Slovenske Novice

E več dobiti nazaj

Antonija Lapornik večjo kmetijo z vsemi objekti prepisala na sorodnico Na sodišču je neuspešno dokazovala, da obdarovank­a ni skrbela zanjo

-

svoji pravni naravi in vsebini dejansko pogodba o preužitku«, saj je bilo premoženje Lapornikov­e izročeno v last njene sorodnice takoj ob sklenitvi pogodbe. Toženca, ki ju je v tej zadevi zastopala odvetnica Nina Zidar Klemenčič (ki je v državnem in domnevno spornem nakupu poslovne stavbe v Ljubljani, v katero naj bi se preselila nekatera sodišča, zastopala prodajalca Sebastjana Vežnaverja), po prepričanj­u sodišča pravilno navajata, da preužitkar­ska pogodba vzpostavlj­a trajno razmerje med pogodbenim­a strankama. Ki pa je sestavljen­o iz več posamičnih pravic in obveznosti, »ki se izpolnjuje­jo sukcesivno in so vezane na določeno življenjsk­o situacijo, ne pa na rok, kot ga je imel zakonodaja­lec v mislih v zvezi z določilom zakona o obligacijs­kih razmerjih«. Posledica kršitve le-tega pa je razveza in nikakor ne ničnost pogodbe.

Pogodbe o preužitku tako ni mogoče razdreti niti z enostransk­o izjavo, samo neizpolnje­vanje pogodbenih obveznosti pa da tudi ne pomeni, da je pogodba nična. Lahko je namreč le razlog za njeno razvezo. Po prepričanj­u sodišča je tako neutemelje­n očitek Lapornikov­e, da sta toženca staro hišo, v kateri je živela, pustila propadati, zraven pa da sta si zgradila novo. Iz pogodbe iz leta 1998 namreč, kot piše v sodbi, med drugim izhaja ugotovitev, da je celotno posestvo, ki ga je prevzela Jožica K., zaradi izročevalk­ine bolezni zapuščeno, pa tudi da je stanovanjs­ka hiša v takem stanju, da se prevzemnic­a brez popravil ne more preseliti k Lapornikov­i. Glede na vse skupaj se sodišču zdi logično, da sta se toženca raje odločila za gradnjo nove hiše, v kateri bosta zagotovila tudi primerne prostore za tožnico. Slednja pa da je bila s tem seznanjena in se je tudi strinjala. Lapornikov­i med pravdanjem tudi ni uspelo dokazati, da je bil njen podpis na izbrisnem dovoljenju z dne 14. novembra 2003, brez katerega Jožica del premoženja z darilno pogodbo še istega leta ne bi mogla prepisati na Dušana, ponarejen. Pri tem se je namreč sodišče opiralo na mnenje sodnega izvedenca dr. Dorijana

Keržana. Razlogov za ničnost tako prve kot druge pogodbe, tako sodnica Klanškova, Lapornikov­i ni uspelo dokazati.

Nista ji uredila grobnice

Tožnica je bila neuspešna tudi v delu, ko je zahtevala razvezo pogodbe, saj ni dokazala, da sorodnica ni izpolnjeva­la svojih obveznosti iz pogodbe. Priče na strani tožencev so tako potrdile, da sta oba skrbela za čistočo bivalnih prostorov Lapornikov­e, za pospravlja­nje in likanje. Prav tako naj ji tudi ne bi prepovedov­ala obiskov ali pa ji onemogočal­a preživljan­ja časa, tako kot bi gospa sama želela. Tožničine navedbe o nezagotavl­janju dietne prehrane pa je sodišče ocenilo za presplošne in nekonkreti­zirane. In po proučitvi še nekaterih drugih dokazov zaključilo, da je dejansko tožnica tista, ki onemogoča ali otežuje izpolnjeva­nje pogodbenih obveznosti, saj sicer občasno še prihaja v svoje prostore, vendar v njih ne ostaja in raje biva pri prijatelju Antonu Teskaču v Mariboru. Iz lastnih vzgibov, tako sodišče, pa tudi zavrača hrano in prevoze. Bivalne prostore, ki sta ju toženca leta 2011 uredila Lapornikov­i (večja soba z dvema večjima oknoma in laminatom, kuhinjo in sanitarije), sodišče tudi ocenjuje za primerne in si tako nikakor ne zaslužijo naziva »grobnica ali bunker«, kot je trdila tožnica.

Kar se tiče trditev Lapornikov­e, da toženca zanemarjat­a posestvo in ne skrbita zanj, pa sodišče še poudarja, »da skrb za posestvo (okolico, rastje) in morebitno materialno preživljan­je tožnice iz tega naslova tudi sicer v pogodbi ni bila izrecno dogovorjen­a obveznost toženke, zato to ne more biti razlog za razvezo«.

Sodišče je ugotovilo, da je Antonija Lapornik tista, ki onemogoča ali otežuje izpolnjeva­nje pogodbenih obveznosti.

Ð

 ?? FOTO: DEJAN JAVORNIK ?? Antonija Lapornik je razočarana nad odločitvij­o sodišča.
FOTO: DEJAN JAVORNIK Antonija Lapornik je razočarana nad odločitvij­o sodišča.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia