Slovenske Novice

Najboljši maratonec umrl blizu doma

Tragična nesreča Kenijca Kelvina Kiptuma Z avtom zapeljal s ceste in trčil v drevo

-

• Svet je pretresla tragična smrt izjemnega afriškega športnika. V nedeljo ponoči je v prometni nesreči umrl Kenijec Kelvin Kiptum, svetovni rekorder v maratonu in glavni favorit za zmago na letošnjih olimpijski­h igrah v Parizu. Mednarodna atletska zveza (IAAF) ga je razglasila za najboljšeg­a atleta v letu 2023. Še letos je hotel postati prvi človek s časom pod dvema urama na uradno priznanem maratonu, star je bil le 24 let.

Kiptum in njegov trener Gervais Hakizimana sta se v nedeljo zvečer vračala s treninga v goratem jugovzhodn­em delu Kenije. Blizu njegove rojstne vasi Chepkorio in približno 40 kilometrov od Eldoreta, središča kenijskega teka, naj bi Kiptum izgubil oblast nad vozilom, to je zapeljalo s ceste in trčilo v drevo. Tekač in trener sta v nesreči umrla, sopotnica pa je nesrečo preživela, a jo zaradi hudih poškodb zdravijo v bolnišnici.

»S pretreseno­stjo in globoko žalostjo smo prejeli novico o smrti Kelvina Kiptuma in njegovega trenerja Gervaisa Hakizimane. Kiptum je bil ena najbolj vznemirlji­vih osebnosti, ki so se pojavile v cestnem teku v zadnjih letih,« je v izjavi za javnost zapisal predsednik IAAF Sebastian Coe. Kiptum je 8. oktobra lani na maratonu v Chicagu postavil svetovni rekord s časom dve uri in 35 sekund. Neizbrisen pečat v svetu maratonov je vtisnil tudi z zmagama na maratonih v Valencii leta 2022 in lani v Londonu. Po njegovi tragični smrti za njim žalujejo vdova Asenath Rotich in dva otroka, z vsega sveta pa v Kenijo prihajajo številni pokloni in izrazi sožalja. Kenijski predsednik William Ruto se mu je na družbenem omrežju X poklonil z besedami: »Kiptum je bil naša prihodnost.«

 ?? FOTO: REUTERS ?? Ostanki vozila, v katerem sta se s trenerjem smrtno ponesrečil­a.
FOTO: REUTERS Ostanki vozila, v katerem sta se s trenerjem smrtno ponesrečil­a.
 ?? FOTO: JAMIE SABAU/ REUTERS ?? Oktobra je v Chicagu postavil svetovni rekord.
FOTO: JAMIE SABAU/ REUTERS Oktobra je v Chicagu postavil svetovni rekord.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia