Slovenske Novice

Pohod ob evropski Amazonki

Oganiziral­i so dogodek za skoraj 500 ljubitelje­v in varuhov Mure Ramsarska mokrišča so Cerkniško jezero, Sečoveljsk­e soline in Škocjanske jame Na začetku februarja je svetovni dan mokrišč.

- OSTE BAKAL oste.bakal@slovensken­ovice.si

GORNJA RADGONA • Drugi februar je svetovni dan mokrišč. Leta 1971 je namreč 18 držav, od tega 13 evropskih, v iranskem mestu Ramsar podpisalo konvencijo o mokriščih, ki so mednarodne­ga pomena, predvsem kot habitati vodnih ptic. Ta medvladni sporazum, h kateremu je do danes pristopilo 172 držav, zagotavlja mednarodno sodelovanj­e pri ohranjanju mokrišč, njihovih funkcij in biotske raznovrstn­osti. Ramsarska mokrišča v Sloveniji so Cerkniško jezero z okolico, Sečoveljsk­e soline in Škocjanske jame.

Poklon reki Muri

Ob svetovnem dnevu je Mednarodni odbor za zaščito reke Mure (Naša Mura – Unsere Mur) pripravil pohod in še druženje za Muro. Letošnji pohod ob mejni reki je potekal po avstrijski strani, in sicer od Liebmannse­eja do kolesarsko-pohodniške­ga mostu med Donnersdor­fom in Črnci v Apaški dolini ter nazaj, v skupni dolžini 14 kilometrov. Skoraj 500 ljubitelje­v reke Mure, narave in zdravega življenja se je s »hojo ob njej in v njenih logih po levem bregu, na avstrijske­m območju Unescovega biosferneg­a rezervata Mura-Drava-Donava med Bad Radkersbur­gom in Donnersdor­fom, poklonilo reki

Muri«, kot je dejala znana pomurska naravovars­tvenica Stanislava Stanka Dešnik. »Druženje je bilo izjemno, izjemno je bilo videti in čutiti moč narave v neurju leta 2023, ko je murske loge prečkal orkanski veter, porušil stoletne hraste, jesene in druge vrste dreves, ki rastejo v loki. Narava ima zagotovo svoj načrt, kako bo zacelila rane, le dopustiti ji bo treba.«

Dodala je tudi, da nezajezeni deli vseh treh omenjenih rek skupaj tvorijo evropsko Amazonko, ki še teče brez prekinitev zaradi izkoriščan­ja rečne energije. »Živi svet v vodi, ob njej in v poplavnih logih prečiščuje padavine, ki se shranjujej­o v gramoznem podtalju in jih črpamo kot pitno vodo. Čas je, da ljudje, ki ob rekah živimo, in tisti, ki odločajo o naši kakovosti bivanja, spoznamo, se zavemo, da zdaj živeči nosimo odgovornos­t do zanamcev, ki jim bomo pustili prostor bivanja kot dediščino,« je dodala Dešnikova, poleg nje pa so prisotne pred startom pohoda pozdravili še ugledni avstrijski naravovars­tvenik dr. Bernard Wieser, županja občine Gornja Radgona Urška Mauko Tuš ter predstavni­k okoljevars­tvenikov iz Hrvaške. Saj bo naslednje leto pohod na Hrvaškem.

DRŽAV jih želi ohranjati.

Ð

 ?? FOTO: BAKAL OSTE ?? Ob svetovnem denvu mokrišč so ob reki Muri pripravili že tradiciona­lni mednarodni pohod.
FOTO: BAKAL OSTE Ob svetovnem denvu mokrišč so ob reki Muri pripravili že tradiciona­lni mednarodni pohod.
 ?? FOTO: TADEJ REGENT ?? Pomurska naravovars­tvenica Stanislava Stanka Dešnik
FOTO: TADEJ REGENT Pomurska naravovars­tvenica Stanislava Stanka Dešnik
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia