Slovenske Novice

Želel si je, da bi Prebold spet postal Sv. Pavel

Slovo zdravnika in zgodovinar­ja Ivana Dolinarja Po upokojitvi je raziskoval preteklost okoliških krajev

- NA PREBOLDSKE­M DARKO NARAGLAV

pokopališč­u so se pred dnevi številni poslovili od častnega občana, doktorja medicine, specialist­a kirurgije in dolgoletne­ga predstojni­ka na Oddelku za otorinolar­ingologijo in cervikofac­ialno kirurgijo Splošne bolnišnice Celje, po upokojitvi pa zagnanega krajevnega zgodovinar­ja, ki je izdal kar 15 knjig s tega področja. Dan po pogrebu so v občinski knjižnici organizira­li tudi žalno sejo občinskega sveta. Zbrane je nagovoril župan Občine Prebold mag. Marko Repnik, ki je o življenju in delu dr. Ivana Dolinarja med drugim povedal: »Verjetno je edinstven primer, da bi zdravnik bil hkrati tudi zagrizen zgodovinar, ki je z vso vnemo brskal po številnih arhivih in raziskoval tudi področja, ki jih je uradna zgodovina, napolnjena s številnimi podatki, zaobšla. Za svoje početje je nekoč dejal, da čuti notranjo dolžnost, da vse to razišče. V svojih zrelih letih je brez težav svoja odkritja zapisoval na računalnik, brskal prek svetovnega spleta po arhivih in nabiral informacij­e. Zapisi o preteklost­i so s časom postali njegova strast in njegov drugi poklic. Rad je spremljal delo in razvoj ljudi, društev in njihovih sekcij, udeleževal se je prireditev in koncertov, rad je zahajal v knjižnice. Tudi preboldska knjižnica hrani domoznansk­o gradivo, ki je tesno povezano z lokalnim okoljem in predstavlj­a raziskoval­ni utrip kraja. Posebno pozornost tradiciona­lno namenijo domačim avtorjem, kakršen je bil dr. Ivan Dolinar, ki je prispeval k ohranjanju spomina na kraj in ljudi, ki so živeli v njem. Za nastanek tovrstnih knjižnih del je treba namreč imeti korenine, ljubezen do ljudi in mnogo znanja. Z zgodovino je živel, jo zapisoval in s tem ohranjal.«

Primarij Ivan Dolinar, dr. med., se je rodil 1927. v rudarski družini v severni Franciji, kamor sta s trebuhom za kruhom odšla oče Jože in mama Antonija. Leta 1934 se je družina vrnila v Savinjsko dolino in se naselila v Latkovi vasi.

Pet let osnovne šole je Ivan dokončal v Preboldu, gimnazijo pa v Celju. Vpisal se je na medicinsko fakulteto, ki jo je dokončal leta 1953. Istega leta se je zaposlil v celjski bolnišnici, kjer je delal vse do upokojitve 1993., takrat se je začel predajati raziskovan­ju in pisanju lokalne zgodovine. Dolinar je nadvse ljubil, cenil in spoštoval svoj Šempaul, kot je vedno rekel Preboldu, vseskozi si je tudi prizadeval, da bi se imenoval Sv. Pavel, kot je to bilo do leta 1952.

Z zgodovino je živel, jo zapisoval in s tem ohranjal.

 ?? FOTOGRAFIJ­I: DARKO NARAGLAV ?? Zadnje slovo na preboldske­m pokopališč­u
FOTOGRAFIJ­I: DARKO NARAGLAV Zadnje slovo na preboldske­m pokopališč­u
 ?? ?? Eden zadnjih posnetkov dr. Ivana Dolinarja, ki je nastal ob srečanju starejših občanov v Preboldu novembra lani.
Eden zadnjih posnetkov dr. Ivana Dolinarja, ki je nastal ob srečanju starejših občanov v Preboldu novembra lani.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia