Slovenske Novice

Cmočki prinašajo bogastvo

Ob kitajskem novem letu morajo biti na mizi morske dobrote, denimo meduza, postrežejo tudi meso, je naštela Aifen Ji, vodja kitajske restavraci­je

- Špela Ankele

onec prejšnjega tedna, 10. februarja, je bil na Kitajskem največji praznik, zaznamoval­i so prihod novega lunarnega leta. Ob vstopu v leto zmaja nas je zanimalo, katere jedi na tamkajšnji­h novoletnih mizah ne smejo manjkati. Po odgovore se nismo odpravili v oddaljene kraje, temveč na Gorenjsko, v Mostah pri Komendi namreč stoji ena najboljših kitajskih restavraci­j pri nas. Da odstopa od povprečja, potrjuje tudi kulinaričn­i vodnik Gault&Millau Slovenija, ki Hong Kong 2 že več let zapored uvršča med najbolj pop(ularne) kulinaričn­e kotičke pri nas. Opoldne je restavraci­ja že lepo zapolnjena. Vodja restavraci­je Aifen Ji si kljub obilici obveznosti rade volje vzame čas, da nam predstavi okuse, ki zaznamujej­o kitajsko novo leto. Pokaže nam tudi posnetek, ki prikazuje omamno obložene mize: »V naši restavraci­ji smo konec decembra pripravili praznično pojedino in že takrat pripravili jedi, ki jih sicer skuhamo ob kitajskem novem letu.« Med tistimi, ki na veliki praznik ne smejo manjkati, so ribe in ostala morska hrana. »V bogatejših slojih je navada, da za novo leto poleg rib postrežejo tudi jastoga. Ta je rdeče barve in v kitajskem izročilu velja, da ta barva prinaša srečo,« pojasni Aifen Ji.

KSte poskusili meduzo?

Nato omeni še preostale morske jedi, denimo posebne vrste rakov, a nas bolj premami ena od tistih, ki jih strežejo le v redkih kitajskih restavraci­jah pri nas: meduza v solati. Aifen Ji pojasni: »Meduze kupimo vložene v pločevinke, nato jih za 24 ur namočimo v slano vodo, šele nato jih lahko postrežemo.« Razporedij­o jih na posteljico iz svežih kumaric, ki morske okuse dopolnijo s svežino, ter zraven dodajo diskretno merico česna.

In kakšnega okusa je meduza? Svežega in rahlo morskega, po strukturi ni nič lepljiva, ampak čvrsta in celo malce hrustljava. Skratka: nepričakov­ano dobra. »Tako okus opišejo tisti, ki se opogumijo in naročijo to jed. In ko jo naročijo, ob naslednjem obisku naročilo ponovijo,« se začetni nezaupljiv­osti slovenskih jedcev nasmehne Aifen Ji.

A naj se vrnemo k okusom kitajskega novega leta. »Pripravimo tudi različne mesne jedi, denimo kuhan bočnik ali meso v riževi moki, ki ga dolge ure kuhamo na pari, nato pa kremasto strukturo narežemo na kocke in postrežemo,« opiše sogovornic­a in podčrta še eno jed, ki na novoletni mizi ne sme manjkati, in to so cmočki. Na Kitajskem verjamejo, da prinašajo bogastvo.

 ?? FOTO: ŠPELA ANKELE ?? Aifen Ji že približno četrt stoletja v Sloveniji vodi kitajsko restavraci­jo.
FOTO: ŠPELA ANKELE Aifen Ji že približno četrt stoletja v Sloveniji vodi kitajsko restavraci­jo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia