Slovenske Novice

Vsestransk­o uporaben tradiciona­list

Odličen dizelski motor in štirikoles­ni pogon, a žal je to zadnja izvedba z dizlom

- Gregor Pucelj

dusterjem sva stara znanca vse od leta 2010, ko sem vozil njegovo prvo generacijo. Tokratna izvedenka je druga generacija (2017), polepšana s prenovo (2019), v Evropi enega najbolje prodajanih kompaktnih terencev, ki pa se bo v drugem četrtletju umaknila še v tretje konkretno pomlajeni naslednici.

ZEdini pravi duster

Naj kar takoj povem, da je testni primerek z odličnim dizelskim motorjem in štirikoles­nim pogonom, vsaj zame, edini pravi duster, a vsaj na evropskih tleh naslednik tovrstnega motorja ne bo imel več.

Sicer pa sem prepričan, da vsi, ki tole berete, veste, da je Dacia Renaultov nizkocenov­ni podizvajal­ec, tako je bil tudi duster že od samega začetka mišljen kot cenovno ugodna alternativ­a v nezadržno rastočem segmentu kompaktnih športnih terencev. Čeprav je z leti napredoval v vseh pogledih, predvsem z boljšimi materiali v potniški kabini in nekaterimi nujnimi sodobnimi varnostnim­i dodatki, je še vedno ugoden nakup.

Dacia duster 1.5 blue dCi 4x4

Varčen in zmogljiv dizel Zdaj pa nekaj več o tokratnem testnem primerku. Omenil sem že soliden 1,5-litrski dizelski štirivaljn­ik iz Renaultove­ga hleva, ki ima največjo moč 84 kW (115 KM) in ki ne razočara v nobenem pogledu. Za razmeroma lahkega dusterja, ki na tehtnici pokaže le nekaj več kot poldrugo tono, je dovolj močan (najvišja hitrost 175 km/h) in prav nič glasen. Če odkrito povem, ko sem ga prevzel, sprva sploh ne bi vedel, da je dizel, če me ne bi napis na inštrument­ni plošči opozoril, da bo treba čez 2400 kilometrov dotočiti adblue. Razveselil­a me je tudi zgledno majhna poraba goriva, ki se je gibala okrog 5,3 l/100 km.

K temu vsaj nekaj doda tudi zanimiva nastavitev šeststopen­jskega ročnega menjalnika, ki ima zaradi lažjega premagovan­ja težavnega terena, ko je potrebna počasna vožnja, zelo kratke prve tri prestave, pravzaprav je kratka tudi četrta, zato pa večino običajnih voženj, vse od

slabih 60 km/h naprej, prevozite v peti in šesti prestavi.

Terenski pogon in podvozje

Soliden je tudi štirikoles­ni pogonski sistem, ko se med običajnimi vožnjami in tudi že na kar zahtevni podlagi, recimo na strmem makadamske­m klancu, pogonska moč samodejno razporeja med sprednjima in zadnjima kolesoma. Poleg tega voznik z gumbom, nameščenim na sredinski konzoli, na zahtevni terenski vožnji lahko aktivira stalni štirikoles­ni pogon. In v tem primeru duster pripleza presenetlj­ivo daleč. Terenski vožnji je dobro prilagojen­o podvozje oziroma vzmetenje, saj duster zgledno mehko prenaša večje neravnine na zelo slabi podlagi, kamor štejem tudi razdrapan asfalt. Če so imele prejšnje različice zaradi tega določene težave v hitro prevoženih ovinkih, ko se je dobrih 4,3 metra dolga karoserija rada preveč nagibala in vodljivost ni bila najboljša, je ta dusterjeva šibka točka tako rekoč odpravljen­a. Vozno udobje in prostornos­t sta na ravni podobnih kompaktnih terencev.

Klasična upravljala

Srednji opremski paket journey med drugim ponuja običajni tempomat, med doplačljiv­imi priboljški pa poleg ogrevanih sprednjih sedežev omenjam še sprednjo in zadnjo kamero. Kljub 20-centimetrs­kemu osrednjemu zaslonu, prek katerega dostopate do podatkov o vozilu in vožnji – med drugim je uporaben prikazoval­nik nagiba vozila, kar pride prav med vožnjo po terenu –, se povežete s svetom po telefonu in nastavite navigacijs­ki sistem, so v dusterju ohranili večino »zastarelih« analognih upravljal. In prav to je morda še en argument za tiste kupce, ki se ogibajo preveč digitalizi­ranim vozilom. Vem, da vas ni malo.

Vozno udobje in prostornos­t sta na ravni podobnih kompaktnih terencev.

 ?? FOTOGRAFIJ­E: GREGOR PUCELJ ?? Izpust CO2: 139 g/km Zastopnik: GA Adriatic, Ljubljana
Cena: 23.690 € (testno vozilo 25.265 €)
Euro NCAP (2017): ***
Dusterjeva zadnja pridobitev so dnevne in kratke luči v LED-izvedbi.
FOTOGRAFIJ­E: GREGOR PUCELJ Izpust CO2: 139 g/km Zastopnik: GA Adriatic, Ljubljana Cena: 23.690 € (testno vozilo 25.265 €) Euro NCAP (2017): *** Dusterjeva zadnja pridobitev so dnevne in kratke luči v LED-izvedbi.
 ?? ?? Duster še vozi z dizelskim pogonom, v naslednji generaciji ga ne bo več.
Duster še vozi z dizelskim pogonom, v naslednji generaciji ga ne bo več.
 ?? ?? Med vožnjo po zahtevnem terenu je uporaben prikazoval­nik nagiba vozila.
Med vožnjo po zahtevnem terenu je uporaben prikazoval­nik nagiba vozila.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia