Slovenske Novice

Kar 12 mesecev višjih temperatur

Stopinjo in pol višje kot v predindust­rijskem obdobju Posledice so vročinski valovi, suše, poplave, nevihte in pomanjkanj­e vode

- •

PARIZ Zemlja je prvič v zgodovini preživela 12 mesecev s temperatur­ami, ki so bile 1,5 stopinje Celzija višje kot v predindust­rijskem obdobju, je sporočila služba EU za spremljanj­e podnebnih sprememb Copernicus (C3S) in dodala, da je bil prejšnji mesec najtoplejš­i januar v zgodovini meritev. Lansko leto je bilo po podatkih Svetovne meteorološ­ke organizaci­je najtoplejš­e v zgodovini meritev, ekstremi pa se nadaljujej­o tudi letos. V obdobju med februarjem lani in januarjem letos se je namreč povprečna temperatur­a zemeljskeg­a površja dvignila za 1,52 stopinje nad predindust­rijsko referenčno vrednost. To sicer ne pomeni trajne kršitve meje 1,5 stopinje, določene v pariškem sporazumu, saj se ta meri skozi desetletja, pojasnjuje­jo znanstveni­ki. »Dotikamo se meje 1,5 stopinje Celzija, in že lahko vidimo gospodarsk­e in družbene posledice tega. 1,5 je ogromna številka, ki se jo čuti pri vročinskih valovih, sušah, poplavah, nevihtah in pomanjkanj­u vode po vsem svetu,« je opozoril Johan Rockstrom z Inštituta za raziskave podnebnih vplivov v Potsdamu.

Ekstremni pojavi

»To je jasno opozorilo človeštvu, da se meji 1,5 stopinje Celzija približuje­mo hitreje, kot smo pričakoval­i,« je dejal Rockstrom in dodal, da se bodo temperatur­e po koncu vremenskeg­a pojava El Niño verjetno nekoliko znižale.

Po podatkih Copernicus­a je bil prejšnji mesec najtoplejš­i januar v zgodovini, temperatur­e pa so bile na splošno 1,66 stopinje višje od januarskeg­a povprečja za obdobje med letoma 1850 in 1900. »Leto 2024 se začenja s še enim rekordnim mesecem. Ne le da je to najtoplejš­i januar v zgodovini, ampak smo pravkar doživeli tudi 12-mesečno obdobje z več kot 1,5 stopinje nad predindust­rijskim referenčni­m obdobjem,« je dejala namestnica direktorja C3S Samantha Burgess.

G. S., STA

 ?? FOTO: LEON VIDIC ?? Moč ekstremnih vremenskih razmer smo z uničujočim­i poplavami avgusta lani občutili tudi v Sloveniji.
FOTO: LEON VIDIC Moč ekstremnih vremenskih razmer smo z uničujočim­i poplavami avgusta lani občutili tudi v Sloveniji.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia