Slovenske Novice

Ga bo rešilo živo srebro?

Hrvaški strokovnja­k prepričan, da Pilinger ni streljal z avtomatsko puško

- ALEKSANDER BRUDAR aleksander.brudar@slovensken­ovice.si

NOVO MESTO • V želji dokazati nedolžnost obtoženega se obramba po pomoč včasih obrne na hrvaške strokovnja­ke. Tako se je izvedenec balistične in fizikalno-kemijske stroke Vojin Maštruko zdaj pojavil na sojenju Mirku Pilingerju - Mikiju in Dejanu Novaku.

Prvemu obtožba očita umor Sabostjana Kovačiča in poskus uboja znanega romskega glasbenika Demirja Brezarja - Demka. Drugemu pa pomoč pri teh dejanjih. Hrvaški izvedenec v nasprotju s slovenskim Francem Sabličem izključuje možnost, da bi Pilinger proti Kovačiču streljal iz avtomatske puške, ki je na kraju streljanja izvrgla tulec.

Ob analizi snovi v tulcu so med drugim odkrili sledi živega srebra, a tega niso našli v avtomobilu porsche cayenne, v katerega je po streljanju sedel Pilinger. Na volanu in prestavni ročici so našli strelčeve sledi, a med njimi ni bilo živega srebra. Maštrukovo mnenje sta včeraj pokomentir­ala tudi Sablič in Ester Ceket iz Nacionalne­ga forenzične­ga laboratori­ja, ki je v preiskavi analiziral­a delce streljanja. Menila sta, da živega srebra praktično nikoli ni mogoče najti v sledeh streljanja zunaj naboja, saj ob eksploziji izpari. »Tako je morda lahko nekaj delcev živega srebra še mogoče najti v samem naboju, ne pa v delcih zunaj njega,« je pojasnil Sablič. Hrvaški strokovnja­k se s tem ni strinjal in se je opiral na svetovno literaturo, češ da so tudi primeri, ko so živo srebro po streljanju zlahka našli tudi zunaj naboja. Ceketova je na to odgovorila, da se je to v njeni dolgoletni praksi zgodilo le enkrat ali dvakrat, Sablič pa je dodal, da se v času, ko je še sam vodil laboratori­j, to ni zgodilo nikoli.

Sicer pa po Sabličevi oceni najdeni tulec niti ni tako pomemben, saj so bili iz puške izstreljen­i še drugi streli, katerih tulcev niso našli. »Pomembno je le, da so na volanu Pilingerje­vega avtomobila našli delca antimon in kositer. Oba omenjena delca so našli tudi na zunanji strani seata na mestu, kjer je stal strelec. Iz tega je mogoče sklepati, da je strelec vozil Pilingerje­v avtomobil,« je povedal. Maštruko je temu nasprotova­l z besedami, da imata »kositer in antimon najmanjšo dokazno vrednost«.

Novak je sicer v zagovoru zatrdil, da v njegovem avtu sploh ni bilo Pilingerja, kot trdi tožilstvo. Pa tudi da mu ni pomagal pri očitanih dejanjih. Strelski obračun se je zgodil 3. septembra 2022 na regionalni cesti Novo mesto–Mirna Peč po predčasno zaključeni zabavi, na kateri je igral znani romski glasbenik Demir Brezar - Demko. Po nastopu se je odpeljal s seatom alhambro, avto je vozilo njegovo dekle Alma Pljaskovič, zadaj sta bila Sabostjan Kovačič in Aleksander Zorec. Kot trdi tožilstvo, jim je pot proti Novemu mestu preprečil audi A6, ki ga je vozil Dejan Novak, ob katerem je sedel Pilinger, za njim pa njegova žena Carmen Jarc in Peter Bregar. Sledil je strelski obračun: 22-letni Kovačič je bil v glavo usodno ustreljen z avtomatsko puško kalašnikov 7,62, Jarčeva je bila ustreljena s pištolo, Brezar pa s puško. Čeprav je menda tistega večera močno pokalo, strelcev pa naj bi bilo več, so policisti in kriminalis­ti na kraju zločina našli le dva tulca, preostale so, kot kaže, tam prisotni pobrali in skrili.

Jutri bo na novomeškem okrožnem sodišču čas za zaključne besede.

 ?? FOTO: ALEKSANDER BRUDAR ?? Mirko Pilinger (na fotografij­i desno) in Dejan Novak z zagovornik­om
FOTO: ALEKSANDER BRUDAR Mirko Pilinger (na fotografij­i desno) in Dejan Novak z zagovornik­om
 ?? FOTO: DOLENJSKAN­EWS.COM ?? Zločin se je zgodil blizu romskega naselja.
FOTO: DOLENJSKAN­EWS.COM Zločin se je zgodil blizu romskega naselja.
 ?? FOTO: ALEKSANDER BRUDAR ?? Vojin Maštruko je včeraj pojasnjeva­l svoje ugotovitve.
FOTO: ALEKSANDER BRUDAR Vojin Maštruko je včeraj pojasnjeva­l svoje ugotovitve.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia