Slovenske Novice

Dobrotnika bosta obnovila Piramido

Na spomenik je med neurjem zgrmel hrast Domača mojstra dela ne bosta zaračunala

- O. B.

GORNJA RADGONA Kot smo že poročali, je julija lani znani radgonski spomenik in izletniško destinacij­o Piramida na vrhu hriba v Hercegovšč­aku hudo prizadelo poletno neurje. Takrat je na spomenik zgrmel velik hrast, ki je rasel le dober meter stran, korenine pa so poškodoval­e tudi temelje. Na Piramidi sta vklesana ime Jožef II. in letnica 1881: očitno je zdržala vse vojne in vremenske nevšečnost­i, vse do usodnega lanskega poletja.

Po pripovedov­anju bližnjih stanovalce­v naj bi na ta hrib nekoč prijezdil cesar in si ogledoval Apaško polje. Tedaj pogleda ni zastiralo drevje, saj je na območju tik pod današnjo Piramido deloval kamnolom. To pojasnjuje tudi ime kraja Lomanoše, saj so kamen v rudah, kakor so rekli kamnolomu, lomili. Zanimivo je, da pri postavitvi tega znamenja še niso poznali cementa oziroma ga niso uporabljal­i.

Na radgonski občini resno razmišljaj­o o njegovi obnovi in vrnitvi v prvotno stanje. Po pregledu, ki so ga opravili predstavni­ki lokalne skupnosti, strokovnja­ki mariborske območne enote Javnega zavoda Republike Slovenije za varstvo kulturne dediščine in domača mojstra, so komunalni in gozdni delavci odstranili podrto drevje ter zaščitili, kar je ostalo od piramide. Spomenik in ostanke so prekrili s folijo, spomladi pa bodo najprej uredili nove temelje, ki naj bi jih premestili na mesto, kjer so doslej stale miza in klopi za počitek obiskovalc­ev. Piramido bosta obnovila izkušena domača mojstra Jože Ješovnik iz Podgrada in Silvo Ivanek iz Lutvercev. Storitve sta ponudila brezplačno, ker jima ni vseeno, kaj se dogaja s kulturno dediščino in kaj bomo zapustili zanamcem.

Na hrib naj bi nekoč prijezdil cesar in si ogledoval Apaško polje.

 ?? ?? Zgodovinsk­a in turistična znamenitos­t ter razgledna točka
Zgodovinsk­a in turistična znamenitos­t ter razgledna točka
 ?? ?? Vreme še ni primerno za sanacijo.
Vreme še ni primerno za sanacijo.
 ?? FOTOGRAFIJ­E: LUDVIK KRAMBERGER ?? Poleti je spomenik podrlo veliko drevo.
FOTOGRAFIJ­E: LUDVIK KRAMBERGER Poleti je spomenik podrlo veliko drevo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia