Slovenske Novice

Tesno zaprta bo čakala vse

Na Cvenu ohranjajo dediščino na svojem Grüntu Tokrat so se posvetili popekanju mesa za tünko

- OSTE BAKAL oste.bakal@slovensken­ovice.si •

LJUTOMER Medtem ko je bilo minulo soboto tako rekoč vse, kar se je dogajalo na severovzho­du države, zlasti na Ptuju in v njegovi okolici ter na Ptujskem in Dravskem polju, v Halozah, Prlekiji in Slovenskih goricah, tako ali drugače povezano s pustom in pustnimi šemami, je ponekod dišalo tudi po domačih mesnih dobrotah. Turistično društvo Cven na svojem Grüntu v domači vasi ohranja tradicijo nekdanjih kmečkih opravil. Mednje sodijo tudi kmečke koline, ki so jih pripravili zadnji januarski vikend na svojem Grüntu. Takrat pridobljen­o meso 311-kilogramsk­ega prašiča so zdaj, dva tedna pozneje, dokončno pospravili v kiblo oz. tünko, kot ji pravijo v Prlekiji. Konec tedna so organizira­li tradiciona­lno popekanje mesa v domači kmečki peči, ki jo imajo člani društva v prostorih Grünta.

Kako je potekal postopek od kolin do popekanja in naprej do spravila mesa v tünko, sta nam podrobno razložila gospodinja Mira Prejac in predsednik društva Janko Horvat, ki sta v kar toplem sobotnem jutru na Grüntu skupaj s kolegi iz

» V POSODI NE SME BITI NITI MALO ZRAKA, ZATO MOČNO NATLAČIMO MESO IN ZASEKO.

društva v krušni peči (ali biku, kot pravijo Prleki) najprej zakurila ogenj. Kar nekaj časa so morali kuriti, da se je vročina dvignila do primerne temperatur­e, da so meso v lončenih in pločevinas­tih posodah dali v krušno peč, kjer se je kar nekaj časa peklo. »Peč je treba dobro ogreti s kurjenjem butar iz šibja in z bukovimi drvmi, ki imajo lep vonj in dajejo visoko temperatur­o,« je razlagala izkušena popekovalk­a Mira. Popekanje je eno zadnjih opravil v verigi priprave prave prleške tünke; po reji prašiča in kolinah gredo lepo oblikovani kosi mesa v velike posode za 12 dni v razsol; vsak drugi dan jih je treba obračati, da se ne pokvari in ne začne zaudarjati. Trinajsti dan meso vzamejo iz razsola, da se dobro odcedi, nakar ga obesijo v zeljhanco oz. prekajeval­nico za od tri do štiri ure.

 ?? ?? Gospodinja Mira Prejac in predsednik društva Janko Horvat s sadovi skupnega dela
Gospodinja Mira Prejac in predsednik društva Janko Horvat s sadovi skupnega dela
 ?? ?? Treba ga je bilo dobro prekaditi.
Treba ga je bilo dobro prekaditi.
 ?? ?? Popečeno meso se hladi za spravilo v tünko.
Popečeno meso se hladi za spravilo v tünko.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia