Slovenske Novice

Čuvaj na steroidih

Ford ranger raptor najbolj navduši z zmogljivos­tmi; ni ravno varčen, je pa zabaven, še sploh na terenu

- Blaž Kondža

Pri Fordovem poltovornj­aku rangerju ime raptor pomeni vrh ponudbe in zmogljivos­ti. Lahko bi rekli, da je to ranger na steroidih, saj njegov trilitrski turbobenci­nski šestvaljni­k zmore zavidljivi­h 215 kilovatov največje moči in 491 Nm navora, ki se prenaša na kolesa preko desetstope­njske avtomatike. Tovarniški podatki pravijo, da raptor doseže največjo hitrost 180 km/h, zaradi česar bi bila vožnja z njim tudi po nemških avtocestah zabavna. Malo manj zabaven pa je obisk na bencinskem servisu, saj raptor po podatkih iz homologaci­je porabi v povprečju 13,8 litra neosvinčen­ega bencina na 100 kilometrov; potovalni računalnik je med našim preizkusom pokazal povprečno porabo dobrih 16 l/100 km.

Pravi štirikoles­ni pogon

V urbani džungli je raptor zaradi zunanjih mer malce neroden, kljub 360-stopinjski parkirni kameri in številnim asistenčni­m sistemom, se pa zato toliko bolje odreže v pravi džungli. Makadami in gozdne ceste, če le niso preozke, so zanj mala malica. Njegov pogon je seveda štirikoles­ni, pri čemer so vozniku na sredinskem vrtljivem stikalu na voljo štiri nastavitve: 2H, 4A, 4H in 4L. Ko izberemo 4L, kar pomeni vklop reduktorja pri štirikoles­nem pogonu, sta nam na voljo še elektronsk­i zapori sprednjega in zadnjega diferencia­la, ki ju aktiviramo prek zaslona infozabavn­ega sistema. Osebno bi si za njun vklop vseeno želel klasičnih stikal, kakor tudi za nekatere nastavitve klimatske naprave; pohvalno pa je, da so obdržali klasična stikala za nastavitev temperatur­e, aktivacijo ogrevanja sprednjega in zadnjega stekla. Vozniku je na voljo sedem voznih programov, med katerimi je najbolj »oster« način baja, ki je dobil ime po znameniti dirki po brezpotjih istoimensk­ega mehiškega polotoka. Prav ta način omogoča hitro vožnjo po terenu, kjer pride do izraza zmogljivo podvozje z blažilniki znamke Fox. Tu je še program raptor, ki ga voznik nastavi po lastnih željah in ga aktivira prek posebnega stikala na volanskem obroču. Tam sta tudi dve »zabavni« stikali: prvo ima simbol izpušne cevi in prek njega nastavimo enega od štirih načinov izpuha, saj je raptor opremljen z elektronsk­o krmiljenim aktivnim izpušnim sistemom, od katerega je odvisen zvok motorja, z drugim stikalom s simbolom volana pa nastavimo njegovo čvrstost.

Pri terenski vožnji nam bo prav prišel tudi poseben tempomat za terensko vožnjo trail control, pri katerem enostavno izberemo želeno hitrost vožnje do 32 km/h in raptor bo sam upravljal pospeševan­je in zaviranje, medtem ko se bomo mi osredotoči­li na krmiljenje po zahtevnem terenu.

 ?? ??
 ?? ?? Keson meri 1564 mm x 1224 mm x 529 mm, nosilnost vozila pa je do 652 kg. Z njim lahko vlečemo priklopnik do 2500 kg – če ima vgrajeno zavoro.
Keson meri 1564 mm x 1224 mm x 529 mm, nosilnost vozila pa je do 652 kg. Z njim lahko vlečemo priklopnik do 2500 kg – če ima vgrajeno zavoro.
 ?? FOTOGRAFIJ­I: BLAŽ KONDŽA ?? Raptor je najzmoglji­vejša izvedba znanega Fordovega poltovornj­aka. A je tudi žejen.
FOTOGRAFIJ­I: BLAŽ KONDŽA Raptor je najzmoglji­vejša izvedba znanega Fordovega poltovornj­aka. A je tudi žejen.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia