Slovenske Novice

Soglasje umaknila tretjina zdravnikov

Po podatkih sindikata Fides je umikov precej več Preklici soglasij postanejo veljavni v začetku marca

- •

LJUBLJANA Po podatkih ministrstv­a za zdravje je v bolnišnica­h soglasja za nadurno delo skupaj umaknilo približno 33 odstotkov, v zdravstven­ih domovih pa okoli 17 odstotkov zdravnikov. Preklici soglasij večinoma postanejo veljavni v začetku marca, a vodstva zdravstven­ih ustanov po navedbah ministrstv­a že preigravaj­o različne scenarije ukrepov, ki bi sledili. Na ministrstv­u za zdravje so pod vodstvom državnega sekretarja Marjana Pintarja oblikovali skupino, ki je namenjena spremljanj­u obsega in posledic umika soglasij za nadurno delo in poteku dejavnosti v trenutnih razmerah. »Le z izmenjavo izkušenj se lahko poiščejo najboljše rešitve, ministrstv­o pa je seveda na voljo za kakršno koli pomoč, za katero je pristojno,« so sporočili z ministrstv­a.

V sindikatu zdravnikov in zobozdravn­ikov Fides so v odzivu na ocene ministrstv­a glede števila preklicani­h soglasij ocenili, »da številke same po sebi ne povedo veliko, poleg tega pa se preklici še zbirajo in dnevno vlagajo«. Po njihovih podatkih je številka bližje 50 odstotkom. Fides je 15. januarja začel stavko, ki bo trajala do preklica. Zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstven­em stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmer­ij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom. Stavko so napovedali decembra lani zaradi neuresniče­nih vladnih zavez iz predhodno podpisanih sporazumov.

Po več pogajalski­h sejah z vladno stranjo, ki sodeč po izjavah predstavni­kov obeh strani niso prinesla napredka, je glavni stavkovni odbor Fidesa na seji 30. januarja soglasno sprejel sklep, da vodstvom zdravstven­ih zavodov predajo preklice soglasij za nadurno delo. Drugega februarja sta obe strani sporočili, da do nadaljnjeg­a javnosti s potekom pogajanj ne bodo seznanjali. Nekatere bolnišnice so medtem že napovedale, da bodo svojim zdravnikom, ki so preklicali soglasja za nadurno delo, preklicale soglasja za delo pri drugih izvajalcih. To pa skrbi direktorje zdravstven­ih domov, saj nekateri specialist­i iz bolnišnic občasno delajo tudi v zdravstven­ih domovih, je prejšnji teden opozorila ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel. STA

 ?? FOTO: MATEJ DRUŽNIK ??
FOTO: MATEJ DRUŽNIK
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia