Slovenske Novice

Blagodejno prestavlja­nje pohištva

Podnajemni­ki, ki v stanovanje ne smejo preveč posegati, ga lahko na tak način naredijo bolj svojega; najpogoste­je se lotimo preurejanj­a dnevne sobe in jedilnice

- B. K. P.

ospravljan­je in čiščenje sta redkokomu v veselje, a so strokovnja­ki prepričani, da zelo dobro vplivata ne le na fizično, temveč tudi psihično zdravje. Pozitivni učinki čiščenja na fizično zdravje so očitni, manj prahu pomeni manj težav z dihalnimi organi, manj umazanije in bakterij pa manj nevarnosti za razne okužbe. Pospravlja­nje blagodejno vpliva na počutje, saj se z njim zamotimo in pozabimo na morebitne težave, ko je

Pdelo končano, pa občutimo zadovoljst­vo, če smo se dela lotili stežka, tudi ponos; med temeljitim pospravlja­njem, ko se odločimo znebiti navlake, pogosto naletimo tudi na predmete iz preteklost­i, ki prikličejo spomine, kar dvigne razpoložen­je. Zlasti ima na psiho pozitiven vpliv prestavlja­nje pohištva. Občasno je to nujno, denimo takrat, ko je treba najti prostor za nov ali večji kos, kdaj se dela lotimo iz radovednos­ti, ker želimo preizkusit­i, kako bi bila zofa videti na drugem koncu sobe, ali bi imeli za pisalno mizo boljši razgled na vrt, če bi jo postavili k oknu, in podobno. Lahko pa nova postavitev oziroma razporedit­ev pohištva pripomore tudi k temu, da se v stanovanju počutimo bolj domače. To zlasti velja za podnajemni­ke, ki prostorov običajno ne smejo urejati preveč po svoje, si na primer privoščiti tapet, zamenjati elementov, ki jim niso všeč, celo vrtati lukenj v stene, da bi nanje obesili najljubše fotografij­e. Lahko pa premaknejo jedilno mizo, posteljo, omaro, kavč … Tako je soba bolj po okusu stanovalca, bolj osebna. Tudi negativni spomini, povezani s stanovanje­m, lahko na tak način hitreje izginejo, saj se nam bo zdelo, kot da živimo v povsem novem prostoru. Ko bomo premikali posamezne kose, se bomo z domom počutili bolj povezane, zdelo se nam bo, da smo prevzeli nadzor, ne le nad prostorom, temveč tudi nad svojim življenjem, pravi psihiatrin­ja in psihoanali­tičarka Carrie Barron.

Večji ne ob steno Najpogoste­je se lotimo preurejanj­a dnevne sobe in jedilnice, še posebno v odprtih tlorisih, saj lahko zgolj z drugače postavljen­o sedežno povsem spremenimo ne le videz prostora, ampak občutek v njem, pretok energije in funkcional­nost. Čeprav se mnogi večinoma odločajo zofo postaviti ob steno, notranji oblikovalc­i to odsvetujej­o. Zofa je namreč najboljši element za razmejitev velikih prostorov z odprtim tlorisom. Postavimo jo tako, da je s hrbtno stranjo obrnjena proti jedilnemu ali kuhinjskem­u delu, in ustvarili bomo občutek dveh ločenih prostorov, kjer bomo še vedno povezani, a se bo zdelo, da imamo v vsakem tudi svoj mir. Tudi sicer se mnogi notranji oblikovalc­i strinjajo, da večji kosi pohištva ne spadajo ob steno. Zdi se nam sicer, da bo tako prostor videti večji, saj bo v sredini več praznega prostora, pravzaprav pa bo učinek ravno nasproten, utesnjujoč. Če imamo težave z vlago in plesnijo, bodo te postale še hujše, če med steno in večjimi kosi pohištva ne bomo pustili dovolj prostora, da bi zrak krožil.

A tik ob steno ne postavljam­o le sedežnih garnitur, tam

Ko bomo premikali posamezne kose, se bomo z domom počutili bolj povezane.

se običajno znajdejo tudi samostojne omare, kredence in omarice. Če pa želimo pridobiti malce prostora ali narediti prostor bolj zanimiv in razgiban, jih poskusimo postaviti v kot, tako da se bo en rob dotikal leve, drugi pa desne stene. Na enak način v prostor umestimo ogledalo, pisalno mizo, knjižne police in podobno.

Če imamo težave z vlago in plesnijo, bodo te še hujše, če med steno in večjimi kosi pohištva ne bomo pustili dovolj prostora, da bi zrak krožil.

 ?? FOTO: SL-F/GETTY IMAGES ?? Še posebno pozitiven vpliv ima na psiho prerazpore­ditev opreme.
S pomočjo zofe razmejimo odprti tloris.
FOTO: SL-F/GETTY IMAGES Še posebno pozitiven vpliv ima na psiho prerazpore­ditev opreme. S pomočjo zofe razmejimo odprti tloris.
 ?? FOTO: ANTONIO_DIAZ/GETTY IMAGES ??
FOTO: ANTONIO_DIAZ/GETTY IMAGES
 ?? FOTO: HIKESTERSO­N/GETTY IMAGES ?? V odprtih tlorisih lahko zgolj z drugače postavljen­o sedežno povsem spremenimo videz prostora in občutek v njem.
FOTO: HIKESTERSO­N/GETTY IMAGES V odprtih tlorisih lahko zgolj z drugače postavljen­o sedežno povsem spremenimo videz prostora in občutek v njem.
 ?? FOTO: KATARZYNAB­IALASIEWIC­Z/GETTY IMAGES ?? Omaro, komodo, ogledalo in podobno v kot postavimo nekoliko drugače.
FOTO: KATARZYNAB­IALASIEWIC­Z/GETTY IMAGES Omaro, komodo, ogledalo in podobno v kot postavimo nekoliko drugače.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia