Slovenske Novice

Delavnica za krofe

-

Cilj je 300 gramov

Nacionalni inštitut za javno zdravje (Nijz) meni, da pojemo dovolj mesa in preveč mesnih izdelkov, ki imajo zaradi predelave več slabših maščob, soli in aditivov. Klobase, šunke, salame, paštete in podobna živila namreč štirikrat na teden ali pa še pogosteje uživa kar 16 odstotkov prebivalst­va, pri čemer prednjačij­o moški in mlajši odrasli. »Nadomestit­i bi jih morali z ribami, ki pa jih enkrat na teden uživa le slaba tretjina odraslih,« priporočaj­o in opozarjajo na Nijz.

Res je: med največkrat omenjenimi jedilniki v postnem času jih je največ povezanih prav s pogostejši­m uživanjem rib. Te so namreč precej bolj zdrave kot meso, a je pri nas v primerjavi s svetom njihova poraba bistveno nižja. »Za dosego priporočil zdrave prehrane bi moral povprečni prebivalec Slovenije zato v svoji prehrani zmanjšati delež mesnih izdelkov, sorazmerno pa zvišati delež rib.« Priporočen­a količina, kot pravijo na Nijz, je 300 gramov na teden v dveh porcijah. Realno stanje je drugačno: starejši odrasli zaužijejo 91 gramov rib in izdelkov iz njih na teden, 119 gramov zaužijejo odrasli, 105 gramov mladostnik­i ter 44 gramov malčki.

Raje morske

V prehranski piramidi se ribe umeščajo visoko in jih strokovna javnost že vrsto let priporoča in oglašuje kot zdravo hrano. Tudi trendi v kulinariki so nadvse naklonjeni morskim sadežem. Kljub temu pa v Sloveniji pojemo, kot rečeno, zelo malo rib, predvsem zelo malo sladkovodn­ih. Pravzaprav jih užijemo samo 11 kilogramov na prebivalca, kar je skrb vzbujajoče malo. Sploh če vemo, da je evropsko povprečje toliko višje: prebivalec EU namreč v povprečju poje 24 kilogramov rib in morskih sadežev na leto!

Glede na podatke imajo ribe z naskokom najraje Portugalci, kjer je letna poraba kar 57 kilogramov na prebivalca, sledi Španija s 44 kilogrami. Manj kot Slovenci jih zaužijejo le še Romuni, Bolgari, Madžari in Čehi.

Glede na razmerje med zaužitim mesom in ribami se Slovenci težko uvrščamo med mediterans­ke narode, še več, raziskave so pokazale, da 12 odstotkov odraslih (240.000 rojakinj in rojakov) rib ne uživa nikoli, tisti, ki jih, pa občutno bolj segajo po morskih kot sladkovodn­ih.

Slabi poznavalci

Če strnemo: Slovenci smo ekstremni ljubitelji mesa, smo tudi veliki potrošniki jajc, izjemno močni pa smo tudi v količinah odpadne in zavržene hrane; leta 2021 je vsak v povprečju zavrgel kar 68 kilogramov hrane! Kar se tiče rib, smo porazni. Tako v prehrani kot poznavanju. Irena Fonda, molekularn­a biologinja in vodja družinskeg­a podjetja, ki se ukvarja z ribogojstv­om, pritrjuje, da Slovenci v glavnem ne vedo, kaj je dobra riba, in so njihovi slabi poznavalci. Tista tretjina, ki jih redno uživa, pa še vedno stavi na sardele in sardone, sledijo gojene orade in brancini, solidno gredo v promet tudi postrvi in gojeni lososi. Od mehkužcev je na prvem mestu še vedno očiščeni ligenj. LOVRO KASTELIC

MURSKA SOBOTA – Kulturno-umetniško in športno društvo Veščica pri Murski Soboti je pred letošnjo pustno soboto v vaškem domu pripravilo delavnico peke krofov. Vaščanke so se z velikim veseljem naučile še dodatnih kulinaričn­ih skrivnosti in pripravile odlične pustne krofe. Delavnico je vodila Anica Kosednar. J. Ž.

» ZA DOSEGO PRIPOROČIL ZDRAVE PREHRANE BI MORAL POVPREČNI PREBIVALEC SLOVENIJE V SVOJI PREHRANI ZMANJŠATI DELEŽ MESNIH IZDELKOV, SORAZMERNO PA ZVIŠATI DELEŽ RIB.

 ?? FOTO: OSTE BAKAL ?? Slovenci pojemo skoraj 90 kilogramov mesa na leto.
FOTO: OSTE BAKAL Slovenci pojemo skoraj 90 kilogramov mesa na leto.
 ?? FOTO: ARHIV SLOVENSKIH NOVIC ?? Rib sicer ne pojemo veliko, če pa že, prisegamo na sardele.
FOTO: ARHIV SLOVENSKIH NOVIC Rib sicer ne pojemo veliko, če pa že, prisegamo na sardele.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia