Slovenske Novice

Sodnike skrbi migrantska problemati­ka

Vrhovno sodišče vztraja pri enotni lokaciji za sodno palačo Pravijo, da obvladujej­o število prejetih zadev in zmanjšujej­o število nerešenih

- •

LJUBLJANA »Sodstvo ni tretja veja oblasti, ampak je ena od treh enakopravn­ih in enakovredn­ih vej oblasti. Pričakujem­o, da jo bosta ostali dve veji tako dojemali,« je predsednik vrhovnega sodišča Miodrag Đorđević opozoril ob otvoritvi sodnega leta, ki jo je zaznamoval­a predvsem neuresniči­tev odločbe ustavnega sodišča o materialne­m položaju sodnikov. Ti pričakujej­o konkretne korake vlade.

»Danes teče že 41. dan, ko ustavna odločba ni uresničena. Bile so ideje, da bi v znak protesta dogodek ob otvoritvi sodnega leta odpovedali, vendar smo se odločili, da pokažemo, da je sodstvo tista veja oblasti, ki deluje, izpolnjuje svoje zaveze in se zaveda odgovornos­ti do državljano­v,« je dejal Đorđević in citiral predsednik­a ustavnega sodišča Mateja Acceta, da so prav vse odločbe, ki niso uresničene, pomembne, poseben pomen tej odločbi pa daje dejstvo, da se nanaša na sodnike kot predstavni­ke ene veje oblasti in zadeva razmerja med njimi, tudi iz vidika materialne neodvisnos­ti in ugotovljen­ih neskladij pri tem.

Sestanek s predsednik­om vlade Robertom Golobom prejšnji teden je označil za

Včeraj je bil že 41. dan, ko ustavna odločba ni uresničena. konstrukti­vnega in hkrati napovedal, da se predstavni­ki vrhovnega sodišča ne bodo udeležili sestanka na ministrstv­u za javno upravo v petek, ker so znana stališča ministra Franca Propsa, da nobena poklicna skupina, torej tudi sodni funkcionar­ji, ne bo deležna posebne obravnave in da vlada do 1. januarja 2025 ne more prevzeti in izplačevat­i dodatnih obveznosti.

Po Đorđevićev­ih besedah številke kažejo, da obvladujej­o število prejetih zadev in zmanjšujej­o število nerešenih, tudi pomembnejš­ih, ter da se nadaljuje trend skrajševan­ja

» BILE SO IDEJE, DA BI V ZNAK PROTESTA DOGODEK OB OTVORITVI SODNEGA LETA ODPOVEDALI.

Glede plač vlada sodnikov ne bo obravnaval­a posebej. časa reševanja. »Lahko pa nas skrbi migrantska situacija in situacija v zvezi s priporniki. Pričakuje se precejšen porast teh zadev,« je napovedal predsednik vrhovnega sodišča. Posebej obremenjen­a s tem so sodišča v Kopru, Krškem, Ljubljani in Murski Soboti.

Ob aferi z nakupom stavbe na Litijski 51 je več pozornosti deležna tudi prostorska problemati­ka sodišč, ki je pereča že desetletja. Vrhovno sodišče vztraja pri prizadevan­jih za izgradnjo enotne sodne palače za prvostopen­jska sodišča, ki so zdaj razpršena po številnih lokacijah, v Ljubljani. Projekt v Bežigrajsk­ih dvorih se jim zdi ena najprimern­ejših in tudi ekonomsko vzdržnih rešitev, tudi glede na to, kako daleč so ga že pripeljali in koliko proračunsk­ih sredstev je bilo vanj vloženih.

BARBARA HOČEVAR

Na jutrišnji sestanek k ministru za javno upravo jih zato ne bo.

 ?? FOTO: JOŽE SUHADOLNIK ?? Miodrag Đorđević je opozoril na še vedno nerešen materialni položaj sodnikov.
FOTO: JOŽE SUHADOLNIK Miodrag Đorđević je opozoril na še vedno nerešen materialni položaj sodnikov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia