Slovenske Novice

Dva varuha odpustili zaradi spolnih zlorab

V zavodu za osebe z duševnimi motnjami tudi pritiski na zaposlene Direktoric­a zavrača trditve, da so želeli spolno nasilje prikriti

- TINA HORVAT tina.horvat@slovensken­ovice.si •

IG Center za usposablja­nje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič (CUDV Draga) je zavod za usposablja­nje, delo in varstvo oseb z motnjami v duševnem razvoju. V njihovih 18 enotah po vsej Sloveniji za okoli 500 oskrbovanc­ev skrbi 500 ljudi. Nuradno smo izvedeli, da naj bi v zavodu že pred nekaj meseci eden od varuhov spolno zlorabil varovanca. Nesrečni fant naj bi v zavod prišel iz azilnega doma, kamor so ga kot begunca deportiral­i iz Italije. V anonimnem pismu o razmerah v CUDV Draga, ki smo ga prejeli, med drugim piše, da je »vodstvo zavoda vse skupaj želelo pospraviti pod preprogo in nič ukrepati, tako da še danes nihče ni odgovarjal. To pa ni bila edina spolna zloraba v tem centru.« Direktoric­a zavoda CUDV Draga Tatjana Popović, ki se ji petletni mandat izteče maja letos, zavrača očitke, da so želeli vse prikriti. »V lanskem letu se je v našem zavodu pojavil sum spolnega nasilja nad dvema uporabniko­ma.

Zaradi interesov kazenskega oziroma predkazens­kega postopka ter predvsem zaradi zavarovanj­a zasebnosti uporabniko­v konkretnej­ših informacij žal ne moremo razkriti,« je dejala za Slovenske novice in pojasnila, da so v obeh primerih ravnali po predvidene­m protokolu. »Zadevi smo nemudoma prijavili policiji ter obvestili starše oziroma skrbnike. O tej zadevi so seznanjeni tudi člani sveta zavoda CUDV Draga in člani sveta staršev CUDV Draga. Oba zaposlena sta prejela izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi. Eden izmed njiju odpovedi ni izpodbijal, v drugem primeru je zadeva pred sodiščem,« je še dodala Popovićeva in poudarila, da je njihov osnovni cilj zavarovati in zaščititi uporabnike ter da sta primera edina primera spolnega nasilja v zavodu v njenem mandatu. Vendar po naših neuradnih informacij­ah spolno nasilje ni edino, kar pretresa CUDV Draga.

Kam gredo napitnine?

Od zaposlenih, katerih imena hranimo v uredništvu, smo izvedeli, da so razmere v CUDV Draga kaotične: zaposleni so pod velikim pritiskom vodstva, predvsem direktoric­e Popovićeve, menda se odpovedi kar vrstijo, in to brez dokazov o krivdnih dejanjih. »Gre za lov na delavce, ki niso tiho. Nihče več noče delati, tisti, ki so ostali, se bojijo ukrepov in so zato tiho. To je nevzdržno in predvsem slabo za uporabnike,« so nam zaupali.

Druga anonimka v zvezi s CUDV izpostavlj­a domnevna huda psihična zastraševa­nja zaposlenih. »Določene vodje (imen sedmih vodij ne objavljamo, op. p.) si jemljejo pravico, da zaslišujej­o podrejene o drugih delavcih. Ko gre kdo na bolniško, se jim grozi, naj bolniško vzame njihov partner, jih kličejo, kdaj mislijo priti delat, jim grozijo z detektivi ... Kršijo se tudi pravice uporabniko­v, hrana je enolična, vsak drugi dan je suha večerja. Stanje v zavodu je kaotično, kadra neprestano primanjkuj­e, predvsem v zdravstven­i službi in v negi, čistilk skoraj ni. Čistijo kar varuhinje, poleg nege in varstva zahtevnih uporabniko­v ...« je med drugim navedeno v anonimnem pismu.

Avtorja prve anonimke pa tudi zanima, kako posluje

Druga violina, priljublje­ni lokal v Stari Ljubljani, kjer strežejo tudi varovanci CUDV Draga. Kam gredo napitnine, se sprašuje. O poslovanju Druge violine je Popovićeva dejala, da se vsi stroški poslovanja pokrijejo oziroma da se s prodajo blaga in storitev ustvari celo presežek prihodkov nad odhodki, kar je razvidno iz poslovnih knjig zavoda. »Napitnina predstavlj­a simboličen znesek denarja, ki je v večini primerov namenjena natakarju, v Drugi violini pa se zbrana napitnina vsakodnevn­o deli med vse uporabnike, ki delajo v gostilni, del napitnine pa se porabi tudi za njihovo letovanje ali izlet,« je dejala.

» STANJE V ZAVODU JE KAOTIČNO, KADRA NEPRESTANO PRIMANJKUJ­E, PREDVSEM V ZDRAVSTVEN­I SLUŽBI IN V NEGI, ČISTILK PA SKORAJ NI.

V njihovih 18 enotah po vsej Sloveniji za okoli 500 oskrbovanc­ev skrbi 500 ljudi.

Odgovor konec februarja

Direktoric­a Popovićeva je še zagotovila, da anonimno pismo obravnavaj­o zelo resno in da so jo poslali predsednik­u sveta zavoda, ta jo je posredoval ministrstv­u za solidarno prihodnost. O anonimki je obvestila vse vodje enot, vodje domov, bivalnih enot in služb in jih prosila, naj obvestijo vse svoje zaposlene ter naj ji pošljejo svoja mnenja. Na anonimko naj bi odgovorili na seji sveta zavoda konec februarja.

»Glede kadra in delovnih razmer pri nas ne more biti dosti drugače kakor v podobnih ustanovah. Na trgu dela je pomanjkanj­e ustreznega kadra, zaposleni so zelo obremenjen­i, saj se kljub ponavljanj­u razpisov ne javi prav dosti kandidatov, pa še tisti, ki pridejo, za tako plačilo ne želijo delati v turnusih in ponoči. Vendar smo pri nas še vedno v okviru normativov in standardov na področju socialnega varstva. Kljub temu velika večina še vedno srčno in predano opravlja svoje delo. Med 500 ljudmi so gotovo tudi nezadovolj­ni, gotovo se komu tudi zgodi krivica. Vse pritožbe in sume kakršnih koli kršitev vzamemo resno in jih obravnavam­o na različnih ravneh, tako v vodstvu in sindikatu kakor po domovih s sodelavci, na svetu staršev in v svetu zavoda, tudi če gre za anonimke,« je še navedla Popovićeva. Po našem pogovoru z direktoric­o smo od zaposlenih izvedeli še, da naj bi se med odpuščenim­i znašla tudi sindikalna zaupnica, ki je opozarjala na neurejene razmere v CUDV Draga, ter da zaposleni zaradi pritiskov veliko obolevajo. Eden od njih naj bi celo poskušal storiti samomor. Prav tako morajo menda zaposleni v enotah vodij, ki so bili omenjeni v anonimnem pismu, podpisovat­i pisne izjave, da jih podpirajo in da dejstva v anonimki ne držijo.

 ?? FOTO: MARKO FEIST ?? Direktoric­a Tatjana Popović pravi, da je vse po zakonu.
FOTO: MARKO FEIST Direktoric­a Tatjana Popović pravi, da je vse po zakonu.
 ?? FOTO: MARKO FEIST ?? V CUDV Draga naj bi vodstvo močno pritiskalo na zaposlene.
FOTO: MARKO FEIST V CUDV Draga naj bi vodstvo močno pritiskalo na zaposlene.
 ?? FOTO: MARKO FEIST ?? Gostilna Druga violina, v kateri strežejo osebe z motnjami v razvoju, je pred dvema letoma praznovala že deseti rojstni dan.
FOTO: MARKO FEIST Gostilna Druga violina, v kateri strežejo osebe z motnjami v razvoju, je pred dvema letoma praznovala že deseti rojstni dan.
 ?? FOTO: IGOR MALI ??
FOTO: IGOR MALI
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia