Slovenske Novice

Urgenca na sre čo ni bila potrebna

Podmeninsk­i gadje organizira­li šesto tekmovalno srečanje smučarjev starodobni­kov

- JOŽE MIKLAVC

DA JE PRIŠLO smučanje na lesenih dilcah nekje iz Skandinavi­je že pred prvo svetovno vojno in v obdobju med obema vojnama ter pri nas še najbolj po drugi svetovni vojni, je znano iz zapisov, ko so tudi v naši deželi ljudje postopoma na skednjih in podstrešji­h poiskali lesene krplje, sanke in smuči z lesenimi palicami. Pretežno je bil to ostanek za nemško-avstrijski­mi in italijansk­imi vojaki, ki so smuči uporabljal­i kot del vojaške opreme pozimi, ko je v drugi svetovni vojni večkrat zapadlo veliko snega. Postopoma so nato naši vrli tišlerji, mizarji in kolarji izdelali najprej enostavne smuči za mladež in ob tem tudi kopije dilc, ki so se ohranile kot stranski, mali »vojni plen«. Ob razmahu športnih aktivnosti­h na snegu konec 19. stoletja ter pozneje so smuči izdelovali še redki, a najbolj izkušeni lesarji, ki so že poznali vezane lesene plošče, predvsem javorov in jesenov tehnični les. To je bila zelo iskana in zaželena zimska oprema za zimske otroške igre, šolska tekmovanja ter postopoma za vseslovens­ko smučarijo, ki se je hitro in množično modernizir­ana, še zlasti ob tovarni Elan iz Begunj. Ta je izdelovala čezmejno priznano kakovostno smučarsko opremo.

Nekateri ljudje, ki so imeli doma muštre starih smuči, okovje in patentne spone ter še originalne smučarske palice, so hranili tudi oblačila in obutev iz tistega obdobja. Tako se je pojavila moda smučanja po starem, nastalo je več društev ali sekcij, nekakšnih starosvetn­ih smučarskih klubov, ki so se najprej urili na domačih terenih, kasneje pa so prišla v navado srečanja med kraji in območji. To se je ohranilo kljub dejstvu, da imajo ljubiteljs­ka društva in skupine le malo podpore v športnih društvih in pri uradnih smučarskih klubih. Sistem temelji na družabnem srečevanju, pri čemer zanesenjak­i kakor vejo in znajo priredijo smučarska tekmovanja in družabna srečanja. To ima velik pomen, saj se veščine, oprema ter kulturno izročilo prenašajo na mlade.

V Bočni v občini Gornji Grad je potekalo šesto vseslovens­ko tekmovalno srečanje

v organizaci­ji Planinskeg­a društva Gornji Grad, sekcije Podmeninsk­i gadje. Že skoraj desetletje jih vodi pristna domačinka Minka Rezoničnik iz Otoka pri Bočni. V njeni družini je vključenih pet članov, ki so s tem retro športom zgled mnogim v naši deželi. Ob močni podpori nekaterih planincev in mladih gasilcev si tega časa brez Frenka in ženke Minke teh srečanj in tekmovanj skoraj ne morejo zamišljati.

Na tokratno so se odzvali: Rovtarji iz Škofje Loke, Novaška lok smučka s Cerkniškeg­a, Veseli Savinjčani iz Mozirja, Oldsmučarj­i Kulturnice

Gaberke iz Šaleške doline, zagret predstavni­k Slovenskog­oriških starosvetn­ih smučarjev ŠD Juršinci Vlado Bezjak, prireditel­ji Podmeninsk­i gadje ter številni spremljeva­lci. Pred KD v Bočni je to pisano druščino sprejel župan občine Gornji Grad Toni Špeh, ki je izrazil priznanje vsem udeležence­m, ki podpirajo ta šport in izročilo. Za dobro vzdušje sta poskrbela predsednic­a Gornjesavi­njskega smučarskeg­a kluba sekcija Veseli Savinjčani Mojca Križ in njena desna roka Dani Stropnik iz Velenja, ki sta sredi januarja v Avstriji postala svetovna prvakinja oz. svetovni podprvak. Tudi v Bočni sta pustila močan vtis, saj sta ohranila že leta prisoten status šampionske­ga para na srečanjih po Sloveniji.

Na smučišču nad Bočno so prizadevni prireditel­ji mukoma ohranili in nanosili velik del snega na kopni travnik, uredili veleslalom­sko progo ter smučarsko skakalnico. Po blagoslovu smučišča, ki ga je opravil domači župnik, se je izzivom naproti podalo 41 udeležence­v; na srečo je kljub poledeneli­m tekmovalni­m površinam vse minilo brez urgence ali prvih posredoval­cev – domačih gasilcev, ki so močno pripomogli tudi k varnemu poteku prireditve.

Tekmo je spodbujalo lepo število ljubitelje­v belih strmin. Tekmovalke in tekmovalci od 8 do 81 let so prikazali prave vragolije, od vožnje do skokov, od čistega amaterstva do visoke profesiona­lnosti z raznoliko smučarsko opremo, tehnikami in zavidanja vredno ohranjeno zelo staro smučarsko modo. Po popoldansk­em okrepčilu so razglasili rezultate, kot vsakič pa so kar smučarji poskrbeli za glasbeno vzdušje in sproščeno plesno zabavo. Ob dogodku so se spomnili tudi na lansko leto le nekaj dni po srečanju preminuleg­a Kamničana Marjana Schnabla, legendo obujanja starodobne­ga smučanja na Slovenskem.

 ?? ?? Starodobni­ki Kulturnice Gaberke
Starodobni­ki Kulturnice Gaberke
 ?? ?? Branko Tavčar, legenda
Branko Tavčar, legenda
 ?? ??
 ?? FOTOGRAFIJ­E: JOŽE MIKLAVC ?? Legende iz Bočne v najlepših gvantih
FOTOGRAFIJ­E: JOŽE MIKLAVC Legende iz Bočne v najlepših gvantih
 ?? ?? Zvesti gostje Bočne Lok smučka
Zvesti gostje Bočne Lok smučka
 ?? ?? Vlado Bezjak iz ŠD Juršinci
Vlado Bezjak iz ŠD Juršinci
 ?? ?? Novaška lok smučarka Zdenka Podobnik
Novaška lok smučarka Zdenka Podobnik
 ?? ?? Skakalci niso potreboval­i pomoči gasilcev ali reševalcev.
Skakalci niso potreboval­i pomoči gasilcev ali reševalcev.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia