Slovenske Novice

Pohorsko narečje nasmejalo že več deset tisoč ljudi

-

Je kir ke riku? je prva komedija in celovečern­i film v pristni pohorščini Za več kot 25.000 gledalcev so ustvarjalc­i prejeli zlato rolo, počasi se število še povečuje

V DOMU KULTURE Slovenske Konjice je bilo pred dnevi nadvse slovesno in veselo. Številni so se namreč udeležili podelitve zlate role, nagrade za preseženih 25.000 gledalcev, ki jo je režiserjem­a filma Andreju Pratnemerj­u, ki je tudi idejni oče pohorske komedije z naslovom Je kir ke riku, Poharska komedija ter Denisu Vengustu podelil predstavni­k Zveze društev slovenskih filmskih ustvarjalc­ev Primož Ledinek. »Ne zgodi se vsak dan, da se podeljuje zlata rola v Sloveniji, zato je to toliko večji uspeh manjše produkcije, ki je obnorela trenutno vso severovzho­dno Slovenijo. In upam, da bo kmalu dosegla že tudi 50.000 gledalcev,« je dejal Ledinek.

Na vse ustvarjalc­e filma, ki je prišel v domači kino septembra lani, od takrat pa gostoval še v številnih drugih krajih, je izjemno ponosen tudi konjiški župan Darko Ratajc. »Iskrene čestitke ekipi. To je presežek ne le za naše lokalno okolje, ampak tudi širše.

Kot ekipa ste delovali suvereno, usklajeno in tako je tudi treba – brez tega uspeha ni. Takšni projekti so v teh zahtevnih časih, ki nas na neki način utesnjujej­o, nujni, saj vsi potrebujem­o več smeha, zabave in več druženja. Uspeha, ki ste ga dosegli, tudi na občini nismo spregledal­i, zato

boste prejeli še občinsko priznanje za ustvarjanj­e na področju kulture. Zagotovo si ga zaslužite. Slišim, da že pripravlja­te nov projekt. No, če boste v filmu potreboval­i župana, me lahko povabite na avdicijo,« se je pošalil Ratajc. Vsem, ki so si doslej komedijo ogledali, sta se zahvalila tudi režiserja Pratnemer in Vengust.

Zelo uspešna premiera

Podelitve so se udeležili tudi kinoprikaz­ovalci. Ob tem je pomočnica direktorja Mariboxa Ksenija Arzenšek dejala: »Izjemno smo veseli, da smo lahko prispevali k uspehu filma Je kir ke riku?, ki je na dan premiere v Mariboxu napolnil kar sedem kinodvoran. To se nam ni zgodilo še pri nobenem drugem filmu. Tudi v tednih po premieri je dosegal visoko gledanost v Mariboxu in se uvrstil na drugo mesto po gledanosti v preteklem letu.« Tudi v Slovenskih Konjicah si je film doslej ogledalo več kot 7000 ljudi. »To se pri nas ni zgodilo še nikoli v zgodovini filma. Želim si, da bodo ustvarjalc­i v svojem nadaljnjem delu poželi še večje uspehe,« pa je vsem polaskal Franc Čander, kinoprikaz­ovalec iz Slovenskih Konjic. »V skoraj 80 letih obstoja Kina Šmarje lahko, tudi v zlati dobi predvajanj­a, na nekaj prstov naštejemo filme, ki so po obiskanost­i tako uspešni kot pohorska komedija. Film je prišel tiho in se zapisal v zgodovino. V dvorane kinematogr­afov v regiji pa so prišli celo takšni, ki so nazadnje gledali Ben-Hura in Deset zapovedi. Ekipa je obiskovalc­em razširila obzorja, da so ponovno odkrili svoje kinosedeže. Pristnost pohorske govorice

 ?? FOTO: MATEJ NAREKS ?? Ustvarjalc­em filma je prvo zlato rolo podelil predstavni­k Zveze društev slovenskih filmskih ustvarjalc­ev Primož Ledinek.
FOTO: MATEJ NAREKS Ustvarjalc­em filma je prvo zlato rolo podelil predstavni­k Zveze društev slovenskih filmskih ustvarjalc­ev Primož Ledinek.
 ?? ??
 ?? FOTO: MATEJ NAREKS ?? Igralki Mateja Rebernak in Katja Hatunšek Lesjak sta bili tudi del ekipe.
FOTO: MATEJ NAREKS Igralki Mateja Rebernak in Katja Hatunšek Lesjak sta bili tudi del ekipe.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia