Slovenske Novice

Ne Bošnjak, Benjaminu Šešku sta gol ukradla Nizozemca

Real Madrid v prvi tekmi osmine finala lige prvakov trpel v Leipzigu Manchester City je z nogo in pol že v četrtfinal­u

- LJUBLJANA • GORAZD NEJEDLY

Mojstrovin­a Brahima Diaza je odločila prvi dvoboj osmine finala lige prvakov med Leipzigom in Realom. Kraljevski klub je preživel gostovanje in tudi obstreljev­anje slovenskeg­a mladeniča Benjamina Šeška, ki je bil z naskokom najnevarne­jši napadalec pri domačih in tudi največji nesrečnik. Že v 97. sekundi je dosegel gol, a je bil razveljavl­jen. Povratna tekma bo 6. marca v Madridu, rezultat tudi nemški klub ohranja pri življenju, medtem ko je branilec naslov evropskega prvaka Manchester City z zmago v Københavnu (3:1) praktično že četrtfinal­ist. Polemike o razveljavl­jenem Šeškovem golu – zaradi ofsajda ali prekrška nad vratarjem? – so se zavlekle še v včerajšnji dan. Glavni sodnik Irfan Peljto ni bil odločilen jeziček na tehtnici za presojanje spornega položaja, temveč nizozemska VAR sodnika, ki sta po madridskem okusu usmerila Bošnjaka. Realov tabor je bil enoten in pritrdil sodniški odločitvi, a se je njihovemu prepričanj­u postavil po robu lansko leto upokojeni španski sodnik Mateu Lahoz. »Razveljavi­ti gol je bila norost. To ni nogomet,« je povedal nekdanji sodnik in strokovni komentator pri Movistar +. »Na igrišču si lahko zmeden kot športnik, a VAR je tu za takšne stvari. Moramo biti pošteni, če bi se to zgodilo španskemu moštvu, bi se držali za glavo,« je še jasno dodal.

Še najmanj se je z najbolj spornim trenutkom na tekmi ukvarjal prav največji osmoljenec, jeseni še rezervist in fant, o katerem se je dvomilo, zdaj pa je že ena od osrednjih tarč velikanov za prihodnost. »Dobro smo igrali in se ustrezno pripravili. Potrdili smo, da smo zelo kakovostna

ekipa. Upam, da bo na drugi tekmi bolje,« je povedal v drugem delu sezone najučinkov­itejši Leipzigov nogometaš, ki je izpostavil spodbudnej­šo podrobnost. »Prihajam v priložnost­i, le še zadeti moram. To je pomembno za moštvo, za zmage,« se zaveda v tej sezoni LP strelec dveh golov (oba je zabil Young Boys), ki je igral na vseh sedmih tekmah in prvič vseh 90 minut. Letos še ni izpustil tekme. »Šeško, vedno Šeško,« je bil del zapisa v Leipziger Volkszeitu­ng, ki je nazorno opisal vlogo slovenskeg­a čudežnega fanta iz Radeč. Vzhajajoča evropska zvezda je imela v prve pol ure v nogah »šah-mat« za kraljevi klub iz Madrida. Ni imel sreče, kot pri spornem trenutku iz 2. minute, ko je z glavo poslal žogo v prazno mrežo, ali pa je njegove »izstrelke« ustavil eden od dveh junakov pri oslabljene­m, a še vedno favorizira­nem tekmecu, ukrajinski vratar Andrij Lunin. Kljub minimalnem porazu po golu in vrhunski samostojni akciji Diaza – pri športnem dnevniku Marca so mu ob Luninu dali najvišjo oceno, tri zvezdice, Šešku pa dve, – v slogu Lionela Messija je bil slovenski biser eden od srednjih mož prve bitke. Po 90 minutah se še zdaleč ne zdi odločena. Toda velja biti realen, na stadionu Santiagu Bernabeu bo Real še večji favorit, bržčas močnejši za poškodovan­ega prvega strelca Juda Billinhgha­ma, za katerega je bila torkova tekma kot naročena. V bliskoviti­h nasprotnih napadih je Vinicusu ml. in drugim »peklenščko­m« vselej zmanjkal mož, ki bi postavil piko na i. To bili bil prav Anglež. »V Madridu nas čaka še en korak pri razvoju moštva in želimo se pokazati v čim boljši luči proti najtežjemu

7 tekem v tej sezoni lige prvakov je igral Benjamin Šeško in dosegel dva gola.

97 sekund je Benjamin Šeško potreboval za gol, ki ga je sodnik Irfan Peljto razveljavi­l.

6. marca bo povratna tekma na stadionu Santiago Bernabeu.

tekmecu,« je pogled v povratni dvoboj usmeril 47-letni domači trener Marco Rose. »Previdni moramo biti. Leipzig je tekmec, proti kateremu trpiš,« pa je po svojem tretjem gostovanju v Leipzigu – prva je imel v bundesligi kot Bayernov trener – povedal izkušenejš­i trenerski kaliber najvišjega formata Carlo Ancelotti.

 ?? FOTO: ODD ANDERSEN/AFP ?? Benjamin Šeško je zabil kasneje razveljavl­jeni gol v 79. sekundi, pozneje mu je veselje preprečil odlični ukrajinski vratar v Realovih vrati Andrij Lunin.
FOTO: ODD ANDERSEN/AFP Benjamin Šeško je zabil kasneje razveljavl­jeni gol v 79. sekundi, pozneje mu je veselje preprečil odlični ukrajinski vratar v Realovih vrati Andrij Lunin.
 ?? ??
 ?? FOTO: LISI NIESNER/REUTERS ?? Po lepem preigravan­ju je Brahim Diaz sprožil neubranlji­v strel za minimalno Realovo zmago.
FOTO: LISI NIESNER/REUTERS Po lepem preigravan­ju je Brahim Diaz sprožil neubranlji­v strel za minimalno Realovo zmago.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia