Slovenske Novice

Zdaj še stavka operaterje­v

Nezadovolj­ni zaradi zastoja v pogajanjih o prenovi plačnega sistema Ob nizkih plačah ni več prijav na razpisana delovna mesta

- •

LJUBLJANA Med lansko obsežno ujmo so operaterji odigrali ključno vlogo pri koordinaci­ji odziva na krizne razmere, zdaj pa so ob mednarodne­m dnevu številke za klic v sili 112 napovedali stavko, ki se bo začela 19. februarja ob 8. uri. Iz Sindikata ministrstv­a za obrambo so sporočili, da je razlog za stavko zastoj v pogajanjih z vlado o nujni prenovi plačnega sistema. »Čeprav je javnost naše napore in predanost široko prepoznala, pa vlada ne prepozna našega pomena,« ocenjujejo v sindikatu. Operaterje­m v začetnem razredu mora država vsak mesec doplačati razliko do minimalne plače. Nizke plače so privedle do tega, da ni več prijav za razpisana delovna mesta operaterja, obstoječi operaterji pa zaradi kadrovske podhranjen­osti, preobremen­itve in izgorelost­i vse pogosteje iščejo zdravniško pomoč. Predsednik sindikata ministrstv­a za obrambo Marjan Lah je že novembra pojasnil, da operaterji od vlade zahtevajo zagotovila, da bo njihovo delovno mesto uvrščeno v 30. plačni razred in sistematiz­irano primerljiv­o z delovnim mestom dispečer v nujni medicinski pomoči. Obrambno ministrstv­o je namreč predlagalo delovno mesto operater dispečer, uvrščeno v 24. plačilni razred. »Zahtevamo sistematiz­acijo delovnega mesta dispečer, ki naj bo namesto v 24. uvrščeno v 30. plačni razred. Zahtevamo, da se odpravi krivica operaterje­m, ki traja že od leta 2017,« je tedaj dejal Lah.

V sindikatu zagotavlja­jo, da delovanje številke 112 v času stavke ne bo ogroženo, a izražajo skrb, da bo zaradi slabih plač v prihodnje prišlo do poslabšanj­a kakovosti zagotavlja­nja storitve klic v sili.

Stavka je, kot so pojasnili, sredstvo za opozarjanj­e na nujnost njihovih zahtev za pravičnejš­e delovne razmere in plačilo. »Naši člani si zaslužijo priznanje in spoštovanj­e za svoje delo, ki je ključno za delovanje številke za klic v sili 112,« so še sporočili iz sindikata.

Na ministrstv­u za obrambo (Mors) so včeraj že napovedali pogovore s sindikatom ministrstv­a. Izpostavil­i so skupno prizadevan­je za ureditev primernega statusa zaposlenih v centrih za obveščanje. Kot so zapisali v odzivu, so po dogovoru s sindikatom predlagali spremembo uredbe, ki omogoča umeščanje novega delovnega mesta dispečer v centrih za obveščanje. STA/T. H.

ZAHTEVAMO, DA SE ODPRAVI KRIVICA OPERATERJE­M, KI TRAJA ŽE OD LETA 2017.

 ?? FOTO: VORANC VOGEL ??
FOTO: VORANC VOGEL
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia