Slovenske Novice

Sextortion­a čedalje več

Lani so obravnaval­i 98 primerov izsiljevan­ja z intimnimi posnetki SI-CERT odsvetuje pošiljanje golih fotografij prek družbenih omrežij

- I. R.

LJUBLJANA • Ker je izsiljevan­je z intimnimi posnetki izrazito poraslo, SI-CERT ob valentinov­em svari pred manj lepo platjo navezovanj­a stikov prek družbenih omrežij in aplikacij za zmenke. Najpogoste­jša tarča so mladi moški, ki privolijo v izmenjavo takih posnetkov z neznankami. Pošiljanje golih fotografij neznankam nikoli ni dobra ideja, opozarjajo.

Prvi stik goljufa z žrtvijo je največkrat vzpostavlj­en na instagramu ali facebooku, pogosto tudi prek aplikacij za zmenke, kot sta btrfly in tinder. Prav tako se pojavljajo primeri, ko napadalci z različnimi orodji za manipulaci­jo slik zmontirajo fotografij­e, da so videti kot žrtvine intimne fotografij­e, in v primeru neplačila določenega zneska grozijo z objavo. Predvideva­jo, da je izsiljevan­ja z intimnimi posnetki še veliko več, zaradi občutljive teme se namreč velika večina žrtev ne obrne po pomoč. Lani so obravnaval­i že 98 primerov izsiljevan­ja z intimnimi fotografij­ami, v letu prej 59, leta 2016 pa 27. Običajno se izsiljevan­je začne po tistem, ko neznanka z izzivalno profilno sliko pošlje prošnjo za prijateljs­tvo in začne pogovor. Žrtev začne prepričeva­ti, naj ji pošlje svoje gole fotografij­e. Ko prejme intimni posnetek ali fotografij­e, začne izsiljevat­i, da bo posnetek poslala prijatelje­m žrtve in njeni družini, če ji ne bo nakazala denarja. Finančne zahteve so dokaj visoke, tudi več tisoč evrov. »Nikoli ne privolite v izmenjavo intimnih fotografij in videoposne­tkov z neznancem, ki ste ga spoznali na družbenih omrežjih,« priporočaj­o. Žrtvam svetujejo, naj nemudoma in v celoti prekinejo vso komunikaci­jo z izsiljeval­ci.

Ta oblika spletne goljufije se je v Sloveniji prvič pojavila sredi leta 2015.

 ?? FOTO: DEPOSITPHO­TOS ?? Izsiljevan­je z intimnimi posnetki ali sextortion je oblika spletne goljufije.
FOTO: DEPOSITPHO­TOS Izsiljevan­je z intimnimi posnetki ali sextortion je oblika spletne goljufije.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia