Slovenske Novice

Bolezen hitrega staranja

Če bi ljudje z redkimi boleznimi, katerih svetovni dan praznujemo na prestopno leto 29. februarja, imeli svojo državo, bi bila ta s 300 milijoni prebivalce­v četrta največja na svetu.

-

stanje. Zato bova z vsem srcem hvaležna vsakemu, ki bo za njen rojstni dan prispeval donacijo. Lepšega darila zanjo si ne bi mogla želeti, saj daje neprecenlj­ivo upanje. Še toliko bolj zato, ker ima dve mlajši sestrici, ki jima pomeni vse,« dodajata. »V društvu smo za Karolino do zdaj zbrali že več kot 1,171.000 evrov in smo na dobri poti, da dosežemo potrebni znesek,« pravi Jelen in pojasnjuje, da sta raziskoval­ni ekipi v ZDA in na Portugalsk­em pri razvoju genske terapije zelo prizadevni.

Portugalsk­i znanstveni­ki so že začeli preizkušan­je zdravila na laboratori­jskih miškah, medtem ko se ekipa v ZDA pripravlja na poskuse z večjimi živalmi. Zato vsi vpleteni držijo pesti, da bodo rezultati teh poskusov prišli čim hitreje in da bi se lahko čim prej začelo klinično preizkušan­je zdravljenj­a, kar bi bila prva možnost, da bi ga lahko Karolina prejela.

Pomagali bi vsem

Gensko zdravljenj­e ne bo razvito samo za Karolino, ampak za vse otroke s to boleznijo. To pomeni, da bo reševalo življenje tudi drugim. Ena največjih tragedij redkih genetskih bolezni je namreč ravno to, da zaradi njihove redkosti v večini primerov ni ekonomskeg­a interesa za razvoj zdravila, saj je število bolnikov premajhno, da bi se splačalo vlagati v raziskave zdravljenj­a. Karolinina tragična bolezen je zato skozi projekt razvoja zdravila po drugi strani ogromen svetel žarek upanja za vse male borce.

ÐKarolini so leta 2022 teden pred božičem diagnostic­irali izjemno redko gensko bolezen cockaynov sindrom tipa B, ki je posledica drobne spremembe v njenem genskem zapisu. Karolina je edini otrok s to boleznijo v Sloveniji. Zelo je kruta in povzroča hude zdravstven­e posledice ter okvare v telesu, ki spominjajo na prehitro staranje, zato ji pravijo tudi bolezen hitrega staranja.

 ?? FOTO: MARKO FEIST ?? Predsednik Društva Viljem Julijan Nejc Jelen upa, da bodo potreben znesek za razvoj zdravljenj­a zbrali čim prej.
FOTO: MARKO FEIST Predsednik Društva Viljem Julijan Nejc Jelen upa, da bodo potreben znesek za razvoj zdravljenj­a zbrali čim prej.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia