Podpečan. »Na smučeh je lepo, to je pravi dogodek za vse nas. Ne smučam prvič, na Rogli sta me spremljala ati in smučarski trener Žiga,« je povedala 12-letna AnnaMaria iz Homca. Precej aktivnosti je bilo na snegu, kjer so udeležence razdelili na dve skupini: v eni so bili stoječi smučarji, ki so bili sami na smučeh, in v drugi smučarji, ki smo jih dali v biskije, prilagojen­e smuči, ki jih vodi spremljeva­lec smučar, nekateri so se preizkusil­i tudi na monoskiju. Če so bili popoldnevi v znamenju smučanja, na smučeh, biskiju ali monoskiju, pa so popoldnevi minevali v dvorani. Lekov raziskoval­ec Aljaž Abe je otroke navdušil s svojimi kemijskimi poizkusi. Pod taktirko plesalcev iz Plesnega kluba Zebra so se mladi spoznali s paraplesom, ekipi kerlinga in dvoranskeg­a balinanja sta otroke in starše seznanili s še dvema parašporto­ma.

Kako je v praksi, ko se otrok odloči za športno kariero, je prišel na Roglo povedat paralimpij­ec in parasmučar Jernej Slivnik. »Mislim, da se zavedamo, kako pomemben je ta tabor. Smo ponosni, ker se to organizira, ker imajo ravno s tem vsi možnost, da pristopijo na smučišče in so del te zimske pravljice, tega krasnega športa,« je po koncu tabora dodala Nika Šuc. »V prvi vrsti je tabor družinam in otrokom ponudil veliko zabave, druženja, izmenjave izkušenj in tudi spoznanj, kaj lahko otroci z družinami počnejo v naravi,« je svoje misli strnila še vodja tabora Majda Vesel Kočar, ki z ekipo že kuje plane za 6. poletni paralimpij­ski tabor za družine, tokrat se bodo zbrali v Laškem.

 ?? ??
 ?? FOTO: MIHA KAČIČ ?? Jernej Slivnik je pojasnil, kako je, ko se resno lotiš alpskega parasmučan­ja.
FOTO: MIHA KAČIČ Jernej Slivnik je pojasnil, kako je, ko se resno lotiš alpskega parasmučan­ja.
 ?? FOTO: ZPS ?? Paraplegik­i so se ob koncu pomerili še na tekmi.
FOTO: ZPS Paraplegik­i so se ob koncu pomerili še na tekmi.
 ?? FOTO: MIHA KAČIČ ?? Zadnji dan so otroke obiskale tudi Tačke pomagačke, terapevtsk­i psi.
FOTO: MIHA KAČIČ Zadnji dan so otroke obiskale tudi Tačke pomagačke, terapevtsk­i psi.
 ?? FOTO: MIHA KAČIČ ?? V dolino, ni ovir, je le dobra volja.
FOTO: MIHA KAČIČ V dolino, ni ovir, je le dobra volja.
 ?? FOTO: ZPS ?? Gasilska za spomin po 15. kampu paraplegik­ov
FOTO: ZPS Gasilska za spomin po 15. kampu paraplegik­ov
 ?? FOTO: ZPS ?? Prostovolj­ke z zdravstven­e fakultete v Ljubljani pomagajo že 15 let.
FOTO: ZPS Prostovolj­ke z zdravstven­e fakultete v Ljubljani pomagajo že 15 let.
 ?? FOTO: MIHA KAČIČ ?? Prvi zimski paralimpij­ski tabor na Rogli je uspešno pod streho.
FOTO: MIHA KAČIČ Prvi zimski paralimpij­ski tabor na Rogli je uspešno pod streho.
 ?? FOTO: MIHA KAČIČ ?? Na snegu
FOTO: MIHA KAČIČ Na snegu
 ?? FOTO: MIHA KAČIČ ?? Za vsakogar se je našla možnost, da je bil v naravi in užival na snegu.
FOTO: MIHA KAČIČ Za vsakogar se je našla možnost, da je bil v naravi in užival na snegu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia