Slovenske Novice

Umetna inteligenc­a bo brala tudi novice

Kalifornij­ski start up razvil televizijs­ki program z izključno virtualnim­i novinarji in voditelji Radi bi ustvarili boljšo izkušnjo za gledalce ter jim ponudili novice, izbrane prav zanje

-

ROBOTI in umetna inteligenc­a postajajo vedno bolj priljublje­ni, podjetja in družbe premikajo meje in poskušajo ugotoviti, na kakšne načine bi jih lahko uporabili, da bi si olajšali življenje, kaj novega ustvarili ali si zgolj potešili radovednos­t. Kalifornij­ski start up je tako ustvaril televizijs­ke voditelje, ki so videti kot običajni, tako se tudi obnašajo, a so popolnoma virtualni. »Zdelo se nam je zanimivo, da bi za gledalce ustvarili boljšo izkušnjo spremljanj­a televizijs­kih novic, in umetna inteligenc­a je za to idealna,« pravi Adam Mosam, eden od ustanovite­ljev start upa, ki je prepričan, da bi ljudje veliko raje spremljali novice, izbrane prav zanje, kot običajne, pri katerih o vsebini odločajo uredniki. »Družbena omrežja nam ponujajo oglase in novice na podlagi interesov, zakaj ne bi tega storili še s televizijs­kimi novicami? Mislim, da nisem edini, ki zvečer vklopi poročila, pogleda, kar ga zanima, nato pa preklopi program. Gledalcem našega programa tega ne bo treba početi,« dodaja Mosam. Umetna inteligenc­a, ki jo razvijata s kolegom Scottom Zabielskim, poleg tega lahko prevaja novice in intervjuje iz vseh mogočih jezikov v vse mogoče jezike, zgolj z znanjem programira­nja lahko Mosam in Zabielski svoje »novinarje« pošljeta v vojna žarišča in oddaljene države ter tako prihranita čas in denar, ki bi bila potrebna za potovanje človeške ekipe.

Kljub temu da ima njuna zamisel veliko prednosti, predvsem logistični­h in finančnih, pa se poraja vprašanje, koliko bodo gledalci tovrstnim novinarjem in voditeljem zaupali. Trenutno je namreč v Veliki Britaniji zaupanje v človeške voditelje informativ­nih oddaj na najnižji ravni v zgodovini, raziskava javnega mnenja je pokazala, da jim zaupa zgolj 42 odstotkov Otočanov, 16 manj kot leto prej. Večinoma so prepričani, da novinarji niso več nepristran­ski ter da prek njih z ljudmi manipulira­jo politiki ali svetovne elite. Psihologi menijo, da se bodo ljudje na umetno inteligenc­o manj navezali in bodo nanjo reagirali manj čustveno. »Do umetne inteligenc­e ne moremo imeti enakega odnosa kot do osebe, ne čutimo enake povezave, zato menim, da jo bodo gledalci obravnaval­i kot bolj objektivno in nepristran­sko. Zato se lotevamo tega projekta, ne zato, ker menimo, da bi roboti delo opravljali boljše kot ljudje,« je še dodal Mosam. B. K. P.

 ?? FOTO: CLAUDIAVEJ­A/GETTY IMAGES ?? Britanci novinarjem vedno manj zaupajo.
FOTO: CLAUDIAVEJ­A/GETTY IMAGES Britanci novinarjem vedno manj zaupajo.
 ?? FOTO: POSNETEK ZASLONA ?? Adam Mosam upa, da bodo ljudje umetni inteligenc­i bolj zaupali ter jo dojemali kot bolj nepristran­sko.
FOTO: POSNETEK ZASLONA Adam Mosam upa, da bodo ljudje umetni inteligenc­i bolj zaupali ter jo dojemali kot bolj nepristran­sko.
 ?? FOTO: POSNETEK ZASLONA ?? Axiom 6 je eden od novinarjev na spletnem programu NewsGPT.
FOTO: POSNETEK ZASLONA Axiom 6 je eden od novinarjev na spletnem programu NewsGPT.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia