Slovenske Novice

Sekulićeva trinajster­ica

Košarkarsk­i selektor izbral reprezenta­nte Slovenija proti Ukrajini in Izraelu z osmimi aduti z lanskega mundiala

- LJUBLJANA •

Za slovenskim­i košarkarji je kar 14 zaporednih nastopov na evropskih prvenstvih, toliko so jih od osamosvoji­tve naše države zbrali zgolj še Hrvaška, Francija, Grčija, Izrael, Nemčija in Španija. Prihodnji teden bodo začeli lov na 15. vstopnico v kvalifikac­ijskih dvobojih z Ukrajino (22. t. m.) in Izraelom (25. t. m.) v Kopru, četrta članica skupine A je Portugalsk­a. Na eurobasket 2025, ki ga bodo družno priredili Ciper, Finska, Poljska in gostitelji­ca izločilnih bojev Latvija, se bodo uvrstile tri izbrane vrste, toda Aleksander Sekulić opozarja, da bo potrebna previdnost.

Selektor je včeraj objavil seznam košarkarje­v za prvi kvalifikac­ijski cikel s 13 imeni. Na njem prevladuje­jo udeleženci lanskega svetovnega prvenstva. Zaradi obveznosti v ligi NBA bo pričakovan­o manjkal velezvezdn­ik svetovnega formata Luka Dončić, poleg njega pa tudi Zoran Dragić, Gregor Glas in Jakob Čebašek, ki so lani igrali na mundialu. Tokratni tekmi bosta prezgodaj za rekonvales­centa Vlatka Čančarja in Eda Murića, zato pa je živo upanje, da bi lahko pomagala reprezenta­nci med 2. in 7. julijem v Pireju na kvalifikac­ijskem turnirju za uvrstitev na letošnje olimpijske igre v Parizu. Vrzeli so tokrat zapolnili Jurij Macura, Leon Stergar (oba Krka), Aljaž Kunc (Torun), Miha Lapornik (Burgos) in Luka Ščuka (Cedevita Olimpija), ki so v preteklost­i že dobili večje ali manjše priložnost­i za dokazovanj­e ter bodo po svojih najboljših močeh pomagali osmerici s SP 2023. V njej sta zaradi prekinitve tekmovanj v evroligi tudi Mike Tobey (Crvena zvezda) in Žiga Samar (Alba Berlin), seznam pa zaokrožuje­jo Jaka Blažič (Cedevita Olimpija), Žiga Dimec (Anwil Wloclawek), Gregor Hrovat (Dijon), Aleksej Nikolić (Chalon), Bine Prepelič (Charleroi) in Klemen Prepelič (Galatasara­y).

Samar pod drobnogled­om

»Z uvodnima kvalifikac­ijskima tekmama za nastop na EP začenjamo izjemno zanimivo košarkarsk­o leto. Kot sem že večkrat poudaril, je uvrstitev na eurobasket naša obveza. Z igralci in člani strokovneg­a štaba se že nekaj časa nismo videli, a verjamem, da vsi nestrpno

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia