Slovenske Novice

Prevladale izkušnje

Carlsen v finalu lovi svojo prvo lovoriko v naključnem šahu

- MATEJ ŠEBENIK

LJUBLJANA • Osmerica elitnih igralcev na čelu s številko ena svetovne ratinške lestvice Magnusom Carlsnom in aktualnim svetovnim prvakom v standardne­m šahu Ding Lirenom je v tem tednu dejavna v posebni različici igre, imenovani naključni šah. Glavna značilnost te zvrsti je, da je položaj figur na osnovni vrsti v začetni poziciji naključno premešan, a hkrati še vedno ustreza pravilom igre. Carlsen se je v preteklost­i že nekajkrat zelo pozitivno opredelil glede te različice, pri kateri odpade enormna količina teoretične­ga znanja, ki se je akumuliral­a v standardni različici in posledično omogoča precej bolj ustvarjaln­o in borbeno igro.

Zasedba tokratnega turnirja v luksuznem letovišču

Weissenhau­s na severu Nemčije predstavlj­a atraktivno mešanico znanih imen, ki krojijo svetovni vrh v zadnjem desetletju in več najboljših mladih igralcev, ki so se v elitno druščino prebili pred kratkim. Poleg Carlsna in Dinga izkušenejš­o polovico zaokrožuje­ta Fabiano Caruana in Levon Aronjan, medtem ko mlado gardo zastopajo Alireza Firouzja, Gukeš Domaradžu, Nodirbek Abdusattor­ov in domači adut Vincent Keymer.

Vredni dolarji

V predtekmov­anju, kjer so se igralci med seboj pomerili v pospešenem tempu, je bila v ospredju mladost. Prepričlji­vo je slavil Abdusattor­ov, ki je štirikrat zmagal in trikrat remiziral. Pol točke je za njim zaostal Keymer, medtem ko je

Carlsen s polovičnim izkupičkom končal (šele) na petem mestu. Pravo katastrofo je doživel Ding Liren, ki nadaljuje s slabimi predstavam­i, potem ko se je na začetku leta po dolgi odsotnosti vrnil v turnirske arene. V predtekmov­anju je zmogel zgolj en remi iz sedmih partij, v četrtfinal­u pa je nato brez pravega odpora izgubil minidvoboj dveh partij proti Abdusattor­ovu.

V dvobojih na izpadanje imajo tekmovalci več časa za razmišljan­je, saj igrajo v standardne­m tempu. V pravi poslastici je Carlsen premagal Firouzjo, a šele po podaljšani igri v pospešenem tempu, potem ko je izgubil prvo partijo standardne­ga dela, nato pa mu je s tremi zaporednim­i zmagami uspel izjemen povratek. Da je po slabšem predtekmov­alnem delu vendarle ujel dobro formo je nato Carlsen potrdil tudi v polfinalu, v katerem je bil zanesljivo boljši še od Abdusattor­ova. Carlsna v velikem finalu proti Fabianu Caruani, ki je bil v polfinalu boljši od Aronjana, čaka boj za največji kos nagradne pogače v višini 60 tisoč dolarjev in zanj prvo prestižno lovoriko v tej različici igre.

 ?? FOTO: AUDE GUERRUCCI/REUTERS ?? Magnus Carlsen se ne da.
FOTO: AUDE GUERRUCCI/REUTERS Magnus Carlsen se ne da.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia